(video) Premieră mondială: Noul Volvo XC40 Recharge – primul Volvo electric

S-a întâmplat inevitabilul spre care s-a mers câţiva ani. Compania suedeză Volvo Cars şi-a prezentat primul electromobil de serie, care de fapt nu este altceva decât versiunea electrică a modelului XC40. Noutatea a fost lansată sub denumirea Volvo XC40 P8 AWD Recharge (semn că vor exista şi alte “motorizări”?)

De acum încolo Recharge se vor numi toate maşinile mărcii care vor avea posibilitatea de a se încărca de la priză, inclusiv modelele hibride.

Noul Volvo XC40 P8 AWD Recharge este construit pe baza platformei modulare CMA (Compact Modular Architecture), una care a fost dezvoltată din start pentru a putea adopta pe viitor trenuri de rulare hibride şi complet electrice. Mai mult decât atât, prima mașină electrică a grupului Volvo, făcută pe baza acestei arhitecturi, este noul Polestar 2, iar acum tot substratul său tehnic, dar cu modificări minime, a fost împrumutat pentru a fi instalat pe acest crossover. Detalii despre construcţia maşinii.

Primul Volvo electric are două motoare electrice identice (câte unul pe fiecare axă), care produc în total 408 CP și 660 Nm de cuplu. Bateria-i este instalată sub podea și integrată în structura maşinii. Capacitatea îi este de 78 kWh şi cu energia stocată în aceasta se vor putea parcurge peste 400 de km în baza ciclului WLTP. Setul de acumulatori suportă şi tehnologia de încărcare rapidă: de la un terminal corespunzător va dura doar 40 de minute pentru a încărca bateria până la 80%.

Primul Volvo electric poate accelera de pe loc şi până la 100 km/h în doar 4.9 secunde, devenind astfel cel mai dinamic XC40 din familie. Viteza maximă este limitată electronic la 180 de km/h. Mai multe caracteristici tehnice poţi vedea în documentul ataşat mai jos.

Fiind un electromobil cu o serie de componente specifice, acestea i-au redus volumul portbagajului de la 460 la 413 litri, însă o compensare a spaţiului o poate face noul “frunk” de sub capotă (front trunk). Efectiv sub capotă există un spaţiu cu un volum totul de 31 de litri, în care se poate stoca acelaşi cablu pentru încărcare sau alte obiecte mici.

Din punct de vedere vizual, noul XC40 electric se deosebeşte doar prin detalii: bare de protecţie modificate, inscripţii noi, dar şi o “grilă de radiator” diferită. Un unic panou care va acoperi grila frontală a noului model, vopsit în culoarea caroseriei, care creează o identitate vizuală distinctă pe partea din față a mașinii, a devenit posibil de implementat prin faptul că o mașină electrică are nevoie de un flux de aer mai redus în scopuri de răcire.

Noua „grilă de radiator” a făcut loc sau va cuprinde în loc de componentele tradiţionale tot pachetul de senzori care sunt parte a noii platforme Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), din care fac parte: cruise control-ul adaptiv, sistemul de frânare automată, cel de menţinere în bandă, cel de monitorizare a unghiurilor moarte, etc.

Caroseria unui XC40 electric va putea fi vopsită în una din cele opt culori disponibile, inclusiv în noua Sage Green metallic. Un acoperiş de culoare neagră contrastantă va fi oferit standard. Linia de jante va conţine două modele noi de 19 şi 20 de inci pentru mai multă personalizare.

În interior, viitorii proprietari de XC40 electric vor fi întâmpinaţi de un panou de bord digital cu o nouă interfaţă, conceput special pentru mașinile electrice. Ecranul şi afişajele de pe el îi vor ține la curent pe şoferi cu informații relevante, cum ar fi starea bateriei. Pe de altă parte, un interior design package va pune la dispoziţie detalii stilistice sportive precum şi covoraşe confecţionate din materiale reciclabile.

Noul XC40 electric, previzualizat pentru prima dată prin conceptul electric 40.1 din 2016, este de asemenea un exemplu de inginerie inteligentă. Bazat pe platforma CMA, care a fost proiectată de la bun început pentru a putea fi electrificată în viitor, setul de acumulatori al acestui SUV compact este integrat în podea fără a afecta spațiul interior.

Aceasta înseamnă că bogăția de spațiu de depozitare adecvat și funcțional în jurul cabinei rămâne una dintre atracțiile majore ale XC40. O nouă abordare ingenioasă și radicală a designului interior le va oferi utilizatorilor, printre altele, spațiu de stocare mai funcțional în uși și sub scaune, un cârlig pliabil pentru sacoşe mici și un coș compact pentru deşeuri în consola din tunelul central.

Totuşi, noutatea principală din habitaclu este un nou centru multimedia făcută pe baza sistemului de operare Android Automotive OS. Acesta are o tehnologie necesară pentru a primi update-uri de tip OTA şi o serie de aplicaţii speciale pentru maşinile electrice. Vezi ce alte funcţii include în acest articol dedicat.

Noul Volvo XC40 P8 AWD Recharge va intra pe piața europeană la începutul anului 2020. Preţul de start este deocamdată necunoscut.

Volvo mai promite să adauge în gamă câte o mașină electrică la un interval de un an. Conform planului, deja în 2025 astfel de autovehicule vor constitui jumătate din volumul total de vânzări (cealaltă jumătate va fi ocupată de modele hibride). Până în anul 2040 Volvo se va comuta complet la producţia şi vânzarea doar de maşini electrice.

Specificaţii tehnice:

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise