(foto/video) Test Drive: Noua Mazda MX-30 – primul model electric Mazda. Test de autonomie

Autor: Constantin Mihalachi, Foto/Video: Victor Daniliuc

Segmentul automobilelor electrice devine tot mai aglomerat. Fiecare producător ade maşini își dorește să aibă cel puțin un model, dacă nu chiar o sub gamă de modele electrice. Mazda nu este o excepție şi în toamna anului 2019 a anunțat la rândul său primul model full electric al mărcii – noul MX-30!

Doar că Mazda nu a mers pe aceeași idee ca mulți alți constructori care din start își doresc să ofere electromobile cu o baterie cât mai mare, care la rândul său să asigure o autonomie la fel de generoasă. Nu! Mazda a montat pe MX-30 o baterie de doar 35.5 kWh și declară o autonomie de 265 de kilometri în ciclu urban sau 200 km pentru cel extra urban.

Logica din spatele acestei decizii se regăsește în datele statistice europene! Potrivit celor de la Mazda, un european conduce în medie 48 de kilometri în fiecare zi, deci autonomia de puțin peste 200 km ar trebui să fie suficientă pentru majoritatea celor care își doresc o mașină electrică. Apropo, nu trebui de uitat că o baterie mai mică înseamnă şi un preţ mai accesibil al maşinii!

De curând noul MX-30 a ajuns în Moldova, iar noi am decis să o punem deodată la treabă. Am pornit cu ea spre Bălți, iar motivul este unul foarte simplu… După Chișinău, acest oraș este al doilea din țară care are stații de încărcare cu o putere de 22 kW, cât și cu 50 kW (tip DC pentru încărcare ceva mai rapidă). Astfel, știind că vom ajunge cu bateria aproape descărcată în Bălți, am avut ocazia să vedem pe viu cât ar dura încărcarea bateriilor de la stația de 22 kW, cât și de la cea care ne asigura cu curent continuu.

Mai multe impresii și cifre găsiți în reportajul de mai jos!

GALERIE FOTO:

Începem galeria de poze cu o fotografie făcută la ieșire din Chișinău…

Am pornit din Chișinău spre Bălți având o temperatură a aerului de vreo +5 grade Celsius. La bordul mașinii vedeam o autonomie de 173 km şi o stare de încărcare de 95% a bateriei. Un pic mai târziu, când aveam bateria la 91%, am pornit climatizarea. În acel moment autonomia a scăzut până la 133 de km.

Un mic popas la LUKOIL în drum spre Bălți.

Pe drum ne-am bucurat de un timp frumos de toamnă. Astfel am reușit să imortalizăm nişte imagini foarte faine cu MX-30!

Mazda declară un consum extra urban de 19 kWh/100 km. Noi nu am fost departe de această cifră și ba chiar am reușit să consumăm și mai puțin de atât!

După cum am promis, mai întâi am mers la stația de 22 kW, odată ajunși în Bălți. Aici, MX-30 se încărca cu aproape 7 kW. Timpul de așteptare ar fi fost de 4 ore și 50 de minute!

După ce am încărcat câțiva kilowați am mers la stația cu curent continuu și o putere de 50 kW.

Aici, cifrele afișate în aplicația rețelei de stații electrice la care încărcam erau cu totul altfel deja. Mazda MX-30 se încărca cu peste 38 kW!

Pe bordul mașinii vedeam că este nevoie de 45 de minute ca MX-30 să aibă bateria încărcată la capacitate maximă. Astfel am avut timp să analizăm un pic exteriorul și interiorul acestui model.

Chiar dacă la exterior este clar o Mazda, noul MX-30 are un design distinct față de alte modele din gamă. Așa a fost gândit din start de către echipa de design care și-au dorit ca MX-30 să fie recunoscut instant pe drumuri ca un model electric.

Apropo, MX-30 este construit pe platforma pe care stă și CX-30.

Înainte de a intra în interior, priviți cât de fain se deschid ușile posterioare ale lui MX-30. Exact ca la legendarul RX-8…

Interiorul… Este bine gândit și suficient de spațios. Cel mai interesant mi s-au părut materialele reciclate pe care le găsești pe uși, dar și inserțiile de pe consola centrală create din pluta pe care o găsim sub forma dopurilor sticlelor de vin.

Bordul este gândit laconic. Pe planșă tronează monitorul cu un meniu simplu și ușor de accesat. Însă marea noutate este monitorul poziţionat aproape de tunelul central. El răspunde de comenzile sistemului de climatizare!

Și încă câteva fotografii cu interiorul…

La final, o fotografie de pe drumul de întoarcere spre Chișinău! Merci că aţi urmărit acest reportaj!

Cmentariile sunt închise