(video) Succesul Porsche în Le Mans: Episodul 6 final cu 919 Hybrid

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

A venit momentul şi pentru al şaselea episod, cel final, care face un rezumat al succesului companiei Porsche în cea mai faimoasă cursă de anduranţă din lume. Ultimul episod din această serie Porsche Moments povesteşte despre ultima maşină folosită de germani în acest maraton – faimosul 919 Hybrid – cel care încă deţine recordul absolut de timp pe circuitul Nurburgring!

A treia victorie generală consecutivă la Le Mans a fost un lucru aproape imposibil de crezut pentru Porsche în anul 2017. La începutul serii de sâmbătă, hibridul 919 cu numărul de start #2 a trebuit să fie reparat mai mult de o oră înainte de a putea continua cursa.

După schimbarea celor necesare, vehiculul se afla pe locul 56, iar o clasare pe pozițiile de conducere părea de neconceput la momentul respectiv. Dar renunțarea nu a fost o opțiune. Câteva ore mai târziu, producătorul de mașini sport a ajuns pe podium și a reușit să privească înapoi la 108 victorii de clasă și 19 victorii generale la Le Mans!

“Hibridul 919 reprezintă legenda Porsche de la Le Mans în epoca modernă ca niciun alt vehicul. Porsche a obținut trei victorii generale cu această mașină de curse hibridă în anii 2015, 2016 și 2017. Al treilea titlu la Campionatul Mondial de Anduranță a urmat la câteva luni după victoria generală, la fel ca și hat trick-ul din Campionatul Mondial al Piloților. Nu este posibil să realizăm mai mult decât atât”, rezumă Achim Stejskal, şeful Porsche Heritage and Museum.

Gazda Timo Bernhard a introdus marea finală a Porsche Moments pe poligonul de teste al Centrului de Dezvoltare Weissach. Acolo s-a întâlnit cu vehiculul despre care spune că “readuce multe amintiri dintr-o perioadă incredibil de minunată” și s-a urcat la volanul său pentru a face câteva tururi – la patru ani după victoria de neuitat din Franța cu coechipierii săi Earl Bamber și Brendon Hartley.

Cei doi sunt legați de victorii comune, dar și de perioada de dezvoltare interesantă a vehiculului.

“919 Hybrid este cea mai complexă și inovatoare mașină de curse pe care Porsche a construit-o vreodată”, spune Timo Bernhard.

Fritz Enzinger a venit la Weissach în noiembrie 2011 pentru a readuce marca în topul categoriei de prototipuri Le Mans trei ani mai târziu. Pentru el, primul pas a fost să angajeze oamenii potriviți și să construiască o echipă.

“În urmă cu zece ani, tot ce am avut a fost proverbiala foaie goală de hârtie. Dezvoltarea hibridului 919 a început abia după anunțarea reglementărilor în iunie 2012. A fost o mare oportunitate pentru mine. Structura și conceptul au fost în capul nostru de mult timp, așa că am avut nevoie doar de angajații potriviți pentru a dezvolta spiritul de echipă potrivit. Spiritul necesar a fost creat împreună. Marele nostru obiectiv comun a fost un loc pe podium”, a declarat austriacul în vârstă de 65 de ani, care a adunat în cele din urmă o echipă de specialiști din 21 de națiuni.

Timo Bernhard a privit cu drag și el în această perioadă. El își amintește, de asemenea, de cele 16 afișe câștigătoare de la Le Mans care au decorat pereții în drum spre biroul lui Enzinger. La final, era o foaie goală de hârtie într-un cadru. Un simbol pentru obiectivul comun al echipei.

Pe 18 iunie 2017, mașina #2 a trecut linia de sosire după o cursă dramatică în fața a aproape 260.000 de fani. Acest lucru a pecetluit a 19-a victorie generală a mărcii în Le Mans. Recordul hibridului 919, care a fost restructurat fundamental în perioada 2014-2017: 20 de pole position-uri, 17 victorii, 13 cele mai rapide tururi de cursă și șase titluri de Campion Mondial.

“Mașina este atât de complexă, puntea posterioară este acționată de un motor V4 cu ardere internă de doi litri care produce aproape 500 CP. Motorul electric poate livra în plus mai mult de 400 CP pe puntea frontală la cerere”, explică suplimentar Enzinger.

919 Hybrid a fost şi este considerat a fi cel mai rapid laborator de testare și cea mai inovatoare mașină de curse pe care Porsche a construit-o până în acest moment.

“Cea mai dominantă victorie a noastră cu această maşină a fost în 2015. Întregul Comitet Executiv a fost acolo, la fel ca și familia Porsche, și toată lumea a fost în pit împreună – nu poate exista o imagine de echipă mai bună decât asta. Dar cea mai nervoasă victorie a fost în sezonul 2017”, spune Enzinger și se uită la fotografiile pe care Timo Bernhard le-a răspândit în atelierul istoric de motorsport al Centrului de Dezvoltare Weissach.

Porsche a concurat atunci, în 2017, cu un vehicul semnificativ actualizat. După lucrările de reparații de sâmbătă seara, mașina principală se afla la 18 tururi în față şi Porsche a început urmărirea. Echipa și-a recăpătat conducerea în turul 347 și a fost recompensată în cele din urmă cu a 19-a victorie generală.

“În ultimul tur, m-am gândit la mulți pași care au făcut posibil acest succes pentru mine”, dezvăluie Timo Bernhard, care a visat întotdeauna la un triumf cu Porsche la Le Mans. A fost prima dată când a plâns după ce a câștigat o cursă.

Cmentariile sunt închise