(video) Tesla anunţă o revoluţie în industria producătoare de baterii pentru maşinile electrice
Principalul subiect din cadrul Tesla Battery Day, eveniment desfăşurat în această pentru noi noapte şi fiind urmărit online, doar pe YouTube, de peste 230.000 de oameni, a fost anunţul despre dezvoltarea unui nou tip de baterie pentru electromobile, dar şi pregătirea companiei pentru producţia acestora in-house, fără ajutor şi fără intermediari.
Noul acumulator, dar şi procesul optimizat de producţie, va spori capacitatea, viteza de asamblare a seturilor, dar şi va reduce într-un final preţul maşinilor mărcii americane.
Toate aceste noutăţi le-au aflat şi o parte din investitorii Tesla care au fost prezenţi la eveniment, alături de jurnalişti şi alţi oaspeţi, într-un mod inedit. Pentru a păstra distanţa socială, fiecare oaspete a stat într-o maşină într-o parcare amenajată în faţa unei scene!
Poţi urmări prezentarea deosebit de interesantă mai jos:
Momente cheie ale prezentării:
Aşadar, Tesla a anunţat pregătirea pentru transferul pe baterii de model 4680! Noua celulă este semnificativ mai mare în dimensiuni, oferă o putere de şase ori mai mare decât încă actualele folosite, dar şi o capacitate energetică de cinci ori mai mare. Nomenclatura provine de la dimensiunile celulei – 46 x 80 mm.
Bateria are în continuare un design cilindric și încă folosește chimia litiu-ion, dar aici se termină asemănările cu cele care vor intra în istorie. Cea mai semnificativă schimbare este în interiorul acesteia, acolo unde a fost eliminată fila care acționează ca puncte de conexiune pozitive și negative între anod, catod și carcasa bateriei.
Compania s-a confruntat cu aceeași problemă pe care au întâmpinat-o şi alţi producători auto, în ceea ce priveşte încearcarea de a creşte capacitatea unei celule prin a o face de dimensiuni mai mari. Însă inginerii au găsit o soluţie de management termic. Tesla a rezolvat această problemă prin crearea primului design de celulă cilindrică tabless.
Producătorul auto spune că doar prin noua formă a celulelor autonomia electromobilelor sale poate creşte cu până la 16%. Cu toate acestea, Tesla nu a dezvăluit cât de mult este îmbunătăţită densitatea energetică, ci s-a concentrat în schimb pe factorul de formă. De asemenea, noua celulă are ca rezultat o reducere cu 14% a costului per kWh – din nou numai la nivelul factorului de formă celulară.
Eliminarea filelor are mai multe beneficii, dar unul dintre cele mai mari este creșterea vitezei de producție datorită eliminării procesului de pornire/oprire de care au nevoie filele pentru instalare. Tesla scapă de utilizarea filelor prin fixarea interiorului bateriei. Asta are, de asemenea, avantajul suplimentar de a elimina multe dintre barierele termice pe care o celulă le poate întâlni atunci când se încarcă rapid (DC).
Următorul loc în care Tesla caută nu numai să economisească bani, dar și să reducă impactul asupra mediului este modul în care sunt produse componentele celulelor bateriei. O mare parte a acestei strategii este o schimbare în procesul utilizat pentru a crea catodul și foliile anodice care alcătuiesc bateria. Metodele tradiționale implică cantități mari de apă sau solvent, care necesită nu numai o mulțime de energie și bani pentru a usca materialele odată depuse pe folii, dar, de asemenea, un mare de efort pentru recuperarea post-proces.
Noua metodă Tesla vine prin achiziționarea Maxwell Technologies și a procesului său de depunere uscată. Procesul a fost iterat de mai multe ori de la cumpărare, iar Musk estimează că va mai vedea câteva iterații înainte de a ajunge la producția la scară largă. Este în prezent într-o etapă de program pilot la o mini fabrică pilot care face în etapă “beta” noile baterii.
Chimia bateriei este, de asemenea, revizuită. Mai exact, catodul va fi făcut folosind siliciu în loc de grafit pentru a se obţine litiu. Siliciul este extrem de ieftin în comparație cu grafitul, iar schimbarea ar putea duce la o creștere a autonomiei maşinilor electrice cu alte până la 20%, potrivit inginerilor Tesla. În plus, folosirea de “Tesla Silicon” va reduce costul până la 1.2 dolari per kWh!
Designul anodului se va schimba, de asemenea, Tesla orientându-se spre trei materiale diferite, fiecare potrivit pentru un anumit tip de utilizare. Vehiculele mai ieftine şi mai compacte, cu autonomie mai mică, vor folosi fier, în timp ce vehiculele mai scumpe vor utiliza o combinaţie de nichel-mangan datorită densității energetice crescute. Vehicule precum Tesla Semi vor folosi anozi de nichel pur, deoarece densitatea sa energetică depășește dezavantajele costurilor. Atât procesele de producție a catodului, cât și a anodului vor elimina, de asemenea, un proces de sulfare costisitor, complicat și murdar.
Deci, care este impactul net așteptat al tuturor acestor schimbări? Ei bine, Tesla se așteaptă că va putea reduce costul per kilowatt-oră a celulelor sale cu cel puțin 56%. De asemenea, va permite viitoarelor fabrici Tesla să fie mai mici ca suprafaţă și mai eficiente în asamblări, crescând viteza cu care Tesla se poate îndrepta spre un nivel de producţie terawatt.
Încă un lucru interesant menţionat este că Tesla a putut găsi doar în statul Nevada suficient litiu pentru ca să poată trece toată flota de maşini a SUA pe electricitate!
Vezi şi:
(video) Premieră: Primul concurent direct pentru noul Lucid Air – Tesla Model S Plaid
Cmentariile sunt închise