(video) Premieră la Pebble Beach: Noul şi radicalul McLaren Solus GT are un V10 ce poate fi turat la peste 10000 rpm

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

McLaren Automotive a adus la Monterey Car Week noul Solus GT – un uimitor realizat concept de mașină de pe ecranele curselor virtuale într-o expresie extremă a angajamentului de condus pe circuit, care va entuziasma în lumea reală. Va exista în doar 25 de exemplare şi toate au fost deja vândute.

Caracteristici cheie:

  • McLaren Solus GT este realizarea unui concept de vehicul McLaren radical, creat inițial pentru lumea curselor virtuale. Este făcut pe baza lui McLaren Ultimate Vision Gran Turismo, pregătit în 2017 pentru simulatorul Gran Turismo Sport. Are un singur lor – cel pentru pilot. Pentru că este o maşină de circuit, nu au existat restricţii în ceea ce priveşte proiectarea.
  • McLaren spune că este capabil să înregistreze cei mai rapizi timpi de tur printre orice maşină a mărcii care există în afara curselor cu un singur loc și oferă o experiență de conducere apropiată de cea a unui monopost de Formula 1.

Corp

  • Caroseria îi este în mare măsură o sculptură tehnică, construită în jurul unui pachet de inginerie de înaltă performanță și două tuneluri cu ground effect pe toată lungimea. Acestea conțin prize de aer distinctive în față și o conductă NACA – o admisie de aer cu rezistență redusă – care acționează și ca o treaptă, accelerând fluxul de aer în radiatoare.
  • Din față, nasul distinctiv “hammerhead” ajută la separarea fluxului de aer generat de ground effect-ul generat dedesubt și către difuzorul de lungime completă. Vizibilitatea la volan este de 180 de grade. Fiecare wheel pod din fiecare colț al maşinii nu este doar o soluţie stilistică, ci permit, de asemenea, reducerea greutății generale și “lucrează” individual fluxul de aer cu o formă distinctivă de lacrimă, care se termină cu o margine posterioară asemănătoare unei lame, pentru a calma aerul turbulent în urma fiecărei anvelope și pentru a atenua acumularea de presiune în interiorul roții.
  • Partea din spate a mașinii oferă acces ușor la compartimentul motor, cu margini de caroserie super-joase, care folosesc aceleași principii ca Speedtail pentru a minimiza presiunea de bază în partea din spate a mașinii, reducând rezistența aerodinamică.
  • Așa cum se potrivește unei mașini ultra-ușoare, numai pentru circuite, caroseria lui Solus GT este realizată din fibră de carbon. Formele complexe și liniile înclinate au fost realizate fără penalizările de greutate care ar rezulta din utilizarea panourilor metalice. Forma acestora a fost perfecționată fin – în mod ironic în realitatea virtuală – pentru a asigura stabilitatea și a maximiza eficiența aerodinamică atât pentru viteza în linie dreaptă, cât și pentru forța aerodinamică.
  • Un splitter frontal mare alimentează tunelurile cu ground effect din podeaua structurală completă, care a fost proiectată pentru a accepta sarcini aerodinamice mari. Aerul iese de sub mașină printr-un difuzor complet. Roțile frontale se regăsesc în afara caroseriei principale, brațele suspensiei lor fiind expuse fluxului de aer și învăluite în fibră de carbon cu formă aerodinamică, care direcționează aerul către radiatoarele montate pe sidepod-uri. Amplasarea laterală a radiatoarelor de temperatură înaltă este direct inspirată din motorsport, oferind o soluție de răcire directă a fluidelor de motor și reducând suprafața frontală.
  • O admisie de aer inspirată din motorsport deasupra habitaclului, care este integrată în designul capacului de protecţie în caz de răsturnare, aspirând aerul rece și cel condiționat de deasupra mașinii, creând în același timp un sunet plăcut de inducție a motorului.
  • Aripa spate fixă ​​cu două elemente este una dintre caracteristicile vizuale mai distinctive ale Solus GT. Concepută pentru a maximiza forța de apăsare în spatele mașinii, funcționează alături de combinația dintre ground effect cu ​​forță de apăsare ridicată și sensibilitatea low pitch de la sistemul de suspensie derivat din motorsport, astfel că nu a mai fost nevoie de montat elemente active.
  • În timp ce greutatea maşinii este de sub 1.000 de kg, forţa de apăsare total generată poate depăşi 1.200 de kg!

Şasiu

  • Motorul derivat din curse a fost ales din motive de ambalare, precum și de performanță: o mașină cu greutate minimă și caroserie ambalată a însemnat ca motorul, ca parte a șasiului, să fie o alegere naturală. Această tehnică de construcție este rar întâlnită în mașinile de serie din motive NVH (zgomot, vibrații, duritate), dar într-o mașină concentrată pentru pistă oferă multe beneficii, nu în ultimul rând feedback adăugat și angajament entuziasmant pentru șofer.
  • Odată stabiliți parametrii programului, echipa de ingineri s-a confruntat cu provocarea de a integra performanța aerodinamică din lumea reală în suprafețele de proiectare originale. Acest lucru a fost rezolvat cu ajutorul dinamicii fluidelor computaționale (CFD) și a lucrărilor din tunelul eolian pentru a demonstra proprietățile aerodinamice, de răcire și de eficiență ale conceptului.
  • La fel ca fiecare McLaren construit în ultimii 40 de ani, Solus GT are în centrul său o structură, celulă monococă din fibră de carbon. Cu toate acestea, cabina cu un singur loc și procesele de inginerie bazate pe producție au necesitat o abordare personalizată, care să îmbrățișeze diferitele discipline de competiție și construcția de mașini stradale. Structurile de impact din față și din spate sunt realizate din fibră de carbon, ca pe un monopost F1. În mod tradițional, structurile șasiului unui McLaren stradal au componente din aluminiu fixate pe celula pasagerului – și, având în vedere că motorul și cutia de viteze sunt elemente ale șasiului, nu există nicio cerință pentru un subcadru posterior.
  • Construcția șasiului folosește metode de producție specializate în volum redus, inclusiv un proces de „pre-preg” prin care fibra de carbon este pre impregnată cu un sistem de rășină care simplifică procesul de întărire. Materialul este gata să fie așezat în matriță înainte de aplicarea tratamentului termic și sub presiune, permițând o rezistență structurală mai mare cerută de o mașină de circuit. Procesul permite, de asemenea, o uniformitate ridicată a finisajului materialului, ceea ce sporește atractivitatea vizuală.
  • Șasiul lui Solus GT include, de asemenea, componente din titan imprimate 3D, inclusiv pentru sistemul Halo şi cuşca de protecţie. Deși a fost folosită anterior de McLaren Automotive – în special pentru eşapamentul lui Elva – aceasta este prima utilizare a tehnologiei pentru componentele structurale într-o mașină de producție McLaren.

Suspensie şi roţi

  • McLaren Solus GT a fost proiectat de la început ca o mașină numai pentru circuite, iar suspensia sa urmează principiile ingineriei sportului cu motor, începând cu roțile prinse prin brațe duble. Amortizarea pe roţile frontale se face spre interior cu tije de împingere care acționează barele de torsiune și amortizoarele de colț. În spate, barele sunt legate de tije de tragere, iar suspensia din spate este montată pe carcasa cutiei de viteze. Apropo, structura de impact din carbon este şi ea încorporată în cutia de viteze.
  • Braţele și tijele sunt fabricate din oțel pentru o durabilitate sporită, dar legăturile suspensiei din față sunt acoperite în carcase din fibră de carbon pentru eficiență aerodinamică. Sistemul încorporează, de asemenea, arcuri ce modifică garda la sol și un sistem arc-amortizor. Acesta este folosit pentru a oferi rigiditate la viteză prin limitarea mișcării pe verticală, efectul acestuia fiind de a crea un profil mai stabil aerodinamic, făcând comportamentul dinamic al mașinii la viteză mai previzibil și, prin urmare, sporind încrederea șoferului pe pistă.
  • Roţile sunt formate din jante de 18 inchi din aluminiu forjat, cu prezoane centrale de blocare, îmbărcate cu anvelope conform specificațiilor Le Mans Prototype, disponibile atât în format slick, cât și Wet.
  • Frânarea este asigurată de etriere monobloc cu 6 pistoane din aluminiu prelucrat, în timp ce discurile şi plăcuţele de frână sunt din carbon. Distribuția forţei de frânare poate fi reglată de șofer în cockpit.
  • Fiecare osie mai este legată de bare anti-ruliu, care sunt conectate prin nişte drop links. Ambele bare sunt reglabile.

Motor şi cutie de viteze

  • Un unic V10 de 5.2 litri derivat din curse, natural aspirat, specificat pentru a propulsa McLaren Solus GT, este încorporat în structura șasiului vehiculului. Capacitatea motorului este unică pentru Solus GT, la fel ca și sistemul de admisie a aerului și sistemul de evacuare. Sistemul de inducție direcționează aerul către supapele de accelerație, care sunt individuale pentru fiecare cilindru – o tehnologie care nu este potrivită pentru utilizarea pe maşinile stradale, dar care oferă avantaje clare în performanța motorului, inclusiv printr-un răspuns mai direct la accelerație.
  • Motorul încorporează, de asemenea, componente prelucrate cu volum redus optimizate pentru performanță și este în întregime antrenat de angrenaje – nu există lanțuri sau curele pentru sistemele auxiliare. Puterea dezvoltată poate depăşi 840 CP şi poate fi înregistrată la peste 10.000 rpm, iar cuplul maxim depășește 650 Nm.
  • Poate realiza conform estimărilor 0-100 km/h în 2.5 secunde şi poate rula cu peste 322 km/h.
  • Solus GT are o cutie de viteze secvențială cu șapte trepte, cu elemente interne folosite în curse, turnate într-o formă unică și aranjate într-o carcasă personalizată, concepută şi pentru a servi drept puncte de montare a suspensiei posterioare. Carcasa este realizată din aluminiu, cu panouri de magneziu care optimizează greutatea.
  • Proiectată inițial pentru aplicațiile de mașini sport LMP, interiorul cutiei de viteze include trepte drepte (straight-cut gears), o tehnologie care nu este de obicei încorporată în mașinile de producţie din motive de rafinament, dar care este recunoscută ca oferind o eficiență mai mare decât angrenajele tăiate elicoidal într-o mașină de înaltă performanță.
  • Cutia de viteze este cuplată de un ambreiaj din fibră de carbon, conceput pentru a completa strategia agresivă de schimbare a vitezelor cerută într-o aplicație pe pistă. Este, de asemenea, complet automatizată și controlat de software – eliminând necesitatea unei pedale sau a unui control al ambreiajului acţionat printr-un levier – pentru a ajuta șoferul să iasă din boxe.

Interior

  • Accesul în interior se face în stilul unui avion cu reacţie, printr-un acoperiş care se ridică şi se mişcă cu tot cu parbriz înainte, dacă se foloseşte o pârghie mecanică. Inovațiile tehnologice recente în materie de siguranță sunt integrate în design, această copertină fiind întărită de o structură în stil Halo pentru a proteja șoferul. O trapă de evacuare este, de asemenea, încorporată pentru a permite ieşirea în siguranță în cazul în care mecanismul glisant nu funcţionează.
  • Scaunul turnat după forma corpului şoferului este prevăzut cu centuri de siguranţă în şase puncte şi este fixat într-o sigură poziţie. În schimb, setul de pedale este reglabilă ca într-o mașină de curse tradiţională. Un sistem pe bază de rășină fenolică cu tehnologie avansată micro-bead este folosit pentru a crea o matriță din care este creat scaunul, asigurând, la rândul său, că șoferul rămâne confortabil în mașină pe parcursul celor mai intense sesiuni de condus pe pistă.
  • Aproape toate comenzile sunt concentrate pe volanul în stil F1, care este construit din fibră de carbon. Toate funcțiile esențiale sunt ușor de atins cu ambele mâini pe volan. Un sistem complet de încălzire, ventilare şi condiţionare menține șoferul pe deplin alert pe toată durata experienței de condus.
  • Deasupra capului șoferului sunt întrerupătoare pentru pornirea maşinii și a extinctorului în caz de urgenţă. Această zonă găzduiește și un ecran ce transmite în timp real ce se întâmplă în spatele maşinii.
  • Fiecare maşină va fi personalizată în detalii cu ajutorul McLaren Special Operations. Proprietarul se va mai alege cu o experienţă completă de condus pe cele mai celebre circuite, inclusiv instruire profesionistă, îmbrăcăminte personalizată, cască, dispozitiv HANS la comandă şi o cutie cu un set cuprinzător de echipamente speciale pentru folosirea pe circuit.

McLaren Solus GT se află în prezent în faza de testare pe pistă a procesului său de dezvoltare. Prima dintre cele 25 de mașini va fi livrată în 2023.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise