(video) TAS 2024: Anunțuri despre Mazda Spirit Racing și reluarea dezvoltării de mașini sport cu motoare rotative

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mazda are o bogată istorie în motorsport, dar în gama actuală de modele nu are niciun automobil cu adevărat sportiv, unul cu sute de cai putere, un vârf de gamă. Mașinile sport cu motoare rotative au rămas în trecut, precum și versiunile puternice MPS ale mașinilor obișnuite.

Cu toate acestea, la orizont a apărut un plan de renaștere! Președintele companiei Mazda, Masahiro Moro, a fost incredibil de inspirat de feedbackul pozitiv primit toamna trecută din partea publicului, privind conceptul Mazda Iconic SP, încât a inițiat și anunțat mai multe proiecte importante.

Primul anunț ne spune că, începând 1 februarie 2023, va fi redeschisă o divizie dedicată dezvoltării mașinilor sport cu motoare rotative. Cu toate acestea, la fel ca în cazul modelului MX-30 R-EV, propulsorul nu va avea conexiune directă cu roțile, ci exclusiv rolul unui generator de energie pentru încărcarea bateriei electrice.

În schimb, pentru un viitor coupe, cel mai probabil interpretarea de producție a Mazda Iconic SP, este promis un motor complet nou, cu două secțiuni, care va putea funcționa nu doar cu benzină, ci și cu biocombustibil, gaz lichefiat și chiar hidrogen!

Al doilea anunț s-a făcut în cadrul expoziției Tokyo Auto Salon din Japonia. Compania va renaște divizia sportivă înființată în îndepărtatul 1967, care în trecut se numea Mazdaspeed și a rămas inactivă de câțiva ani. Acum, divizia responsabilă de mașinile de performanță se va numi Mazda Spirit Racing, la fel cum este numită echipa din fabrică care concurează în campionatul japonez de anduranță Super Taikyu.

În același timp, în context, au fost prezentate primele modele care poartă deocamdată un statut de concept: roadsterul Mazda Spirit Racing RS și hatchback-ul Mazda Spirit Racing 3. Ambele au modificări similare precum: o culoare gri distinctivă, benzi negre decorative, bare de protecție cu splittere și difuzoare proeminente, jante negre cu anvelope cu profil redus, mecanisme de frânare Brembo, etc.

În habitaclu au scaune sport Recaro cu centuri de siguranță în patru puncte, o tapițerie din Alcantara și un volan cu marcaj roșu la ora 12. Suspensia le este modificată luând în considerare experiența în cursele de circuite, dar nu se menționează deocamdată nimic despre intervenții sub capotă. Se știe doar că roadsterul are un benzinar natural aspirat de 2.0 litri.

Ambele mașini vor deveni modele de serie! Mazda Spirit Racing RS va fi lansat pe piața din Japonia în acest an. Cu privire la momentul apariției coupeului cu motor rotativ încă nu se știe nimic.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise