(video) Retrospectiva poliţiei şi salvatorilor: Ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în Moldova

În noaptea de 11 spre 12 ianuarie, pe teritoriul țării, la menținerea siguranței traficului rutier au activat peste 310 de inspectori de patrulare și 145 de echipaje. La această oră, trasee blocate din cauza zăpezii nu sunt. În prezent, se lucrează la curățirea și presărarea cu material antiderapant pe drumurilor secundare și locale.

Timp de 24 de ore a fost înregistrat un accident rutier, soldat cu o persoană traumatizată. Totodată, ofițerii de patrulare au ajutat circa 100 de persoane care s-au pomenit în diverse incidente neplăcute.

Vezi şi: (foto) Starea drumurilor naţionale şi situaţia de la posturile vamale ale ţării după încetarea ninsorii

INP reaminteşte șoferilor că pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, trebuie să acorde o atenţie deosebită modulul în care circulă. Astfel se recomandă:

  • adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic;
  • circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă;
  • nu vă angajați în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate;
  • păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă;
  • evitați parcarea automobilelor sub copaci, din cauza zăpezii crengile se îngreunează și se pot rupe.

Inspectoratul Național de Patrulare menționează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Vezi şi: (video) Descoperire revoltătoare: Anvelope de „curse” pe un microbuz de rută din Chişinău


Potrivit informației Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au fost solicitați în 37 situații pentru a efectua lucrări de deblocare și tractare a autoturismelor blocate, inclusiv 8 intervenții în mun. Chișinău. Angajații Inspectoratului au venit în ajutor oamenilor aflați în dificultate în următoarele raioane: Orhei, Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Hîncești, Basarabeasca, Rezina, Căușeni, Ștefan Vodă, Criuleni, Anenii Noi dar și UTA Gagauzia.

Vezi şi: (video) Doi miniştri au urcat într-un HUMWEE şi au mers astăzi să ajute şoferi aflaţi în nevoie

Mai mult, în seara zilei de ieri conducerea IGSU în comun cu forțele Ministerului Apărării și Clubul de Automobiliști Terra Valahia au efectuat patrularea a unsprezece trasee naționale, dar și regionale pentru a interveni la deblocarea a unităților de transport în caz de necesitate. Patrularea a fost efectuată pe mai multe trasee inclusiv Chișinău – Hâncești – Leova, Chișinău- Leușeni, Chișinău – Nisporeni, Chișinău  – Strășeni, Chișinău – Varnița – Anenii Noi, Rezeni – Căinari, dar și Vadul lui Vodă – Criuleni.

În total, la lucrările de intervenție din cadrul IGSU au fost antrenați 445 salvatori și pompieri, și 141 unități de tehnică specială.

Conform informației Administrației de Stat a Drumurilor, pe drumurile magistrale, republicane și regionale s-au efectuat lucrări de deszăpezire. La lucrările de împrăștierea materialului antiderapant pe partea carosabilă au fost implicate 385 unităţi de tehnică şi 330 persoane, fiind împrăștiate circa 3.364 tone de material antiderapant. La moment, nu sunt raportate drumuri blocate, se circulă în condiții de iarnă.

Conform datelor operative, colectate de la furnizorii de energie electrică în urma precipitațiilor care au avut loc pe data de 11 ianuarie, au fost deconectate parțial 14 localități din 5 raioane. Ieri, 11 ianuarie, către orele 21:00 toate localitățile au fost reconectate la energia electrică.

Celula de criză creată în cadrul IGSU va monitoriza în continuare situația din țară. În situații de urgență cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic 112.

Vezi şi: Recomandăm! Înainte să te porneşti la drum prin Moldova, utilizează acest instrument

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise