Moldova: Cele mai deteriorate drumuri de acces spre posturile vamale vor fi reparate
Mai multe drumuri de acces spre câteva dintre posturile vamale de frontieră de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi reabilitate. Iniţiativa care vine din partea Serviciului Vamal a fost susţinută de Ministerul Economiei și Infrastructurii.
În primă fază, proiectul de reabilitare vizează construcția capitală a celor mai impracticabile porțiuni de drum. Este vorba despre tronsoanele care duc spre punctele de trecere Larga-Kelmențî (circa 5 km), Unguri-Bronnița (circa 6.3 km) și tronsonul cuprins între punctele de trecere Giurgiulești-Reni și Giurgiulești-Galați (circa 1.2 km).
Actualmente, starea nesatisfăcătoare a drumurilor de acces către Larga-Kelmențî îi determină pe participanții la traficul transfrontalier să opteze pentru posturile vamale Otaci sau Criva, unde, în consecință, sunt atestate cele mai mari valori de trafic de la frontiera moldo-ucraineană.
Potrivit datelor deținute, posturile vamale Otaci și Criva sunt traversate săptămânal de circa 6.500 și respectiv 6.000 de unități de transport, în timp ce prin Larga-Kelmențî sunt înregistrate săptămânal doar aproximativ 950 de autovehicule aflate în trecere. Astfel, reabilitarea acestor sectoare de drum ar permite degajarea traficului prin cele două posturi vamale, iar odată cu instituirea controlului vamal în Unguri-Bronnița fluxurile menționate s-ar dispersa și mai mult.
De asemenea, se preconizează ca proiectul de reabilitare să includă și reparația porțiunilor de drum din proximitatea zonelor de control vamal care urmează a fi inaugurate la Sculeni, Costești și Giurgiulești, precum și extinderea acostamentului drumurilor de acces spre noua zonă de control vamal din Otaci.
În cadrul aceluiași proiect este planificată și reabilitarea căii de acces spre postul vamal Palanca din direcția Republicii Moldova, iar porțiunea de drum înspre Ucraina va fi construită în cadrul proiectului de construcție a punctului de trecere Palanca pentru realizarea controlului comun pe teritoriul țării noastre.
Extinderea zonei de control vamal și construcția sectorului de drum înspre Ucraina va fi realizată prin intermediul PNUD Moldova, care este și partenerul de implementare a proiectului de construcție a noului punct de trecere. Costul lucrărilor pentru ambele porțiuni de drum este estimat la circa 730.000 euro, bani care urmează a fi alocați din fondurile guvernamentale.
Cmentariile sunt închise