Guvernul pune cruce pe importatorii auto? Se pregătesc taxe pe lux şi mai mari pentru mașinile noi
Ministerul Finanțelor a lansat procesul de consultare publică a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Prin el, autorităţile ne spun cum şi din ce vor încerca să scoată cât mai mulţi bani pentru a acoperi gaura formată în economia ţării, în urma stagnării acesteia pe timp de pandemie.
Câteva modificări, care se doresc a fi făcute în lege, vin şi în atenţia noastră, a automobiliştilor, a celor care deţin sau planifică să-şi cumpere o maşină. Să o analizăm pe prima.
Actualmente, legislația fiscală prevede un acciz special pentru autoturismele mai scumpe de 600.000 de lei, aşa numita taxă de lux care se achită suplimentar, care a intrat în vigoare din acest an. Din 2021, se propune consolidarea accizului respectiv prin cotele aplicate la valoarea autoturismului cu tocmai 50%, dacă tot îşi permit unii achiziţia, consideră Guvernul!
De exemplu, dacă vor intra în vigoare taxele de lux actualizate, atunci oricine va dori să-şi cumpere un automobil nou mai scump de 600.000 de lei (circa 31.000 de euro), atunci va trebui să ţină cont că va mai trebui să scoată din buzunar 3% din valoarea automobilului pentru a o da statului. Respectiv, se creează impresia că dacă îţi planifici achiziţia unui automobil nou, prin care vrei să contribui şi la un mediu mai curat, încă vei fi dator statului cu nişte bani dacă decizi să faci asta…
Se explică, că prin această măsură va fi asigurată o echitate fiscală și socială, prin redistribuirea veniturilor, de la persoanele cu capacitate mai mare de plată (achitarea accizului suplimentar) către persoanele social vulnerabile (prin intermediul politicilor de cheltuieli sociale).
În acest sens, la fortificarea acestui acciz, conform formulei propuse, vor fi impozitate suplimentar aproximativ 1.100 autoturisme anual, ceea ce reprezintă 4% din volumul total de maşini importate anual. Apriori, se consideră că persoanele ce achiziționează asemenea autoturisme nu sunt din categoria celor cu venituri mici.
Impactul net bugetar al măsurii propuse va constitui + 30 de milioane de lei.
Dacă aveţi careva propuneri sau sugestii, autorităţile îndeamnă să le expediaţi la adresa electronică: corina.alexa@mf.gov.md până la data de 15 octombrie 2020, cu subiectul „Propunere – politica fiscală și vamală 2021”.
Ca urmare a recepționării și examinării tuturor propunerilor de politici la documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, Ministerul Finanțelor va definitiva și prezenta pentru consultări publice deja un proiect de lege, care ulterior va fi transmis Guvernului spre aprobare și respectiv Parlamentului spre adoptare.
Cmentariile sunt închise