(video) Simulatorul pe care îl avea doar Ferrari şi Porsche! Cum a fost dezvoltată noua generaţie de maşini Volvo
Acum câţiva ani, Volvo Cars a devenit primul producător de mașini premium care a achiziționat cel mai avansat simulator de șasiu din lume – Vi-Grade – același echipament pe care îl aveau în 2015 cei de la Ferrari în Maranello şi cei de la Porsche în Zuffenhausen.
Anume această instalaţie complexă şi scumpă a stat la baza creării modelelor suedeze de nouă generaţie din gama actuală.
Simulatorul poate crea medii virtuale interesante, inclusiv renumitul circuit Nurburgring din Germania, precum și piste de testare de pe propria zonă secretă a Volvo Cars din Suedia. Acesta mai permite Volvo Cars să efectueze lucrări de dezvoltare extrem de incipiente privind stabilitatea la mare viteză, echilibrul și setările individuale ale modului de rulare corespunzător, conducând la dezvoltarea unor automobile care sunt mai receptive, mai profitabile și chiar mai plăcute de condus.
Lumea virtuală întâlnește lumea reală prin simulatorul Volvo Cars, o mașinărie care îi ajută pe ingineri să-și perfecționeze modul în care fiecare Volvo răspunde la comenzile șoferilor. Simulatorul Volvo Cars este o mașinărie care ajută oamenii să îmbunătățească mașinile pe care le conduc și a jucat un rol important în dezvoltarea noilor Volvo S90 şi XC60, printre altele.
Inginerii pot testa noi modele pe zeci de suprafețe și rute diferite, fără a trebui să părăsească clădirea. Și pot modifica modul în care se comportă mașina folosind un computer pentru a schimba suspensia, anvelopele sau direcția, fără a fi nevoie să schimbe fizic componentele.
Cel mai nou model Volvo: (video) Premieră mondială: Noul Volvo XC40 Recharge – primul Volvo electric
Când Volvo Cars a început pentru prima oară programul de testare a simulatoarelor, a fost doar al treilea producător de mașini din lume care a folosit una dintre aceste mașinării. Astăzi mai sunt doar câteva în folosință în afara Volvo Cars – unul este la un producător care tocmai a testat cea mai rapidă mașină electrică din lume. Fiecare este un simulator complex, foarte avansat, care poate fi programat pentru a imita o bucată exactă de drum sau o pistă de test completă. Fiecare denivelare, fiecare inconsecvență în suprafața drumului – fiecare ultim detaliu, chiar până la o precizie de 0.2 mm!
Simulatorul arată ca și cum ar fi desprins din Star Wars. Priviți de pe parbriz la un ecran imens, cuprinzător, care arată ce se întâmplă (teoretic). Este similar cu cel mai eficient pilot de curse virtual din lume, dar mult mai realist.
“Este cu siguranță un birou bun. Și nu este chiar ca un joc video. Modelul vehiculului, fizica sunt mult mai detaliate. Deși într-un joc video nu vă preocupă prea mult dacă fizica este reală, aici vrem de fapt să intrăm în fiecare componentă și să o modificăm”, a spus Carl Sandberg, un inginer de dinamică a vehiculelor la Volvo Cars, care lucrează zilnic cu platforma și a ajutat la amenajarea acesteia când a sosit prima dată.
Acest lucru îi permite lui Carl și colegilor săi să explice în detaliu cum se comportă o mașină, cum se deplasează și ce performanţe are și, în mod crucial, cum pot schimba aceste detalii pentru a îmbunătăți comportamentul.
Dar cum a ajutat la transformarea mașinilor Volvo pe care poate le conduci în mașini mai bune? La nivel pur practic, se reduce timpul necesar pentru a dezvolta o mașină. Pe măsură ce mașinile se complică din ce în ce mai mult, trebuie găsit un echilibru între nevoia de a construi o mașină excelentă și aceea de a o finaliza. Simulatorul face exact asta, așa că mașina Volvo pe care o cumperi este cea mai dezvoltată variantă care poate exista.
Înseamnă, de asemenea, că numărul mare de oameni implicați în dezvoltarea și testarea mașinilor noi pot lucra la aceeași mașină.
„Este un pas intermediar între testarea fizică de către șoferii noștri și inginerii care lucrează în laborator”, mai spune Carl.
“Ne permite tuturor să vorbim aceeași limbă și îmbunătățește comunicarea între grupurile noastre. În mod obișnuit, aș avea șoferi cu experiență de 20 de ani în condus și oameni cu experiență de 20 de ani în utilizarea unui model de computer și nu ar putea comunica cu adevărat. Acum este mult mai ușor, deoarece este aceeași echipă care lucrează pe simulator și conduce mașinile”, este de acord Stefan Karlsson, Liderul de integrare a atributelor dinamicii de condus la Volvo Cars.
Simulatorul mai ajută producătorul ca mașinile sale să se comporte mai consistent, deoarece aceleași rezultate pot fi replicate din nou și din nou, deci este mult mai ușor de remarcat și de rezolvat problemele.
“Poți intra în detalii și să te întorci și să o faci din nou. Ai doar o rezervă de cinci secunde și poți încerca din nou același drum. Astfel se încheie diferența dintre testarea obiectivă și cea subiectivă”, a adăugat Stefan Karlsson.
Cmentariile sunt închise