(video) Noile Citroen C5 Aircross şi Range Rover Evoque au luat punctaj maxim la testele Euro NCAP

A doua sesiune de teste Euro NCAP din acest an a fost limitată la doar două automobile, mai exact nişte SUV-uri compacte de model Citroen C5 Aircross şi Range Rover Evoque. Ultimul chiar l-am testat recent pe drumurile din ţara noastră.

Noul C5 Aircross este cel mai recent model adăugat familiei Aircross de crossovere compacte și îl înlocuiește pe C4 Aircross a cărui producţie a încetat în 2017. C5 Aircross oferă cele mai multe echipamente de siguranță în nivel de echipare standard, inclusiv o cameră ce priveşte înainte pentru a permite conducătorului auto accesul la diverse funcții de asistență. O primă rundă de teste a avut drept rezultat doar 4 stele cucerite.

Evaluarea a crescut la cinci din cinci posibile după ce s-a adăugat şi Safety+ Pack-ul opţional, care adaugă un senzor radar la cameră pentru a îmbunătăţi performanţa sistemului de frânare automată AEB City, AEB inter-urban, AEB pietonal și a celui de detectare a bicicliştilor. Pachetul de siguranță recomandat de Euro NCAP este disponibil pe toate piețele și pe toate variantele maşinii.

De cealaltă parte, noul Range Rover Evoque, de generația a doua, a fost dezvăluit anul trecut pe fondul anticipării înalte. Chiar dacă crossoverul premium arată similar ca formă cu prima generaţie testată de Euro NCAP în 2011, cel testat acum este complet nou “sub piele”.

În termeni de siguranță, în special în progresele înregistrate în domeniul protecției utilizatorilor rutieri vulnerabili, odată cu adoptarea unei capote active și a sistemului AEB cu funcţie de detectare a pietonilor și a bicicliştilor, aceste soluţii sunt notabile și semnificative pentru această categorie de vehicule. Compensat de o performanță la fel de solidă în alte domenii, Evoque câștigă cinci stele în ultimele teste de siguranță.

Atât C5 Aircross, cât și Evoque au fost testate cu motorizări diesel, cele care vor fi şi cele mai vândute, în ciuda scăderii popularităţii acestui tip de motor în Europa. Cu toate acestea, evaluările sunt valabile și pentru alte variante ale automobilelor.

“Aceste rezultate arată că producătorii de automobile sunt încă dornici și capabili să obțină cele mai înalte evaluări de siguranță. Este deosebit de încurajator să vedem implementarea și îmbunătățirea continuă a tehnologiilor avansate, cum ar fi AEB sau asistentul de păstrare în bandă. Este o veste bună că unele dintre tehnologiile de asistență de bază vor fi obligatorii din 2022, dar din fericire majoritatea producătorilor de vehicule sunt deja cu mult înainte de acest nou capitol”, a spus Michiel van Ratingen, secretarul general al Euro NCAP.


Să analizăm rezultatele mai jos, în mai multe detalii:

  • Citroen C5 Aircross

Pentru teste au fost folosite exemplare Citroen C5 Aircross 1.5 l Hdi Live cu o greutate de 1.495 kg. Ratingul general al maşinii cu pachet de siguranţă opţional este de cinci stele din cinci posibile.

La domeniul de evaluare a siguranţei pasagerilor adulţi maşina a luat un scor de 89% sau 34.1 puncte. Se menţioneză în raportul Euro NCAP că, în cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil ar putea avea de suferit cel mai mult şoferul, în zona cutiei toracice uşoare şi la gambele picioarelor (la cel din stânga uşoare, iar la cel din dreapta grave). În cazul unui impact cu toată suprafaţa frontală a maşinii, de exemplu într-un perete, ambii pasageri s-ar putea alege cu traumatisme: şoferul uşoare doar în zona pieptului, iar pasagerul din dreapta sa la fel, însă şi cu traumatisme de gravitate medie în zona capului.

După testul de simulare a unei lovituri din spate s-a constatat că tetierele pot asigura un nivel de protecţie destul de eficient, experţii neavând nici o remarcă la acest capitol. Iar dacă SUV-ul va intra lateral într-un stâlp, pe partea şoferului, atunci acesta ar avea de suferit doar traumatisme medii în zona superioară a pieptului.

Evaluarea siguranţei copiilor a fost de 86% sau 42.6 puncte. Şi aici totul pare ideal, însă în unele situaţii de accident cu implicarea părţii frontale a maşinii, cu traumatisme uşoare s-a ales la teste manechinul care imită un minor în vârstă de 10 de ani de pe bancheta din spate.

La capitolul protecţie pietoni, maşina a înregistrat un scor de 67% sau 32.6 puncte, ceea ce înseamnă un rezultat foarte bun chiar şi dacă nu are o capotă activă. În schimb, este dotată cu un sistem de frânare automată care funcţionează de la o viteză de 10 km/h. Cele mai periculoase zone în cazul unei eventuale luări pe capotă a unui pieton pot fi marginile capotei de deasupra farurilor şi partea inferioară laterală a montanţilor A şi a parbrizului.

Sistemele de asistenţă şi protecţie funcţionează destul de bine, însă în unele condiţii cel de detectare a pietonilor care apar perpendicular în faţa maşinii întârzie să reacționeze şi poate rezulta într-un impact. Modelul francez mai este dotat standard cu un limitator de viteză inteligent, sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor şi un sistem de menţinere în bandă care funcţionează de la 65 de km/h. La acest capitol avem un rezultat de 82% sau 10.8 puncte.

De cealaltă parte, Land Rover a oferit pentru testele Euro NCAP exemplare Range Rover Evoque R-Dynamic S, cu motoare diesel de 2.0 litri, cu volane pe partea dreaptă şi cu o greutate de 1.956 kg fiecare. Rezultatul general obţinut a fost cinci stele din cinci posibile.

Chiar dacă scorul general este mare, rezultatele în detalii sunt şi mai uimitoare. La capitolul protecţie pasageri maturi, acolo unde a cucerit un punctaj de 36 puncte sau 94%, s-a demonstrat că în cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil, ar putea avea de suferit în condiţii reale nişte traumatisme uşoare doar şoferul!

Pe de altă parte, dacă maşina intră frontal într-un perete, şoferul şi pasagerul din dreapta sa pot avea de suferit traumatisme uşoare în zona pieptului, picioarele nefiind afectate deloc! Interesant mai este să aflăm că dacă SUV-ul este lovit din spate, doar ocupanţii de pe locurile din spate ar putea avea de suferit nişte traumatisme de o gravitate medie în zona gâtului, în timp ce în cazul unei lovituri laterale într-un stâlp doar şoferul s-ar putea alege din nou cu traumatisme în zona pieptului.

La capitolul protecţie minori avem 87% sau 42.7 puncte şi rezultatele sunt exacte ca şi la Citroen C5 Aircross.

Cele mai periculoase zone pentru pietonii luaţi eventual pe capotă sunt doar marginile capotei de deasupra farurilor subţiri. Impresionat, dar parbrizul şi montanţii nu vor prezenta un pericol datorită capotei active pe care o are maşina. Suplimentar, un airbag este acţionat pentru a oferi o protecţie mult mai mare. Probabilitatea ca un astfel de incident să se întâmple va fi redusă datorită prezenţei standard a unui sistem de frânare automată, funcţional de la tocmai 5 km/h! Rezultatul la acest capitol este de 72% sau 34.8 puncte.

La fel cum este în cazul lui C5 Aircross, noul Evoque are standard un limitator de viteză setabil manual, însă opţional există unul care ştie să recunoască indicatoarele rutiere, atât prin camere, cât şi orientându-se cu ajutorul navigaţiei, şi funcţionează de la 5 km/h. Sistemul de avertizare în cazul necuplării centurilor la fel este prezent, precum şi cel de meţinere în bandă care este activ de la 30 de km/h. În total aici avem 73% sau 9.5 puncte.

Vezi prima sesiune de teste din 2019: (video) Noul sezon Euro NCAP: Cât de sigur este noul Honda CR-V, Mercedes-Benz G-Class şi SEAT Tarraco

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/