(video) Skoda s-a întors în Le Mans, în cursa Classic
Vehiculele din Mladá Boleslav participă la evenimente motorsport din îndepărtatul an 1901. Derivatul ŠKODA Sport „Tudor”, poreclit „placka” (clătită) din cauza caroseriei sale din aluminiu cu profil redus, a concurat în ediţia din 1950 a cursei de 24 de ore de la Le Mans. Vehiculul a revenit acum, după 72 de ani, pentru prima dată pe circuitul legendar de curse în cadrul Le Mans Classic.
Producătorul din Mladá Boleslav este activ în motorsport de 121 de ani. De atunci, a intrat în istorie cu numeroase modele speciale de curse și raliuri. În 1946, ŠKODA și-a pus amprenta cu modelul 1101 cu design atractiv, poreclit „Tudor” – o adaptare fonetică cehă a adjectivului englez „cu două uși”.
Cererea pentru noul model a crescut rapid la nivel internațional, nu în ultimul rând datorită numeroaselor sale succese în motorsport. Mașina a luat parte la Raliul Rajd Polski de 2.649 km (1948), precum și la Raliul Sud-American Montevideo – Melo – Montevideo și la cursa de circuit din Spa, Belgia. În acest eveniment, trei „Tudor” cu patru locuri au parcurs 1.972 km în 24 de ore și au trecut împreună linia de sosire.
La Marele Premiu al Cehoslovaciei de la Brno (1949), ŠKODA Sport a rezistat cu succes în fața concurenței, cu numeroase piese din mașina de serie și caroseria-ponton din aluminiu realizată manual. Vehiculul a fost apoi adaptat pentru a respecta regulile cursei de 24 de ore de le Le Mans. Pe Circuit de la Sarthe, echipa de lucru formată din Václav Bobek şi Jaroslav Netušil a urcat pe pistă pentru a 18-a organizare a cursei pe 24 iunie 1950.
ŠKODA Sport avea două faruri suplimentare pentru orele de noapte ale cursei, în timp ce deschiderile speciale din grila radiatorului au îmbunătățit răcirea frânelor cu tambur de pe roțile din față. În plus, ampatamentul fusese extins la 2.150 mm pentru a asigura o mai mare stabilitate a condusului. Inclusiv cu uneltele și piesele de schimb, vehiculul cântărea doar 700 kg.
Vehiculul avea un motor cu patru cilindri răcit cu apă, cu o cilindree de 1.089 cm3, iar sistemul electric a venit de la producătorul ceh PAL 12 V. ŠKODA Sport a furnizat o putere de 50 de cai la 5.200 rpm, rulând pe anvelope Barum cu straturi diagonale. Funcționa cu un amestec special de benzină, etanol și acetonă. Viteza maximă îi era de 140 km/h, iar consumul de combustibil era scăzut la vremea sa – 12 litri la 100 km. Drept urmare, reprezentanții mărcii cehe nu au fost nevoiți să alimenteze la fel de des ca mulți dintre concurenții lor.
În primele 13 ore de cursă, echipa de piloţi s-a luptat pentru un loc secund cu ŠKODA Sport la categoria sub 1.100 cm3 și un senzațional al cincilea loc la general pe baza coeficientului de putere. Cu toate acestea, un defect tehnic minor a împiedicat echipa să-și atingă potențialul, iar conform regulilor rezolvarea problemei nu putea fi făcută la faţa locului. În turul 121 al cursei s-a rupt un inel de la un piston.
Conform reglementărilor, echipajul avea voie să folosească doar piesele de schimb și uneltele de la bord, dar inelul de fixare de care aveau nevoie nu se afla printre ele. În anul următor, producătorul de mașini planifica să introducă în cursă două modele ŠKODA Sport. Totuși, situația politică a împiedicat acest lucru să se întâmple. Astfel, apariția din iunie 1950 este și astăzi ultima oară când un vehicul ceh cu un echipaj ceh a participat în cursa de 24 de ore de la Le Mans.
Revenirea după 72 de ani la Le Mans Classic 2022
Cursa de 24 de ore de la Le Mans a avut loc pentru prima dată în mai 1923, iar vehiculele istorice concurează şi acum pe circuitul de 13,626 km la fiecare doi ani, ca parte a Le Mans Classic. Din cauza pandemiei de coronavirus, apariția lui ŠKODA Sport pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare de la debutul său la Le Mans a trebuit să fie amânată din iunie 2020 până în iulie 2022.
Mașina care a concurat anterior la maratonul din 1950 a intrat pentru prima dată pe circuit în acest an. ŠKODA Sport, restaurată cu grijă, a fost condusă de Stanislav Kafka și Michal Velebný, șeful atelierului de restaurare de la ŠKODA AUTO. Bunicul său Josef Velebný a proiectat inițial caroseria lui ŠKODA Sport. La fel ca la prima sa pornire în 1950, mașina a intrat din nou pe pistă în acest an cu numărul 44. Al doilea dintre doar două ŠKODA Sport construite vreodată a participat la Le Mans Classic în 2006.
„După o renovare de șase ani, anul acesta am reușit să aducem proiectul de întoarcere a ŠKODA Sport la Le Mans la un obiectiv de succes. Mașina a reușit să facă față cu o întreținere atentă regulată în timpul unui weekend dificil, evitând dificultățile tehnice majore. Este o performanță uimitoare pentru mașina noastră veche de 73 de ani.”
Michal Velebný a comentat startul la Le Mans Classic din acest an
Există numeroase curse individuale în Le Mans Classic, iar vehiculele înmatriculate din toți anii de construcție din 1923 până în 1981 sunt eligibile să concureze. Organizatorii le împart în șase grupuri de bază și diferite categorii speciale. ŠKODA Sport a intrat la evenimentul din 2022 în al doilea grup alături de vehiculele construite între 1949 și 1956.
Fiecare categorie de vehicule concurează în trei serii de 43 de minute la Le Mans Classic. După fiecare jumătate de cursă, mașinile fac un pit stop pentru a schimba şoferii. Ultima etapă începe cu un start clasic de la Le Mans: după semnalul de start, șoferii aleargă spre mașinile lor, sar la volan, își pornesc motoarele și intră pe pistă.
Steagul în carouri este fluturat din minutul 43 al cursei, de îndată ce cea mai rapidă mașină trece linia de sosire. Clasamentul final este determinat de numărul de tururi parcurse și de diferența de timp dintre acestea și câștigător. Diferitele specificații tehnice ale vehiculelor participante la categoriile respective sunt luate în considerare și într-o clasificare separată unde un coeficient special este factorul determinant. Într-o altă clasificare, vehiculele care au circulat în diferitele grupe cu aceleași numere de start sunt agregate pe echipe.
În clasa 2 plină pentru mașini din 1949 până în 1956, echipajul Stanislav Kafka/Michal Velebný a oferit performanțe foarte echilibrate în timpul curselor de calificare și competiție. Au obținut locul 47 din 74 de echipaje în clasamentul general al categoriei. În ordinea recalculată în funcție de coeficientul influențat de puterea și capacitatea motorului, echipajul ceh este chiar pe locul 43. Victoria în acest an a fost luată de Jaguar D-Type din 1954.
Cmentariile sunt închise