(video) Similar cu AURUS-ul rusesc? Proiectul auto TOGG este numit şi unul politic

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Turcia face istorie cu TOGG, prima sa mașină electrică și primul vehicul produs vreodată de industria auto naţională. Dar criticii spun că scopul principal al proiectului este de a-l ajuta pe președintele Erdogan să-și asigure un alt mandat. Rămâne deci de văzut dacă TOGG va avea un real succes în vânzări, notează Deutsche Welle.

Turcia a întreprins o serie de măsuri politice și economice pentru a-și spori independența față de alte țări în ultimii ani. Acum, face un pas major pentru industria sa de autovehicule. Primul autoturism dezvoltat şi construit vreodată în Turcia, de către Turkey’s Automobile Joint Venture Group (TOGG), a intrat în producție.  

Noua fabrică de automobile TOGG a început să funcționeze pe 29 octombrie. Data poartă un mesaj clar, deoarece marchează şi cea de-a 99-a aniversare de la întemeierea Republicii Turce.

TOGG a fost fondat în vara lui 2018 cu scopul de a face Turcia mai independentă de producătorii auto străini. „Este un pas important care contribuie la ascensiunea industriei auto din Turcia”, potrivit lui Emre Özpeynirci, jurnalist și expert în automobile, care a urmărit îndeaproape proiectul TOGG.

Planul pentru anul viitor este de a produce între 17.000 și 18.000 de vehicule electrice la fabrica de lângă Istanbul. Platforma este concepută pentru o capacitate de până la 175.000 de mașini anual, o țintă care se doreşte a fi atinsă în următorii cinci ani.

Publicul este împărțit în privinţa TOGG

Chiar dacă fabrica TOGG începe producția acum, va mai trece ceva timp până când vehiculele vor ajunge pe piață. Compania estimează că primele mașini vor fi gata până în martie 2023, coincidență sau nu, dar cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, iar inițial autoritățile locale le vor folosi. Pe 18 iunie 2023, turcii vor decide dacă îl mențin pe Erdogan la putere sau vor alege un nou succesor în funcţie.

Succesul sau eșecul mașinii TOGG ar putea influența votul, deoarece vehiculul este văzut pe scară largă ca un proiect de prestigiu al lui Recep Tayyip Erdogan. Automobilul TOGG a fost promovat drept „mașina poporului”. Într-adevăr, când proiectul a fost lansat pentru prima dată de Erdogan, oamenii „s-au așteptat ca aceasta să fie o mașină accesibilă tuturor din Turcia”, spune Özpeynirci.

Criticii președintelui Erdogan și a partidului său, AKP, sunt siguri că Erdogan folosește TOGG pentru a-și spori șansele de realegere. Nimeni din opoziţie nu s-a prezentat la evenimentul de lansare, iar cei care au fost invitaţi, au primit invitaţie de la palatul prezidenţial, dar nu de la producător sau fabrică.

„Desigur, astfel de investiții sunt întotdeauna susținute de stat, dar dacă există tensiuni politice, acest lucru va dăuna proiectului înainte ca [o singură] mașină să fie construită”, adaugă Özpeynirci. „Este o mare problemă, această mașină polarizează [opiniile].”

Nici accesibil, nici practic?

TOGG intenționează să-și vândă primul model, un crossover, pentru minimum 900.000 de lire turcești (aproximativ 50.000 de euro), ceea ce nu este accesibil pentru majoritatea oamenilor din Turcia. Özpeynirci spune că consumatorii obișnuiți nu ar putea investi mai mult de 500.000 de lire pentru o mașină nouă. Abia prin 2025-2026 TOGG planifică să lanseze modele mai mici, care ar putea fi mai accesibile.

Într-o reacţie, ministrul turc al Industriei și Tehnologiei spune că TOGG este o companie privată și își aliniază prețurile cu ceea ce oferă concurenții săi. Dar din punctul de vedere al expertului auto Özpeynirci, există un alt motiv: „Compania vrea să apară pe scena mondială ca un brand nou cu o imagine puternică”, motiv pentru care nu începe cu un model accesibil, ci cu un SUV din clasa C.

Dar prețul ridicat de vânzare cu amănuntul ar putea să nu fie singura dezamăgire pentru potențialii cumpărători. De asemenea, Turcia nu are infrastructura necesară pentru proprietarii de vehicule electrice: „Infrastructura Turciei nu este încă pregătită să facă trecerea la mașinile electrice”, spune CEO-ul Automotive Data Hüsamettin Yalçın. Oamenii obișnuiți, potrivit lui Yalçın, nu ar trebui să-și facă griji dacă vor exista suficiente stații de încărcare pe drumul dintre Ankara şi Istanbul. „Nu am ajuns încă la acel punct.”

În timp ce vehiculele TOGG sunt proiectate și asamblate în Turcia, componente precum bateriile, motoarele și unele sisteme electrice sunt importate. Până în prezent, 51% din materialele folosite la construirea vehiculelor sunt fabricate în Turcia. Ministrul turc al Industriei, Mustafa Varank, a spus că dorește să ridice acest procent până la 65 în următorii ani.

Deocamdată, mașinile TOGG sunt concepute pentru piața internă, mai degrabă decât pentru cumpărători străini. Acest lucru provine parțial din combinația de componente folosite, care cresc deocamdată costurile de producție. Dacă TOGG va reuși să folosească componente fabricate în proporție de 70% în Turcia, abia atunci mașinile sale vor deveni competitive la nivel internațional.


Amintim că marca rusească AURUS este la fel legată de politic şi a apărut în urma unei decizii politice, nefiind ideea vreunui investitor privat. În procesul de dezvoltare a unui automobil pentru preşedintele rus, autorii proiectului s-au gândit că ar putea face mai multe modele pe una şi aceeaşi platformă modulară, iar în cele din urmă, o parte dintre ele, să le propună şi în vânzare publică.

La momentul de faţă se poate procura un sedan AURUS Senat, o limuzină pe baza acestui sedan, dar şi un SUV numit Komendant, chiar recent prezentat. Toate au dotări în mare parte comune şi la fel se doreşte utilizarea a cât mai multe componente autohtone în producţia lor, în detrimentul celor străine.

Totuşi, TOGG va avea un mai mare succes decât AURUS, şi asta în primul rând datorită preţului, după care a piețelor de desfacere. Produsele AURUS nu şi le poate permite chiar oricine, iar preţul le este considerat deosebit de exagerat în raport cu calitatea.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/