(video) Un viitor fără opriri în intersecţii! Cum vede Ford deplasările continue fără semafoare

Imaginați-vă o lume în care nu se necesită aşteptarea în preajma unui semafor care are inclusă culoarea roşie, singurul motiv pentru oprire fiind ajungerea la destinație.

Ford testează un nou mod în care tehnologia de comunicare între mașini ar putea aduce această idee în realitate, bazându-se pe modul în care şoferii îşi planifică drumul prin trafic aglomerat, încetinind sau accelerând, pentru a evita coliziunile, fără să se oprească.

Managementul priorităţii în intersecție (Intersection Priority Management – IPM) demonstrat săptămâna aceasta pe străzile din Milton Keynes, Marea Britanie, ca parte a programului britanic Autodrive finanțat de Guvern, își propune să mențină conducătorii auto mereu în mişcare și să pună capăt opririlor inutile la intersecții, crescând astfel siguranţa şi eficienţa.

“Știm că intersecțiile și semafoarele pot fi nişte lucruri care îi sperie pe mulți șoferi. Cu tehnologia de interconectare a maşinilor, pe care o demonstrăm săptămâna aceasta, ne propunem o lume în care vehiculele sunt mai conștiente de ele și de mediul lor, permițând cooperarea inteligentă și colaborarea pe drumuri şi în intersecţiile de orice tip”, a declarat Christian Ress, supervizor, Driver Assist Technologies, Ford Research și Advanced Engineering.

Vezi şi: Chişinăul va fi modernizat. În 2018 apar primele semafoare inteligente cu senzori sub asfalt

În fiecare an, un şofer petrece în mediu două zile în așteptare la semafoare. Și nu numai că intersecțiile pot fi frustrante, acestea sunt de asemenea cauza a până la 60% din accidentele rutiere care au loc în Europa. Pe lângă economisirea timpului, evitarea opririi la intersecții ar putea economisi și combustibil, deoarece șoferii evită frânarea.

IPM utilizează comunicațiile vehicul-vehicul (V2V) pentru a coordona cu alte vehicule din vecinătate și sugerează viteze optime care să permită autoturismelor să treacă în siguranță prin intersecții fără a se opri.

Pentru încercare, mașinile de teste, câteva Ford Mondeo Hybrid, au fost echipate cu sisteme de comunicații V2V care difuzează locația vehiculului, direcția de deplasare și viteza. Sistemele IPM de la bord sunt capabile să identifice o viitoare intersecţie și traiectoria altor vehicule care se apropie de ea. Aceasta va sugera apoi o viteză optimă pentru fiecare vehicul în timp ce se apropie de intersecţie, care le va permite să treacă în siguranță fără vreo eventuală coliziune.

Vehiculele din studiu au oameni în spatele volanului, dar se preconizează că vehiculele autonome ar putea beneficia și de tehnologia respectivă. Automatizarea modului în care vehiculele negociază între ele intersecții înseamnă că, într-o bună zi, vehiculele s-ar putea deplasa în condiții de siguranță și eficiență fără a fi nevoie de semafoare sau indicatoare rutiere. În timp ce vehiculele autonome de astăzi funcționează independent utilizând senzori și date de pe hărţi, tehnologiile de comunicații vehicul-vehicul V2V și vehicul-orice (V2X) s-ar putea găsi pe mașinile fără șofer ale viitorului.

Vezi şi: (video) Impresionant. Un taximetrist a reușit performanța să prindă la verde 240 de semafoare la rând

IPM se bazează şi pe alte tehnologii legate de autoturisme, dezvoltate de Ford și partenerii săi de proiect, ca parte a programului UK Autodrive, un program de 20 de milioane de lire sterline care a adus tehnologii de auto-conducere și autoturisme interconectate de pe circuite închise pe străzi publice.

Printre tehnologiile prezentate în cadrul programului care a durat doi ani şi se încheie în această săptămână, se numără Warning Collision Intersection,care alertează șoferii de potențiale accidente atunci când se apropie de o intersecție și Green Light Optimal Speed ​​Advisory (GLOSA), care ajută automobilele să se sincronizeze cu semafoarele din zonă pentru a evita oprirea şi trecerea doar la verde.

Alte funcţii demonstrate includ Collaborative Parking, care construiește o hartă cu mulțimea de locuri de parcare libere şi Emergency Vehicle Warning, în care șoferii sunt informaţi cu privire la localizarea și distanța unui vehicul al serviciilor de urgență care se apropie.

Când vor fi aplicate tehnologiile pe maşinile de serie nu se cunoaşte deocamdată, însă viitorul este unul optimist.

Vezi şi: (video) Maşinile BMW Group, Ford şi ale PSA vor putea comunica prin standardul C-V2X. Iată cum funcţionează

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/