(video) Un rar Lamborghini LM002 îşi caută un nou proprietar după ce a fost restaurat

Istoria acestui model se poate spune că a luat naştere în 1976, când un mic şi ambițios contractor american în apărare – Mobility Technology International – a abordat Lamborghini cu un design pentru un vehicul de teren care ar putea avea aplicații militare. Rezultatul, dezvăluit în 1977 la Salonul Auto de la Geneva, a fost Lamborghini Cheetah – un vehicul sălbatic cu tracţiune integrală şi cu un motor V8 de 5.9 litri, marca Chrysler, montat în spate.

Era văzută doar o mică problemă în acest prototip: “ghepardul” era privit uimitor de asemănător cu un alt vehicul proiectat în America, un proiect pentru Pentagon cunoscut sub numele de FMC XR311 (de fapt, unii dintre designerii MTI au lucrat anterior la mașina FMC). Şi, deoarece Cheetah a fost atât de similar cu XR311, FMC a amenințat cu judecata MTI și Lamborghini, iar pentru a evita un mare conflict a fost abandonat rapid. (În schimb, XR311 a evoluat în cele din urmă în noul vehicul utilitar ușor HMMWV al armatei).

Întregul episod sordid, plus un efort comun cu BMW, care a mers, de asemenea, acru, a deteriorat grav reputația Lamborghini și aproape a provocat colapsul producătorului italian. Singurul “ghepard” construit vreodată a fost distrus într-un accident în Statele Unite.

Dar interesul Lamborghini într-o astfel de maşină a rămas, în mare parte din cauza afacerii în plină expansiune la nivel mondial în hardware militar. În 1980, frații elvețieni Patrick şi Jean-Claude Mimran au cumpărat compania Lamborghini și au început procesul de restabilire-i a sănătăţii financiare. Modelul LM001 a debutat în anul următor la Geneva, iar până în 1982 primul LM002 a fost construit. Maşina a fost dotată cu un V12 de 5.2 litri, “crescut în casă”, care a fost mutat pe puntea din faţă sub capotă pentru o mai bună tracțiune și distribuție a greutății decât oferea LM001 care a fost făcut în stilul “ghepardului”.

Noul șasiu a fost fabricat din tuburi mari de oțel sudate într-un cadru spaţial rigid și a fost acoperit cu un corp ușor a cărui părţi laterale sunt produse din fibră de sticlă și aluminiu. Suspensia-i este complet independentă, cu brațe de control inegale și arcuri spiralate. Sistemul de tracțiune pe patru roți îi funcţionează printr-o cutie de transfer cu două viteze montată în centrul şasiului, care permite operarea 4WD în intervale joase și înalte, dar şi să trimită cuplu doar pe roţile spate. Transmisia care a primit-o este una heavy-duty ZF S5-24/3 cu cinci trepte, montată în spatele motorului. Rezervorul de combustibil îi are un volum uimitor de 169 de litri.

În interiorul cabinei este loc pentru patru pasageri și alţi până la patru pasageri pot călători în bena deschisă. Acest Rambo-Lambo (înapoi în anii optzeci, un jurnalist de la o revistă auto bine cunoscută l-a poreclit astfel și acest nume încă îi este pomenit până în ziua de azi, probabil din cauza aspectul său militar și puterii uriașe, la fel ca a personajul din filmele celebre) stă pe un set de roţi cu anvelope radiale şi design run-flat Pirelli Scorpion Zero care măsoară 345 x 60 VR-17, care, deși sunt DOT evaluate, au fost anterior necunoscute în lumea auto și sunt probabil la fel de scumpe ca o flotă de Ford Fiesta.

Fiecare LM002 a fost făcut la comandă, de la modelul de bază până la versiuni puternic blindate. Oamenilor care conduceau acest tip de mașină le plăcea să se simtă în siguranță chiar și în circumstanțe mai puțin perfecte. Cel puțin unul dintre exemplare a fost echipat cu motorul L804 – un V12 de 7.2 litri destinat în mod normal curselor cu bărci cu motor, dar care se potrivea bine și în LM002, astfel fiind creat modelul-versiune LM004.

Pe parcursul celor șapte ani în care a fost în producţie (1986-1993), LM002 a devenit un succes decent, în total fiind făcute circa 330 de exemplare. Astăzi, aceste mașini au o vârstă de cel puţin 27 de ani şi mai multe au fost pierdute în timp, ceea ce le face o priveliște rară. Prin urmare, indiferent unde ai conduce un Lamborghini LM002, vei fi în continuare admirat.

Compania britanică Bell Sport and Classic este încântată să ofere acest exemplar reîmprospătat, din 1987, după un proces minuţios de restaurare. Finisat în Blu Acupulco Metallizato LMB501 cu tapiţerie din piele într-o nuanţă gri deschisă şi cu covoraşe din lână asortate. Afișând pe bord doar 13.690 km, acest vehicul special a fost primul înmatriculat în Marea Britanie la sfârșitul anului 1997 şi de atunci a avut patru proprietari.

În cursul anului 2019, acest vehicul a suferit o renovare majoră la Bell Sport and Classic, toate intervențiile fiind documentate complet fotografic. Lucrările au inclus o renovare a tuturor componentelor suspensiei, componentelor asociate trenului de rulare, a motorului, a pompei de apă și a multor alte componente auxiliare. Vopseaua și ornamentele interioare au primit, de asemenea, o reîmprospătare completă, rezultând în ceea ce trebuie să fie acum cel mai “bun” exemplu al acestui iconic LM002 oriunde în lume.

Printre alte dotări disponibile se numără un sistem de climatizare, un sistem audio şi jante din aluminiu de 17 inci. Compania salută orice inspecție a tuturor cererilor din întreaga lume. Preţul îi este de 285.000 de lire sterline şi poate fi o bună investiţie care poate fi recuperată peste mai mulţi ani, în surplus.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

(video) În 13 luni de zile, Lamborghini Polo Storico a restaurat complet maşina şefului FIA

https://autoblog.md/video-singurul-lamborghini-miura-svr-a-fost-restaurat-vitezometrul-ii-indica-maxim-400-de-km-h/

https://autoblog.md/video-una-dintre-primele-masini-de-serie-produse-de-lamborghini-a-fost-restaurata-complet/

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise