(video) Test Drive: Noul Dacia Bigster

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Salutare din Franța, unde am testat în premieră noul Dacia Bigster, cel mai mare, scump și bine dotat SUV al mărcii românești! Prezentat static în toamna anului trecut, Bigster a stârnit interesul multora, iar acum a venit momentul să vorbim despre cum se conduce.

Am testat versiunea hibridă de 155 CP, echipată cu dotarea de top Journey, urmând să revenim ulterior cu alte motorizări. Hai să vedem ce oferă acest SUV de 4.57 metri lungime, de la suspensie și antifonare la consum și spațiu interior!

Design și dotări: Bigster vs. Duster

La prima vedere, Bigster seamănă cu Dusterul: aceeași lățime de 1.81 metri și un relief al capotei similar. Totuși, detaliile fac diferența – o priză de aer mai mare în față, faruri full LED cu senzor de lumină și fază automată, plus jante de la 17 la 19 inchi (19 pe Journey).

Versiunea Extreme vine cu jante de 18 inci și anvelope all-season. Elementele din plastic „Starkle” sunt practice și ușor de înlocuit dacă se zgârie. Dotările includ senzori de parcare față-spate, cruise control activ, menținere în bandă, frână de urgență și citirea indicatoarelor rutiere.

Garda la sol de 22 cm și hayonul acționat electric + portbagaj cu 702 litri (extensibil la 2.7 m lungime cu bancheta rabatată 40/20/40) îl fac ideal pentru familii și aventuri.

Interior spațios și tehnologie modernă

Spațiul interior este un punct forte: bancheta spate oferă loc generos la picioare, iar plafonul panoramic de 1.2 metri (deschidere 57 cm) amplifică senzația de libertate. Tunelul central, disponibil în trei variante, include spații răcite, suporturi pentru pahare și telefon (chiar și pentru un Xiaomi 15 Ultra!). Accesoriile YouClip adaugă versatilitate.

La volan, scaunul reglabil electric (înălțime și spătar) și climatizarea pe două zone sporesc confortul. „Cold Pack” aduce încălzire pentru scaune, parbriz și volan. Două ecrane de 10.1 inchi afișează hărți Apple, Android sau Waze, dar camerele video ar fi putut fi mai calitative, deși rezoluția monitoarelor este excelentă.

Cum se conduce și cât consumă?

Sub capotă, hibridul combină un motor termic de 1.8 litri (107 CP) cu două electromotoare, totalizând 155 CP, alături de o baterie de 1.2 kWh. Consumul pe drumuri regionale franceze a variat între 4.9 și 5.3 l/100 km, cu o autonomie inițială de 710 km. Dacia susține că în oraș, 80% din timp rulezi electric, bateria reîncărcându-se rapid.

Accelerația e decentă până la 110 km/h, suficientă pentru depășiri, dar motorul se face auzit la sarcini precum deplasarea în rampă. Suspensia și roțile cu jante de 19 inchi absoarbe bine denivelările, iar antifonarea e îmbunătățită față de Duster datorită geamurilor mai groase (3.85 mm vs 3.5 mm) și parbrizului acustic. Totuși, zgomotul de la roți rămâne perceptibil pe timp de ploaie.

Concluzii și preț

Bigster Hybrid impresionează prin spațiu, dotări și eficiență, fiind o opțiune solidă în segmentul C. Între timp, în România, deja după ce am testat modelul hibrid, acesta s-a ieftinit! Prețurile actualizate încep de la puțin peste 25.000 de euro cu TVA și oferte incluse. Toate prețurile pentru Republica Moldova le vom comunica separat.

Primele exemplare ajung în showroomuri la jumătatea lui aprilie 2025, cu peste 10.000 de comenzi deja înregistrate deja până pe 12 martie.

Tu ce părere ai despre Bigster? Scrie-ne în comentarii ce îți place sau ce ai schimba! Ne revedem curând cu un nou test drive.

Aici găsiți link spre canalul nostru de YouTube! Dacă nu sunteţi încă abonat, nu ezitaţi să o faceţi!

Vezi și:

Cmentariile sunt închise

×