(video) Noul Mercedes-Benz ESF 2019 – un GLE conceptual cu cele mai noi tehnologii de siguranţă ale mărcii
Continuând tradiția îndelungată, compania Mercedes-Benz a prezentat astăzi o nouă maşină din linia Experimental Safety Vehicle (ESF). Bazat pe modelul de serie Mercedes-Benz GLE de nouă generaţie, prototipul este conceput pentru a demonstra noile evoluții şi tehnologii auto în domeniul securității.
Unele dintre ele sunt gata să apară pe mașinile de serie, iar altele ar trebui să devină o realitate în viitor.
Acest vehicul ascunde sub capotă o unitate de propulsie plug-in hybrid (fără detalii) şi un sistem de pilotare automată. Sistemele avansate de securitate şi de control autonom de la bord nu se găsesc încă pe maşinile de serie. Printre ele se numără o nouă generaţie de faruri full LED adaptive Digital Light care nu orbesc şi au o rezoluţie de peste două milioane de pixeli, un prototip de scaun auto cu sistem de control al indicatorilor fiziologici ai copilului, dar și un robot care în mod automat iese de sub mașină și marchează pe drum locul accidentului prin intermediul unui triunghi.
O parte din sistemele de securitate sunt legate prioritar de modul de conducere automat. De exemplu, atunci când maşina nu mai este controlată de şofer, volanul (cu design nou) și pedalele se ascund în panoul frontal pentru a reduce riscul de traumatizare în eventualitatea unui accident rutier.
De asemenea, s-a schimbat pe acest SUV localizarea airbag-urilor şi a suporturilor pentru centurile de siguranţă, care sunt acum montate în panoul frontal şi în scaune respectiv, din cauza volanului retractabil şi pernelor de aer laterale din scaune, ce sunt capabile practic să înfășoare pasagerul din ambele părţi pentru o protecţie maximă. Nou este şi tipul de airbag pentru pasagerii din spate, montat în spătarele scaunelor faţă. Acesta are o structură tubulară și este echipat cu un mecanism de deschidere experimental.
Referitor la centurile de siguranţă, mai este interesant de menţionat că acestea se pretensionează automat atunci când maşina se apropie de curbe în viteză mare fiind. Fixatoarele pentru centuri sunt iluminate, centurile propriu-zise mai sunt încălzite, iar mecanismul de “înmânare” a acestora, pentru ca pasagerii să nu se întoarcă să găsească de unde să le tragă, este automatizat.
Pentru o protecţie sporită a pasagerilor micuţi din habitaclu a fost dezvoltat sistemul Pre-Safe Child. Acesta controlează instalarea corectă a scaunului auto şi monitorizează indicatorii fiziologici ai micului om care stă în el. În cazul unui accident, centurile de siguranță integrate se pretensionează într-o măsură optimă pentru a nu-i crea traumatisme, iar elementele de protecție laterale ale scaunului cu o carcasă din carbon au menirea să reducă sarcina asupra copilului.
O altă caracteristică a lui ESF 2019 a devenit un robot încorporat, care, în cazul unui accident coboară imediat de sub maşină şi se deplasează la o distanţă legală pentru a funcţiona drept triunghi semnalizator de avarie. Un al doilea semn de avertizare apare pe acoperiș, iar luneta din spate a mașinii acționează ca un ecran, care afișează diverse mesaje pentru alți utilizatori de drum.
Că tot vorbim de un ecran, şi grila radiatorului maşinii este unul. Pe acesta sunt afişate diverse informaţii care au menirea de a îmbunătăţi procesul de comunicare dintre şofer, vehicul şi pietoni.
Încă un sistem important este unul de protecţie împotriva impacturilor la 360 de grade, cu frânare automată şi cu detectarea pietonilor şi bicicliştilor. Prin intermediul său şi a părţilor luminoase ale maşinii pot fi avertizaţi de pericole şi alţi conducători auto.
Debutul public al noului vehicul conceptual va avea loc în septembrie 2019 la Frankfurt Motor Show. Mai devreme maşina va fi prezentată la un eveniment despre siguranța rutieră din Eindhoven, în luna iunie a acestui an.
Amintim că cel mai recent vehicul Mercedes-Benz ESF a debutat în anul 2009 la o conferință privind siguranța sporită în mijloacele de transport, organizată în Stuttgart. Maşina era făcută pe baza unui S400 Hybrid şi era echipat printre altele cu o “pernă-frână” care genera o suprafaţă suplimentară de frecare în cazul unei decelerări de urgență, nişte scaune interioare care se mutau automat spre centrul habitaclului în cazul unei lovituri externe laterale, nişte perne de aer care erau declanşate între pasageri şi nişte secţiuni gonflabile integrate în uși.
Ataşăm şi un document în limba engleză pentru doritorii de a afla mai multe detalii interesante:
[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/05/PM_ESF_2019_en.pdf” download=”none”]
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise