(video) Semaforul viitorul este văzut plat, complet digital şi cu indicatoare rutiere integrate

Studioul Art. Lebedev, împreună cu Centrul de design industrial UOMZ din Rusia, au dezvoltat conceptul unui semafor al viitorului.

Acest dispozitiv va putea transmite mai eficient informații șoferilor, pietonilor și altor utilizatori ai drumului prin simplul fapt că va putea combina mai multe indicatoare şi indicaţii într-un singur obiect şi loc.

https://www.youtube.com/watch?v=gPwdYg8EBGM

De la bun început au fost concepute două versiuni ale semaforului inteligent: cu o formă clasică alungită (cu mărimi apropiate de versiunea bine cunoscută verticală cu trei secțiuni luminoase) și cu una pătrată (ori romb).

Întreaga zonă frontală, în ambele cazuri, este ocupată de un afișaj LCD color, pe care se poate arăta atât o imagine statică, cât și una animată.

Designul noului semafor are mai multe avantaje clare față de construcția tradițională care ar trebui să plece deja în istoria sa de peste 100 de ani. Se propune ca monitorul nu doar să arate culoarea corespunzătoare, ci și nişte pictograme cu acțiunile pe care trebuie să le facă participanții la trafic.

Datorită acestui fapt, de exemplu, persoanele cu tulburări de vedere a culorilor, vor putea citi instrucțiunile mai repede şi nu vor trebui să se bazeze doar pe locația secțiunii aprinse.

În plus, acest nou semafor nu necesită secțiuni suplimentare în partea superioară sau inferioară, deoarece semnalele și direcțiile de mișcare în acest sens pot fi afișate pe ecranul comun.

Toate funcțiile de mai sus sunt implementate şi în semaforul cu formă pătrată care, în acelaşi timp, poate servi şi drept indicator rutier interactiv. Dacă situația de pe drum se schimbă, de exemplu undeva în faţă s-a produs un accident rutier sau se fac reparaţii, semaforul schimbă semnalele de reglementare a mişcării traficului în unele de avertizare.

Ambele versiuni mai dispun de o cameră încorporată, care se ascunde sub un vizor compact. Prin aceasta, administratorii sistemului de semafoare pot analiza în timp real situaţia pe străzi şi pot controla mişcarea fluxurilor de autovehicule prin mărirea sau micşorarea intervalului de acţiune a culorii verzi, ori a celei roşii.

https://player.vimeo.com/video/570235420

Dacă este necesar, în acest semafor se mai poate integra un modul 5G, un adaptor Wi-Fi sau senzori care măsoară temperatura, calitatea aerului, umiditatea şi nivelurile de zgomot sau de poluare, precum şi semnale sonore pentru pietonii orbi, etc.

Toate aceste lucruri într-un singur corp vor face oraşele mai inteligente din punct de vedere estetic. Totodată, vor fi necesare mai puţin semafoare, mai puţini piloni separaţi şi mai puţine cabluri respectiv.

Dezvoltatorii și-au anunțat disponibilitatea de a produce în serie deja acum aceste semafoare, iniţial cel vertical şi peste câţiva ani cel pătrat/romb. UOMZ este unul dintre cei mai mari producători de semafoare din Rusia și cu siguranță va putea convinge autorităţile pentru a face modificările necesare la GOST pentru legalizarea sa.

Cmentariile sunt închise