(video) Premieră: Noua generaţie BMW Seria 4 Gran Coupe

La doar câteva zile după premiera noului BMW i4, bavarezii prezintă şi versiunea sa cu motoare cu ardere internă sub forma noii generaţii Seria 4 Gran Coupe. Compania auto a decis să ofere din nou pe piaţă un astfel de model după ce primul, originalul Seria 4 Gran Coupe, s-a bucurat de un succes semnificativ, însă fără să ni se spună careva cifre legate de vânzări.

Caracteristici cheie:

  • De această dată, o versiune performantă a noului BMW Seria 4 Gran Coupe, oferită de BMW M GmbH, va fi disponibilă de la momentul lansării pe piață a mașinii (din noiembrie) alături de alte patru variante de model. Toate vor fi construite în cadrul unui proces de fabricație flexibil la uzina BMW Group din München, pe aceeași linie cu modelele complet electrice BMW i4, BMW Seria 3 Sedan și BMW Seria 3 Touring.
  • Măsurând 4.783 x 1.852 x 1.442 mm în lungime, lăţime şi înălţime, are proporții distinctive combinate cu linii coupe întinse dinamic. Este cu 143 milimetri mai lung, cu 27 milimetri mai lat și cu 53 milimetri mai înalt decât predecesorul său, în timp ce ecartamentele au crescut și ele – până la 1.595 milimetri în față (+50 mm) și 1.623 milimetri în spate (+29 mm). 
  • Ampatamentul de 2.856 mm este cu 46 milimetri mai lung decât a predecesorului și cu 5 milimetri mai lung decât al unui Seria 3 Sedan.
  • Farurile subțiri full LED vin cu ghidaje de lumină în fibră optică în formă de U pentru luminile de zi. Există, de asemenea, opțiunea farurilor Adaptive LED cu BMW Laserlight, care includ şi asistentul de fază lungă BMW Selective Beam.
  • Liniile precise, ușile cu geamuri fără rame, mânerele potrivite și umerii puternici modelează silueta elegant sportivă a noului BMW Seria 4 Gran Coupe, în timp ce linia acoperișului culminează cu o buză pronunțată a spoilerului pe hayon. Liniile orizontale sunt influența dominantă în partea din spate. Iar statura musculară a mașinii este, de asemenea, accentuată de un șorț posterior cu buze aeriene verticale la marginile exterioare și un finisaj negru pentru marginea inferioară. Stopurile full LED întunecate elegant se extind bine în flancuri.
  • Este disponibil pentru mai multă personalizare un pachet exterior M Carbon şi accesorii M Performance Parts.
  • Interiorul şi designul său este deja bine cunoscut de pe modelele lansate anterior în familiile Seria 3 şi Seria 4. Butonul Start / Stop pentru motor este poziționat într-un panou de control proiectat clasic în consola centrală, care găzduiește, de asemenea, controlerul BMW, butoanele pentru unitatea de control Driving Experience și frâna de parcare electromecanică, alături de levierul cutiei de viteze specific. 
  • Bancheta din spate cu tetiere rabatabile permite montarea a trei scaune pentru copii.
  • Conceptul de caroserie specific modelului are ca rezultat un interior versatil, care oferă spațiu generos în spate. Noul BMW Seria 4 Gran Coupe oferă 470 de litri de portbagaj (+39 de litri). Capacitatea de încărcare poate fi extinsă până la maximum 1.290 litri, prin rabatarea secțiunilor spătarului din spate, cu divizarea standard 40:20:40.
  • Nişte scaune sport și un volan Sport din piele fac parte din echiparea standard. Stilul dinamic al interiorului este accentuat la BMW M440i xDrive Gran Coupe și la mașinile în echipare M Sport prin aceleași suporturi pentru genunchi montate pe părţile laterale ale consolei centrale. 
  • Lista echipamentelor opționale oferă posibilități extinse de individualizare. Plăcerea și confortul la volan pot fi sporite cu elemente precum încălzirea și ventilația scaunelor, opțiunile de finisare din piele Vernasca și BMW Individual, învelișurile Sensatec sau din piele pentru tabloul de bord, pachetul M Sport Pro, un acoperiș mare din sticlă cu trapă glisantă, iluminare ambientală și sistemul audio surround Harman Kardon.
  • Un sistem multimedia cu sistem de operare BMW Operating System 7 vine standard, cu un control prin gesturi opţional. BMW Live Cockpit Plus standard cuprinde sistemul de operare iDrive cu afișaj de control de 8.8 inci și un afișaj color de 5.1 inci în spatele volanului. Iar BMW Live Cockpit Professional, opțional, are un grup de monitoare de înaltă rezoluție, unul central de 10.25 inci şi unul în spatele volanului de 12.3 inci.
  • Este disponibil de utilizat sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud, standard sunt interfețele Apple CarPlay și Android Auto, o gamă de servicii digitale extrem de avansate, inclusiv BMW Intelligent Personal Assistant,BMW Digital Key, Connected Music și Remote Software Upgrades.
  • Aproximativ 40 de funcții de asistență, concepute pentru a permite conducerea și parcarea confortabilă și sigură sunt disponibile standard sau ca opțiuni pentru noul BMW Seria 4 Gran Coupe.
  • Maşina are un centru de greutate redus şi o distribuție a greutății de aproximativ 50:50.
  • Un sistem activ de control al unor clapete de aer și un corp aproape complet etanș optimizează aerodinamica mașinii. Coeficientul de rezistență de 0,26 Cd, măsurat pentru BMW 420d Gran Coupe, de exemplu, reprezintă o reducere de 0.02 Cd față de predecesorul său.
  • Vine sub capotă cu unele motorizări mild hybrid cu sistem electric de 48 V, cu patru şi şase cilindri, cu volume cuprinse între 2.0 şi 3.0 litri. M440i xDrive Gran Coupe va propune 374 CP; modelul 430i Gran Coupe oferă debutul unui nou motor pe benzină cu patru cilindri care dezvoltă 245 CP şi are un colector de evacuare integrat în chiulasă pentru a reduce și mai mult nivelurile de emisii; 420i Gran Coupe vine cu 184 CP; modelele 420d Gran Coupe şi 420d xDrive Gran Coupe au să ofere câte 190 CP.
  • La BMW M440i xDrive Gran Coupe și la variantele diesel, tehnologia mild hybrid crește și mai mult dinamismul și eficiența. Generatorul-demaror poate injecta alţi 11 CP în timpul accelerațiilor intense de pe loc sau din mers. O baterie suplimentară ajută la extinderea în continuare a posibilității de regenerare și stocare a energiei provenită din frânare.
  • Toate motoarele fac echipă standard cu o transmisie Steptronic cu opt trepte. Între timp, transmisia opțională Steptronic Sport cu opt trepte (standard pe BMW M440i xDrive Gran Coupe) le schimbă mai rapid și include padele în spatele volanului cu funcţie Sprint pentru a maximiza dinamica, de exemplu la depăşiri.
  • Puntea față cu arc cu două articulații și puntea spate cu multi-link, cu cinci legături, au fost, de asemenea, proiectate pentru a reduce greutatea, crescând în același timp rigiditatea. Amortizoarele standard, în funcție de cursa arcurilor, oferă o amortizare suplimentară pentru a controla mișcarea corpului atunci când se conduce peste denivelări mari, precum și pentru a preveni scufundarea excesivă. Sistemul reacționează la imperfecțiuni minore din suprafața drumului cu forțe de amortizare scăzute care produc niveluri ridicate de confort.
  • Amortizoarele au un caracter deosebit de ferm pe BMW M440i xDrive Gran Coupe și pe mașinile cu suspensia opțională M Sport. Iar o suspensie M adaptivă este disponibilă ca opțiune şi combină caracteristicile suspensiei M Sport cu amortizoarele controlate electronic.
  • Direcția sportivă variabilă este inclusă în ambele variante opționale de suspensie. De asemenea, sunt disponibile ca opțiune frânele M Sport (standard pe BMW M440i xDrive Gran Coupe).
  • Noul BMW Seria 4 Gran Coupe vine standard cu jante din aliaj ușor de 17 inci. Noul BMW M440i xDrive Gran Coupe are unele M de 18 inci și un diferențial M Sport cu funcție de blocare controlată electronic, complet variabilă, în diferențialul din spate. Acesta este disponibil ca opțiune pentru BMW 430i Gran Coupe dacă este configurat să aibă suspensia M Sport sau suspensia adaptivă M.

În Germania maşinile se pot deja comanda. Cel mai accesibil Seria 4 Gran Coupe – 420i – costă minim 45.800 de euro cu TVA inclus. Modelul de top M440i xDrive costă cel puţin 67.200 de euro.

Specificații tehnice:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2021/06/The_all-new_BMW_4_Series_Gran_Coup-_Specifications.pdf”]

Cmentariile sunt închise