(video) Un autoturism cu plăcuțe rusești, reținut pentru prima dată în Lituania. La volan era un moldovean

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ieri, 11 martie, în jurul orei 23:00, vameșii lituanieni au reținut un autoturism înmatriculat în Federația Rusă. S-a întâmplat în postul vamal Medininkai de la frontiera cu Belarus. La volan se afla un moldovean care dorea să părăsească Lituania.

FOTO: lrmuitine.lt

Având intenția de a continua călătoria spre Belarus cu un Audi Q7, cu toate acestea, funcționarii vamali au oprit mașina pentru verificări. În urma verificării documentelor prezentate de șofer s-a constatat că proprietarul mașinii este de fapt o altă persoană – o cetățeană rusă.

Șoferului i s-a explicat că, începând cu 11 martie 2024, persoanelor care dețin autoturisme înregistrate în Rusia li se aplică răspunderea prevăzută de articolul 515 din Codul de Contravenții Administrativ, care prevede o amendă destul de usturătoare și posibilitatea confiscării autoturismului.

Vezi şi: Lege adoptată în Letonia: Maşinile şoferilor beţi se confiscă şi se trimit în Ucraina

În conformitate cu restricțiile adoptate de Consiliul European, Lituania nu permite intrarea autoturismelor cu numere de înmatriculare rusești pe teritoriul său prin posturile de control vamal de frontieră începând cu 11 septembrie 2023. Persoanele care au intrat în Lituania înainte de această dată au avut obligația de a părăsi țara în termen de 6 luni de la data sosirii. Prin urmare, începând cu 11 martie 2024, autoturismele înregistrate în Rusia nu pot fi pe teritoriul Lituaniei sau trebuie să fie reînregistrate – importul lor trebuie formalizat și înregistrat la Registrul Auto.

O excepție se aplică cetățenilor ruși care tranzitează spre sau dinspre regiunea Kaliningrad a Rusiei. Ei trebuie să aibă un document de tranzit simplificat (STD). Cu toate acestea, tranzitul prin teritoriul Lituaniei nu poate dura mai mult de 24 de ore. Iar proprietarul autovehiculului trebuie să fie prezent în mașină în timpul tranzitului. În absența proprietarului în autovehicul, acesta are acces interzis pe teritoriul Lituaniei.

Șoferului, care a declarat că nu știa despre restricțiile impuse, i s-a întocmit un proces-verbal de contravenție. Mașina, evaluată la 41.690 de euro, a fost reținută.

Vezi şi: (video) Contrabandă cu maşini furate din UE și importate din Lituania în Moldova. Liderul schemei, reţinut

Cmentariile sunt închise