În SUA a avut loc primul accident fatal cu o Tesla Model S care mergea cu autopilotul pornit
Un automobil electric marca Tesla, având sistemul autopilot activat, a fost accidentat şi ca urmare singurul om care se afla în maşină a decedat. Incidentul tragic a avut loc la 7 mai 2016.
Potrivit celor de la Tesla Motors care au lansat un comunicat, acesta este primul accident mortal din toate cele 130 de milioane de mile pe care maşinile Tesla le-au parcurs având sistemul autopilot activat.
Vezi şi: (video) O Tesla Model S a fost avariată fiind în regim autopilot
Moartea şoferului Joshua Brown (în imaginile de mai jos), în vârstă de 40 de ani, din nou ridică întrebări în domeniile auto şi juridice despre siguranţa unor sisteme de control automat şi despre viitorul maşinilor cu autopilot.
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Rutieră din SUA (NHTSA) deja a început o anchetă în acest caz şi o verificare a produselor companiei Tesla Motors.
Instituţia va controla construcţia maşinilor şi cât de bine lucrează sistemele de asistenţă atunci când automobilul este controlat automat şi cum reacţionează acestea în momentul unui impact.
Teoretic, rezultatele anchetei pot duce la rechemarea a peste 25.000 de automobile la care se vor găsi probleme de acest gen, scrie Reuters. NHTSA şi Tesla Motors spun că deocamdată este vorba despre o verificare preliminară.
Mai trebuie de menţionat că anunţul despre accident şi verificarea NHTSA au dus la micşorarea acţiunilor de la bursă a Tesla cu 3%.
Coliziunea dintre o Tesla şi un camion. Cum s-a întâmplat totul?
Sedanul Tesla Model S s-a lovit de un camion (tractor) carea avea o remorcă şi care a făcut o manevră în stânga de pe banda din dreapta.
Drept rezultat, autoturismului i-a fost rupt acoperişul pentru că acesta a intrat parţial sub camion, după care a ieşit de pe carosabil, a lovit un gard, a trecut peste un teren, a mai lovit un gard şi în cele din urmă s-a oprit violent într-un stâlp.
Vezi şi: (video) Unde e şoferul? Reacţia oamenilor la o farsă organizată cu autopilotul Tesla
În înregistrarea de mai jos, un moment în care maşina lui Joshua Brown a reacţionat la manevra bruscă a unui camion (nu este o înregistrare care are legătură cu accidentul despre care se vorbeşte în articol).
În declaraţia Tesla se menţionează că nici şoferul şi nici autopilotul nu au recunoscut marginea albă a caroseriei camionului pe fundalul cerului însorit, de aceea nici şoferul şi nici autopilotul nu au acţionat frânele.
Atenţie, autopilot!
Amintim că şeful Tesla Motors, Elon Musk, a declarat în luna octombrie a anului trecut, atunci când a prezentat update-ul de soft care a adus funcţia autopilot, că este recomandabil şoferilor să folosească sistemul cu cea mai mare atenţie.
Vezi şi: (foto/video) O Tesla Model X a intrat într-o clădire din cauza că a accelerat singură brusc
Compania a mai recomandat şoferilor niciodată să nu lase mâinile de pe volan, chiar dacă autopilotul este activat, pentru că acest lucru nu îi scapă de responsabilităţile din trafic.
“Este important de ştiut că Tesla nu activează autopilotul iniţial în maşinile noi, iar înainte ca acesta să fie pornit, şoferul trebuie să fie de acord cu nişte condiţii de utilizare şi că acesta este conştient de riscurile tehnologiei care încă se află într-un proces de dezvoltare”, scrie în mesajul Tesla.
Într-un final, Tesla a adus sincere condoleanţe familiei bărbatului şi apropiaţilor săi, menţionând că el a fost unul dintre şoferii activi ai comunităţii Tesla şi un om care credea în inovaţiile companiei.
Sursa: teslamotors.com
Cmentariile sunt închise