(video) Premieră europeană: Noua Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV este un plug-in hybrid cu motor rotativ

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În paralel cu alte expoziţii auto care se desfăşoară în aceste momente în India sau Japonia, s-a deschis şi noua ediţie a Salonului Auto de la Bruxelles. Mazda participă acolo şi a expus premiera despre care a anunţat de ceva timp, încă din ianuarie 2021, deşi primele informaţii despre ideea lansării unei astfel de maşini au apărut în 2018!

Pe baza noului MX-30, compania auto japoneză a creat un model plug-in hybrid unic, care foloseşte un motor rotativ pe post de generator de energie electrică! Consumul mixt declarat îi este de 1.0 l/100 km, iar nivelul de emisii de CO2 nu depășește 21 g/km (ciclu WLTP combinat)!

Fiind fruntaş în programul de electrificare al Mazda, noul MX-30 a fost lansat în 2020 în calitate de primul vehicul electric cu baterii de producție în masă al companiei. Ulterior a urmat o versiune mild hybrid pregătită pentru unele piețe non-europene. Acum a venit timpul pentru noul MX-30 e-Skyactiv R-EV.

Noutatea este un plug-in hybrid care va continua să ofere clienților aceleași valori ca și MX-30-ul original, şi în același timp noi moduri de utilizare a mașinii ca vehicul electric cu baterie. 

Autonomia versiunii noi, oferită doar de energia dintr-o baterie plină, se ridică la 85 km în ciclu european WLTC combinat sau până la 110 km în ciclu WLTC urban, fiind suficientă pentru nevoile zilnice de condus.

Generatorul sub forma motorului rotativ va permite călătorii mai lungi (până la aproximativ 600 km, comparativ cu 200 km oferiţi de electromobilul pur), însă acesta nu are nicio conexiune cu roţile, astfel că, pe tot parcursul deplasării, maşina este alimentată de un motor electric de 125 kW (170 CP/260 Nm), despre care se spune că oferă performanţe de condus uşor mai bune decât originalul MX-30 BEV.

Mazda a ales să folosească un motor rotativ pentru a alimenta acest generator, profitând de capacitatea unică a unui motor rotativ de a produce puterea necesară într-o formă compactă. Motorul rotativ 8C nou dezvoltat (830 cm3) este împachetat sub capotă alături de un generator și de un motor electric. Unitatea de propulsie este conectată la o baterie litiu-ion de 17.8 kWh (una de 35.5 kWh are MX-30 BEV) şi de un rezervor de benzină cu un volum de 50 de litri.

Raza rotorului este de 120 mm, grosimea sa este de 76 mm, iar lățimea întregului motor este de numai 840 mm. Este echipat cu un sistem de injecție directă a combustibilului și de recirculare a gazelor de eșapament. Produce doar 75 CP la 4.700 rpm, dar pentru un generator acest lucru este mai mult decât suficient.

Noua versiune R-EV s-a dovedit a fi puțin mai ușoară decât cea pur electrică: 1.703 vs 1.720 kg. Viteza maximă este, de asemenea, limitată la aproximativ 140 km/h. Dar motorul electric mai puternic a permis reducerea timpului pentru 0-100 km/h de la 9.7 la 9.1 secunde.

MX-30 e-Skyactiv R-EV sprijină, de asemenea, clienții cu un stil de viață activ, oferind caracteristici precum: compatibilitatea atât cu încărcarea normală în două sau trei faze folosind curent alternativ, cât și cu cea rapidă, folosind curent continuu; posibilitatea de a oferi 1.500 W putere pentru alimentarea unor gadgeturi sau electrocasnice; trei moduri de conducere: Normal, EV și Charge.

Modelul dezvăluit la Salonul Auto de la Bruxelles este şi un Edition R – un model de ediție specială care va fi disponibil când MX-30 e-Skyactiv R-EV va fi pus în vânzare. Acesta prezintă un finisaj exclusiv Maroon Rouge Metallic, o reinterpretare a culorii acoperișului primului autoturism Mazda – R360 Coupe – folosită pentru accentul din jurul părților laterale ale acoperișului. Restul caroseriei și interiorul sunt finisate în negru. Ediția R include, de asemenea, elemente de design unice, cum ar fi o emblemă în formă de rotor cusută în covorașe și gravată pe tetierele scaunelor.

Din punct de vedere al designului exterior şi interior, noul PHEV este aproape imposibil de distins de alte versiuni ale MX-30. Principala deosebire va fi prin emblema stilizată sub forma unui rotor cu litera „e” în el. 

Piaţa europeană este prioritară pentru noua versiune, unde vânzările vor începe din această vară. Se precizează că prețul maşinii nu se va deosebi (prea mult) de cel al versiunii pur electrice.

Amintim că din 1967 până în 2012, Mazda a produs 1.9 milioane de vehicule care aveau sub capotă doar motoare cu piston rotativ, cunoscut şi drept Wankel, fiind dezvoltat de inginerul german Felix Wankel. Compania japoneză l-a folosit cel mai mult timp, comparativ cu alţi producători auto, dar în urmă cu 11 ani a decis totuşi să renunţe la el din cauza consumul crescut de ulei, costurile mari pentru obligațiile de garanție și incapacitatea de a respecta standardele ecologice.

În prezent nu mai este posibil de folosit un astfel de agregat drept sursă principală de propulsie, din motivele enunţate mai sus, dar motorul rotativ în sine este încă foarte compact și echilibrat, așa că inginerii japonezi au decis să-l folosească ca generator de bord pentru a reîncărca bateria unui vehicul electric. În acest caz, el funcționează aproape întotdeauna într-o stare de echilibru, ceea ce poate reduce semnificativ consumul de ulei și emisiile nocive, asigurând în paralel o autonomie mai mare.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise