(video) Toyota va participa în Dakar 2024 cu un număr record de echipaje

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

TOYOTA GAZOO Racing (TGR) va concura în 2024 cu versiunea actualizată a mașinii sale câștigătoare de raliu Dakar, cunoscută acum sub denumirea GR DKR Hilux EVO T1U – un nume care reflectă atât modernizările făcute, cât și noua clasificare W2RC (abrevierea Campionatului Mondial de Rally-Raid).

Echipa va înscrie cinci echipaje la Dakar 2024, printre care se vor număra și doi piloți începători care vor participa la cea mai grea cursă de automobile din lume. Aceasta va fi cea mai mare echipă pe care TGR a implicat-o vreodată în emblematicul eveniment:

  • Echipajul 206 – Lucas Moraes / Armand Monleon
  • Echipajul 209 – Giniel de Villiers / Dennis Murphy
  • Echipajul 216 – Seth Quintero / Dennis Zenz
  • Echipajul 226 – Saood Variawa / Francois Cazalet
  • Echipajul 243 – Guy Botterill / Brett Cummings

Noua mașină este cu 100 mm mai lată decât cea precedentă și încorporează mai multe rafinamente. Suspensia a beneficiat de o atenție deosebită, iar unitatea de aer condiționat a fost repoziționată pentru mai multă eficiență. În plus, mașina a fost echipată cu un nou pachet de răcire, permițând o mai mare redundanță.

Concentrarea Toyota asupra calității, durabilității și fiabilității a fost un factor cheie în dezvoltarea noii mașini. Ca atare, aceasta a fost într-o dezvoltare constantă pe tot parcursul anului, iar echipajele TGR au finalizat aproape 30.000 km de curse și teste în sezonul 2023 de W2RC și SARRC.

Au fost efectuate teste suplimentare în deșertul Kalahari și a fost adăugat un kilometraj considerabil de test în deșertul Namib, ca parte a pregătirilor finale pentru Raliul Dakar și sezonul W2RC de anul viitor.

În același timp, echipa și-a integrat și planurile pentru un viitor mai durabil, cu un ochi pe proiectul Dakar Future. Ca parte a angajamentului său față de acest proiect, echipa TGR Dakar a încheiat un parteneriat cu Repsol, pentru a atinge obiectivele necesare cu mult înainte de termenul limită din 2026.

Repsol furnizează combustibili către TGR cu 70% conținut regenerabil, folosind biocombustibili avansați cu o reducere a amprentei de carbon de cel puțin 70%, comparativ cu benzina tradițională. Acești combustibili regenerabili au fost proiectați și produși la Repsol Technology Lab din Madrid din deșeuri regenerabile, cum ar fi uleiul de gătit uzat. Carburantul a fost produs în instalații certificate conform schemei de durabilitate ISCC UE, iar materiile prime, precum și procesele de producție sunt conforme cu cerințele de durabilitate din Directiva europeană privind energia regenerabilă. 

TGR a fost un partener extins de cercetare și dezvoltare pentru Repsol în ultimele 18 luni; mai întâi testarea pe stand și apoi testarea extensivă pe teren a Repsol Renewable Fuel 70R+ în diferite locații, testele finale înainte de Dakar s-au încheiat recent în Namibia. Amestecul folosit de echipă a fost formulat exclusiv pentru TGR, în conformitate cu reglementările FIA.

Specificațiile GR DKR HILUX EVO T1U (2024):

  • Management motor: Motec
  • Transmisie: secvențială, marca Sadev, cu 6 trepte
  • Diferenţiale: toate cu alunecare limitată (faţă, centru, spate)
  • Ambreiaj: cu placă dublă ceramică, 215 mm
  • Construcţie: Cadru tubular
  • Lungime, lățime, înălțime, ampatament și ecartament: 4.810 x 2.300 x 1.890 x 3.140 x 2.025 mm
  • Greutate totală: 2.010 kg, minim reglementat de FIA (greutate uscată)
  • Caroserie: Toyota Hilux Double Cab Pick-Up
  • Suspensie frontală din compozit complet: articulație dublă, cursă de 350 mm
  • Suspensie posterioară: articulație dublă, cursă de 350 mm
  • Jante și anvelope: Evo Course de 17 inchi și BF Goodrich de 37 inchi
  • Rezervor de combustibil: FT3 Safety Cell de 540 litri

Dakar 2024 este programat să înceapă pe 5 ianuarie, cu un scurt prolog lângă orașul nordic Alula. Șase etape grele vor urma, inclusiv o etapă inovatoare „48 de ore Chrono”, care este în esență o etapă de maraton extinsă. Aceasta va fi urmată de tradiționala zi de odihnă, care are loc din nou în capitala saudită Riad (13 ianuarie 2024). Încă șase etape vor duce raliul înapoi spre partea de nord a țării, înainte ca evenimentul să se încheie în orașul de coastă Yanbu, pe 19 ianuarie.

Cmentariile sunt închise