(video) Zece ani de la momentul lansării! Povestea de succes a modelului Mazda CX-5

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În 2010, când Mazda a prezentat Shinari – un concept de coupe sport cu patru uși – a dezvăluit și noua sa filozofie de design Kodo – Soul of Motion. Acest stil a fost încorporat în următorul său concept, crossoverul compact Minagi, care a adus în atenția publicului și noua suită de tehnologii Skyactiv.

Premiatul Mazda CX-5 a urmat la scurt timp după aceea, debutând la Salonul Auto de la Frankfurt din toamna lui 2011. Pe piaţă a apărut în 2012, combinând atributele Kodo și Skyactiv și stabilind un nou plan pentru viitorul companiei.

Design de top

„Crearea unui SUV care să atragă la nivel global a fost o sarcină dificilă”, își amintește Masashi Nakayama, directorul general al diviziei de design Mazda, care a stilizat originalul CX-5. „Dar ne-am propus să acceptăm provocarea, reunind elemente de design contradictorii și adăugând componente sportive unui SUV, creând un vehicul care poate fi numit “segmentul CX-5”.”

A doua generație CX-5 a fost lansată în 2017. Shinichi Isayama, designerul-șef de atunci, spune că designul a construit și a evoluat caracteristicile cheie ale mașinii originale, cum ar fi exteriorul uimitor și interiorul de înaltă calitate. „Cred că valoarea emoțională a designului lui CX-5 este înțeleasă și iubită de clienții Mazda. Sunt incredibil de mândru că am jucat un rol în proiectarea și dezvoltarea mașinii.”

Nakayama notează cum cel mai recent model, CX-5 din 2022, împărtășește același ADN ca și predecesorul său. „Nu am vrut să schimbăm părțile designului care rezonează cu clienții noștri, ci să avansăm aspectul-semnătură pentru a-i îmbunătăți forma unică, în special în partea din față a mașinii.”

Să luăm farurile, de exemplu. Takanori Tsubaki, designerul-șef al celui mai recent model, spune că forma lor are un scop. „Am montat faruri alungite care sporesc sentimentul de rezistență al mașinii și oferă, de asemenea, un plus de siguranță pe șosea pe timp de noapte, datorită puternicelor faruri LED adaptive.”

Acreditările de design ale lui CX-5 se extind chiar și la vopsea. A fost primul vehicul care a purtat nuanța Soul Red Crystal, care a devenit sinonim cu Mazda. Iar modelul actualizat adaugă acum o nouă opțiune de culoare: Zircon Sand Metallic.

Premii și recunoaștere internațională

CX-5 este cel mai bine vândut model Mazda la nivel mondial. A câștigat peste 100 de premii la nivel internațional, luând acasă 45 de distincții numai în anul de lansare. Iar acreditările sale de siguranță includ un rating TOP SAFETY PICK în fiecare an, din 2012 până în prezent, de la Institutul American de Asigurări pentru Siguranța Rutieră (IIHS).

Alte realizări remarcabile includ WWCOTY Family Car of the Year (2017) și două premii extrem de râvnite pentru Cel mai bun vehicul utilitar nou mic (2018) și Cel mai bun vehicul utilitar nou de dimensiuni medii (2019) de la Asociația Jurnaliștilor de Automobile din Canada.

În Europa, CX-5 a fost votat Best in Test în categoria SUV-urilor de clasă medie pentru Ghidul auto anual al Asociației Olandeze a Consumatorilor (2015), învingând alți nouă concurenți la titlu.

Provocări depășite cu succes

De la lupta cu elementele din Chile până la explorarea Vietnamului, pe și în afara asfaltului, CX-5 a dovedit că poate face față oricărui teren. În 2019, o flotă de CX-5 a pornit din Suedia călătorind prin gheață și zăpadă pentru a ajunge la North Cape din Norvegia, cel mai nordic punct al Europei continentale.

Mazda a devenit, de asemenea, primul producător auto care a traversat lacul Baikal înghețat din Siberia, cel mai vechi și mai adânc lac din lume, într-un CX-5.

Mai recent, SUV-ul compact a excelat într-un test de anduranță de 100.000 de kilometri realizat de revista germană Auto Bild, obținând una dintre cele mai bune note din istorie și obținând un loc patru în clasamentul său all-time.

Mazda CX-5 facelift

Combinând designul de înaltă calitate și confortul cu performanțele legendare de conducere, CX-5 2022 este disponibil în trei echipări noi pentru a se potrivi oricărui stil de viață.

Homura aduce un omagiu primei generații Mazda MX-5, cu accentele sale clasice sportive, roșii, în timp ce High+ are un interior luxos din piele Nappa și lemn.

Newground este partenerul perfect pentru orice aventurier în aer liber, cu interiorul său rezistent la murdărie și performanțe maxime de tracțiune integrală.

Cu peste trei milioane de modele vândute în întreaga lume de la momentul lansării, cel mai recent CX-5 se alătură unei moșteniri interesante.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata