(video) Auto China 2024: Premieră mondială – primul G-Class electric din fabrică

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

AutoBlog.MD vizitează în aceste zile Salonul Auto de la Beijing. Reportaje video de la expoziția Auto China 2024 se vor vedea doar pe AutoBlog.MD mulțumită partenerilor: Castel MimiApa Bucovina MoldovaJetour MoldovaGEELY MoldovaPorsche Center MoldovaIM Motors MoldovaHAVAL MoldovaChery MoldovaBAIC MoldovaChangan MoldovaBT Leasing MD și Xiaomi Moldova.


Salonul Auto de la Beijing, prescurtat Auto China, a fost ales pentru lansarea primului Mercedes-Benz G-Class electric. Deși nu este primul vehicul de acest gen din lume, până acum fiind valabile cele mai diverse conversii, însă este primul oferit din fabrică.

În cele ce urmează explorați ce îl face deosebit de un G-Class facelift cu motoare termice.

Caracteristici cheie:

  • Botezat și drept EQG, din start se prezintă în versiunea numită oficial Mercedes-Benz G 580 cu tehnologie EQ. Cântărește mașina 3085 kg, iar greutatea maximă permisă este de 3.5 tone.
  • Precum mașina cu motor termic, acest G-Class electric are să ofere, de asemenea, un șasiu de tip cadru, un demultiplicator selectabil LOW RANGE, o suspensie față independentă și o punte rigidă în spate.
    • Însă cadrul a fost modificat și ranforsat, iar osia posterioară în design De Dion a fost complet reamenajată.
    • Standard este echipat cu amortizoare adaptive reglabile. Sunt proiectate pentru a rezista la condiții extreme, cum ar fi valuri de apă, vaduri de noroi, ciobirea pietrelor și murdărie.

Propulsie

  • Este propulsat de patru electromotoare sincrone, controlate individual, amplasate în apropierea roților. Acestea sunt integrate în șasiul-cadru și dezvoltă o putere totală maximă de 432 kW (587 CP), dar și un cuplu maxim de 1164 Nm (disponibil tot din start).
    • Este primul vehicul produs în serie din grupul Mercedes-Benz cu tracțiune individuală. Electromotoarele se găsesc câte două într-o carcasă per osie. Acestea sunt antrenate prin semi arbori scurți, ceea ce înseamnă că motoarele electrice din spate pot fi, de asemenea, fixate pe șasiu. Fiecare dintre motoarele electrice dezvoltă o putere maximă de 108 kW. În cooperare cu ESP și controlul central al grupului de propulsie (CPC), cuplul este întotdeauna furnizat exact acolo unde este nevoie de tracțiune.
    • Fiecare motor aflat în apropierea roții are propria transmisie, care se schimbă în mod centralizat. Acest lucru asigură independența motoarelor. Pe fiecare axă se află două motoare electrice, cutiile lor de viteze și un invertor dublu într-o carcasă comună.
    • Poate realiza 0-100 km/h în 4.7 secunde. Viteza maximă e limitată la 180 km/h.
  • Alimentate aceste electromotoare sunt cu energie dintr-o baterie litiu-ion de înaltă tensiune (116 kWh). Este la fel integrată în cadru. Asigură astfel un centru de greutate scăzut și permite autonomii de până la 473 km conform WLTP. Pentru a o proteja de pătrunderea apei și a murdăriei, aceasta este adăpostită într-o carcasă rezistentă la torsiune.
    • Cele 216 celule sunt aranjate pe două niveluri, în 12 module, între trei niveluri de răcire.
    • Se poate încărca AC cu 11 kW și DC cu până la 200 kW (10-80% în 32 minute).
    • Puterea maximă de recuperare a energiei la frânare sau coasting este de 217 kW.
  • Protecția de sub caroserie, realizată dintr-un amestec inteligent de materiale, inclusiv carbon, protejează bateria împotriva impactului fizic.
    • Panoul de sub caroserie are 26 mm grosime, cântărește 57.6 kilograme și este atașat de cadrul scării cu peste 50 de șuruburi din oțel. O componentă de oțel comparabilă ar fi fost de aproximativ trei ori mai grea. Pe partea inferioară este aplicat un strat de un milimetru de protecție împotriva așchiilor provenite de la pietre.

Suport în off-road

  • Mercedes-Benz a dezvoltat și un concept de protecție de înaltă tensiune în mai multe etape pentru vehiculele sale electrice pentru a preveni șocurile electrice și scurtcircuitele de înaltă energie. Acesta cuprinde opt elemente esențiale pentru siguranța bateriei și a tuturor componentelor cu un nivel de tensiune mai mare de 60 V. De exemplu, un sistem de auto-monitorizare de înaltă tensiune oprește totul automat în cazul unei coliziuni grave.
  • Noul G-Class electric generează blocaje virtuale ale diferențialului prin vectorizarea cuplului.
    • Blocările virtuale ale diferențialului permit o distribuție complet variabilă a cuplului de antrenare între roțile individuale. Rezultatul este tracțiune maximă cu flexibilitate maximă fără distorsiuni la viraje.
    • Nu este nevoie de cuplat manual blocajele diferențialului prin intermediul unor comutatoare. Controlul este complet automat. Acest lucru îl face și mai ușor de utilizat și mărește siguranța la conducere, chiar și în condiții dificile.
  • Conceptul inovator de propulsie permite funcții de conducere unice pentru utilizarea în off-road: G-TURN (întoarcere pe loc), G-STEERING (permite un cerc de viraj semnificativ mai mic) și funcția inteligentă off-road crawl (cruise control în off-road, cu trei viteze).
    • De notat că NU este permisă utilizarea G-TURN și G-STEERING pe drumurile publice! Numai pe suprafețe afânate sau moi, de exemplu pietriș sau zăpadă. Întoarcerea pe loc e limitată la două rotații complete per încercare.
    • Iar funcția inteligentă de off-road crawl este doar un ajutor. Șoferul este responsabil pentru menținerea unei distanțe suficiente față de vehiculul premergător sau față de obstacole!
  • Poate aborda suprafețe de teren cu o înclinare de 100% (45 de grade). Vehiculul rămâne stabil și pe pante laterale de până la 35 de grade. Poate parcurge vaduri de apă cu o adâncime de 850 mm, cu 150 mm mai mult decât o pot face mașinile pe benzină/motorină. Garda la sol între osii este de minimum 250 mm. Unghiurile de atac, rampă și degajare constituie 32, 20.3 și 30.7 grade.
  • Experiența sonoră G-ROAR include un sunet de condus specific, o “aură” și diverse sunete “de eveniment”. Șoferii pot alege între programele de conducere Comfort, Sport, Individual, Trail și „Rock, selectate convenabil prin comutatorul ELECTRIC DYNAMIC SELECT.
    • În programul Rock, șoferii pot activa demultiplicatorul LOW RANGE prin intermediul unui comutator din unitatea de control off-road. Acesta activează un raport de 2:1, care mărește cuplul de tracțiune. Caracteristicile de manevrabilitate și răspuns sunt apoi optimizate pentru excursii puternice pe terenuri dificile, neasfaltate, cu pante și coborâri abrupte. Viteza maximă este limitată la 85 km/h. Funcția inteligentă de off-road crawl este pornită automat și este întotdeauna activă.

Dotări

  • Vizual se identifică printr-o capotă ușor înălțată, o grilă de radiator cu prize de aer și iluminare de contur (neagră e opțională), o nouă ornamentație a montantului A, o buză-spoiler pe acoperiș și așa-numitele “perdele de aer” din bosajele roților posterioare, care contribuie la optimizarea aerodinamicii și a aero acusticii interioare.
    • Standard sunt jante de 18 inchi (265/60), farurile MULTIBEAM LED adaptive și o husă pentru caroserie.
    • Cutia dreptunghiulară de pe hayon este opțională. Alternativ, clienții pot opta pentru o roată de rezervă familiară cu capac.
    • Cu optimizările aerodinamice, coeficientul Cd a scăzut de la 0.48 la 0.44.
  • Noul G-Class electric este echipat standard cu sistemul de infotainment MBUX (două ecrane de 12.3 inchi, cel central fiind tactil), un volan multifuncțional din piele Nappa și iluminare ambientală. Ornamentale sunt standard din lemn de nuc natural cu pori deschiși.
    • Suplimentele opționale includ KEYLESS-GO, suporturi pentru pahare cu temperatură controlată, sistemul audio Burmester 3D surround, funcția „capotă transparentă”, o cameră de bord, etc.
    • Unitatea de control off-road reproiectată și noul OFFROAD COCKPIT sunt disponibile ca opțiuni pentru a îmbunătăți experiența off-road cu funcții digitale suplimentare.
    • MBUX high-end rear-seat entertainment cu două tablete de 11.6 inchi pentru pasagerii din spate este o altă opțiune.
    • Volumul pentru bagaje variază între 555 și 1990 de litri.
  • Sistemele avansate de siguranță și asistență vin în sprijinul șoferilor, inclusiv funcțiile ECO Assistant, Navigation with Electric Intelligence și altele.
    • Standard sunt: Active Distance Assist DISTRONIC, Active Steering Assist, Active Brake Assist, Active Emergency Stop Assist, Active Lane Keeping Assist, Active Blind Spot Assist, ATTENTION ASSIST, Parking Package with 360° camera, Active Parking Assist with PARKTRONIC, PRE-SAFE®, PRE-SAFE® Sound și Traffic Sign Assist.
  • Mașina poate fi personalizată suplimentar prin dotările incluse în pachetele: AMG Line, Night Package, MANUFAKTUR Black Accents, Night Package II, EXCLUSIVE Line Interior, SUPERIOR Line Interior și alte opțiuni din gama MANUFAKTUR.
  • EDITION ONE este un model special exclusivist, disponibil pentru o perioadă limitată de timp după lansare, care se deosebește printr-un număr mai mare de dotări standard, dar și unele exclusive.

Noul G-Class electric va avea un preț de start de 142.622 euro în Germania. Prețurile pentru EDITION ONE încep de la 192.524 euro. Pentru comparație, un G 500 pe benzină costă acolo cel puțin 132.328 euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise