Expert: Metodologia de care se ghidează ANRE la stabilirea prețurilor la carburanți este una greșită

0

În Europa, piața de carburanți este liberalizată, ceea ce determină o concurență adevărată și prețuri echitabile.

Prețurile la carburanți trebuie să fie stabilite după regulile pieței, în condiții de liberă concurență, dar nu trebuie să dicteze statul cât să coste benzina ori motorina.

FOTO: blogestaciodeserveimaset.es

Metodologia de care se ghidează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la stabilirea prețurilor la carburanți este una greșită. Este constatarea făcută în studioul radio Sputnik Moldova de către economistul și energeticianul Sergiu Tofilat.

“Nu este normal ca statul să stabilească prețurile la combustibili. Este o absurditate ceea ce a făcut Parlamentul, amendând Legea Pieței Produselor Petroliere și punând în sarcina ANRE-ului să calculeze prețul la carburanți”, a declarat Tofilat.

Află ultimele tarife plafon: O nouă scumpire a benzinei şi motorinei la început de an. Iată cât costă carburanţii

Expertul susține că este o greșeală faptul că Parlamentul, prin votul majorității deputaților, a obligat ANRE-ul să stabilească același plafon maxim pentru toți operatorii. Adică toate staţiile PECO sunt obligate să stabilească în preț aceleași adaos comercial. Dar ce se întâmplă? Cheltuielile pe care le suportă staţiile PECO sunt aceleași, iar veniturile acestora sunt diferite, deoarece o benzinărie poate să vândă 500 de litri de benzină sau motorină într-o zi, iar altele zeci de tone.

FOTO: 7days.ae

Tofilat mai spune că atunci când statul stabilește același cost pentru toți operatorii, unele staţii PECO au venituri de 5-6 lei la un litru, iar altele — câte un leu, lucru ce duce anumite companii petroliere la faliment.

0 comentarii
  1. Andrei spune

    Il respect pe Tofilat, dar aici mu sunt de acord cu el. Da, piata activeaza dupa legile sale insda este necesar un minim nivel de conditii pentru ca piata sa se reguleze singura. La moi acest minim nivel nu exista si fara un plafon la preturi va fi si mai rau.
    Mai bine expertii ar supraveghea cit de real este acest plafon

  2. Andrei spune

    PS
    As vrea sa-l intreb pe Tofilat: de ce cei ce au 5-6 lei la un litru nu scad din pret (doar au de unde, marja e mare) pentru a atrage si mai multi cumparatori?
    Care este sensul concurentei daca ea duce numai la ridicarea preturilor?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata