(video) München 2021: Premieră – Noul Porsche Mission R Concept
Compania Porsche este la fel prezentă la Salonul Auto Internaţional de la München şi a venit acolo cu un concept! Porsche Mission R oferă un preview a modului în care ar putea arăta viitorul unei serii de curse cu maşini de la unul şi acelaşi producător, complet electrice!
Caracteristici cheie:
- Este o maşină de curse cu tracţiune integrală, asigurată de două motoare electrice dezvoltate de la zero. Cel de pe puntea din faţă dezvoltă până la 320 kW (435 CP), iar cel din spate până la 480 kW (653 CP)! Puterea este transmisă spre roţi prin intermediul unor cutii de viteze individuale şi a unor diferenţiale blocabile mecanice.
- În aşa-numitul mod Qualifying, agregatele generează în total 1.088 CP (800 kW) şi pot propulsa Mission R de pe loc şi până la 100 km/h în mai puţin de 2.5 secunde. Viteza maximă poate depăşi 300 km/h! Cântărește în jur de 1.5 tone doar.
- Pe pistă, conform calculelor Porsche, conceptul demonstrează acelaşi timp de tur precum un actual Porsche 911 GT3 Cup.
- Datorită motoarelor electrice și celulelor de baterii nou proiectate – toate echipate cu răcire directă inovatoare cu ulei – Porsche Mission R produce o putere constantă de 500 kW (680 PS) în modul Race. Așa-numita deratizare, adică reducerea puterii bateriei din cauza condițiilor termice, a fost eliminată.
- Datorită unui sistem electric mai mare decât cel folosit pe Porsche Taycan (900 V!) și a tehnologiei Porsche Turbo Charging, o pauză de 15 minute în timpul unei curse este suficientă pentru a încărca bateria, cu celule high-end și răcire directă cu ulei, de la 5 la 80%. Încărcarea poate avea loc cu o putere de până la 340 kW! Un alt punct culminant este puterea foarte mare de recuperare de până la 800 kW!
- Bateria se află în spatele șoferului într-un aspect e-core. Capacitatea sa totală este de 82 kWh. Acest lucru înseamnă că este proiectată pentru o distanță de sprint de 25-40 minute. Mașina este pornită cu o stare a bateriei de 85%. Recuperarea este posibilă, prin urmare, în aproape fiecare situație de conducere. Acest lucru înseamnă că, în funcție de pistă, mai mult de 50% din energie poate fi recuperată și este disponibilă pentru utilizare.
- Revenind înapoi la motoare, Porsche spune că prezintă pe acest model o previzualizare a următoarei generații de motoare electrice, dezvoltate din 2018. Cea mai importantă inovație a acestor agregate sincrone permanent excitate (PESM) este răcirea directă cu ulei a statorului, care permite atingerea unor niveluri de putere de vârf și continue foarte ridicate, pe lângă faptul că oferă un nivel foarte ridicat de eficiență. În timp ce în mașinile electrice convenționale fluidul de răcire curge printr-o manta în afara statorului, în cazul răcirii directe, uleiul curge direct de-a lungul înfășurărilor de cupru. Acest lucru permite ca mai multă căldură să fie disipată direct la sursă. În plus, sloturile din stator pot fi reduse, ceea ce duce la o eficiență mai mare în ciclurile reale de conducere. În plus, o garnitură inovatoare pentru stator este utilizată pentru a preveni pătrunderea lichidului de răcire în camera rotorului.
- Mission R este pre-echipat pentru tehnologia over-the-air! Prin urmare, este posibil ca, în cazul în care apar probleme în timpul cursei, experții Porsche Motorsport de la Weissach să poată accesa date de la mașinile clienților printr-o interfață la distanță și, astfel, să ajute la depanare.
- Prototipul Mission R oferă, de asemenea, o evoluţie a sistemului Porsche Active Aerodynamics (PAA) cu Drag Reduction System (DRS) pe secțiunea nasului și aripii spate. Acesta cuprinde trei supape în fiecare dintre cele două prize de aer laterale de pe secțiunea nasului, precum și o aripă spate reglabilă cu două secțiuni.
- Caroseria conceptului este realizată în mare parte din plastic armat cu fibre naturale (NFRP), al cărui material de bază este fabricat din fibre de in obținute din agricultură. Acest material ecologic este folosit și pentru buza spoilerului frontal, difuzorul și pragurile laterale. NFRP este utilizat pe scară largă şi în interior, cum ar fi panourile interioare ale ușilor, peretele din spate și scaunul pilotului.
- Materialele durabile se bazează pe fibre de in obținute din agricultură – fără a intra în conflict cu cultivarea culturilor alimentare. Fibrele naturale sunt aproximativ la fel de ușoare ca fibrele de carbon și oferă rigiditatea necesară componentelor semi-structurale cu o greutate suplimentară mică de mai puțin 10%. Comparativ cu materialele plastice convenționale, fibrele naturale au un beneficiu ecologic: 85% mai putin CO2 este generat în producerea acestor fibre decât în procedeul comparabil utilizat pentru fibrele de carbon.
- Designul interior se concentrează pe șofer în toate domeniile. Un afișaj OLED de 6.0 inci plasat ergonomic între comenzile de pe volan arată datele relevante în timpul cursei. Monitorul curbat de deasupra coloanei de direcție arată imaginile ce provin de la camerele laterale retrovizoare şi de la alta posterioară, toate combinate în una (+ marcaje colorate pe margini despre pericolul unei coliziuni). Un afișaj tactil în dreapta scaunului poate fi utilizat pentru a apela datele biometrice ale șoferului, de exemplu. Numeroase alte camere din interior pot fi folosite pentru a oferi secvențe interesante pentru o transmisie în direct.
- Scaunul, volanul, comenzile, pedalele reglabile și ecranele formează o unitate compactă și se întind de-a lungul aceleiași axe. Scaunul scoică oferă un potențial ridicat de protecție pentru șofer, fiind ventilat activ și tapițat într-o țesătură respirabilă. De asemenea, are un design inovator și este produs parțial folosind procese de fabricație aditivă, așa-numitul 3D-printed bodyform full bucket seat. Tapițeria este creată într-un proces de tricotaj 3D controlat de computer, care minimizează risipa de țesături în producție.
- Un al doilea scaun poate fi montat în dreapta şoferului. Dacă lipseşte, casca sa poate fi așezată pe un suport special conceput, care este poziționat acolo unde tetiera pasagerului ar fi într-un vehicul standard. În timpul unei pauze de curse, casca este mai întâi dezinfectată și apoi uscată.
- Cu proiectul Mission R, Porsche aduce cursele reale și virtuale mai aproape ca niciodată. Acest lucru se datorează celulei sale de conducere de tip monococ care este proiectată ca un modul autonom și poate fi utilizată exact în aceeași formă în afara vehiculului ca un simulator de curse! Acest lucru permite șoferului să se pregătească pentru următoarea sa cursă practic într-un mediu familiar! De asemenea, înseamnă că piloții de curse de mâine pot participa și la evenimente e-sport.
- Posibilitățile de interacțiune oferite de Mission R se adresează, de asemenea, unei comunități tinere și entuziaste ale sporturilor cu motor: este pre-echipat pentru a oferi o transmisiune live din interiorul mașinii, iar șoferul se poate conecta cu fanii săi printr-o simplă apăsare de buton. La rândul lor, ei pot comunica direct cu el trimițându-i like-uri, de exemplu.
- Structura de siguranță din material compozit din fibră de carbon combină un potențial ridicat de protecție pentru șofer cu o greutate redusă și un aspect distinctiv. Inginerii și designerii Porsche au numit noua structură de acoperiș din carbon – “exoskeleton” – pentru că face o combinaţie dintre cuşca de protecţie și pielea acoperișului.
- Structura de protecție formează secțiunea acoperișului și este vizibilă din exterior. La fel ca o construcție pe jumătate, oferă un cadru în jurul a șase segmente transparente din policarbonat. Aceasta înseamnă că piloții se pot bucura acum de o nouă senzație de spațiu generos, fără a avea o fobie de un spaţiu restrâns. Există, de asemenea, unele suprafețe transparente, inclusiv o trapa de evacuare detașabilă pentru șofer, care se bazează pe cerințele FIA pentru vehiculele de curse utilizate în competițiile internaționale.
- Porsche a venit din nou cu ceva special şi pentru sistemul de ventilație interior: aerul proaspăt intră acum în cabină direct printr-o priză reglabilă din parbriz! Prin urmare, aceasta este o soluție foarte eficientă și durabilă, în comparație cu modelele convenționale cu ventilatoare centrifuge și conducte de aer lungi direcționate din fața vehiculului în interior.
- Cu o lungime de 4.326 milimetri, Porsche Mission R este puțin mai scurt decât seria actuală 718 Cayman, dar este vizibil mai lat (1.990 mm) şi mai scund (1.190 mm). Ampatamentul îi măsoară 2.560 mm.
- Conceptul este vopsit în culoare Carrara White Metallic cu efect satinat, în combinaţie cu bright metallic red lucios. Stă pe roţi cu jante din magneziu de 18 inci, cu un design cu cinci spițe duble, cu prindere centralizată, acoperite cu aeroblades-uri din carbon negre lucioase.
- Anvelopele slick sunt marca Michelin, nou dezvoltate pentru acest proiect, în format 30/68 pe faţă şi 31/71 pe spate. Ele pot fi echipate cu senzori care comunică în timp real cu dispozitivele electronice de la bord în timpul unei curse și oferă șoferului informații referitoare la uzură. Pe baza acestor date, pilotului îi va fi sugerat un timp oportun pentru următoarea oprire în boxe.
- Sistemul integrat de mufe de aer facilitează schimbarea sau repararea rapidă a anvelopelor. Conexiunile de aer comprimat sunt situate în montanţii C.
- Cu o punte frontală cu structură dublu-braţ și una de tip McPherson în spate, Mission R are suspensie independentă pe toate roţile. Articulațiile cu bile de pe toate brațele de control asigură șasiul conectat la sistemul de suspensie fără joc. Subcadrele din oțel contribuie, de asemenea, la o dinamică de conducere performantă.
- În sistemul de frânare de tip brake-by-wire, o unitate de control modelează interacțiunea dintre frânele hidraulice și frânele electrice, cunoscută sub numele de brake blending. Datorită puterii mari de recuperare de până la 800 kW, frâna convențională este supusă unei sarcini semnificativ mai mici și ar putea fi astfel redusă în dimensiuni. Diametrul discurilor de frână este acum de 380 și respectiv 355 milimetri, în față și respectiv în spate. Pe puntea din față există etriere cu șase pistoane, iar pe puntea din spate unele cu patru pistoane.
- Direcția este de asemenea electrificată. Cu servodirecția electrică (EPS), un senzor de cuplu primește schimbarea direcțională a șoferului ca semnal. Pe această bază, unitatea de control calculează asistența optimă la direcție necesară. Aceste informații sunt transmise unui motor electric, care apoi furnizează cantitatea de energie necesară pentru a finaliza schimbarea direcției.
- Ca o chestiune de principiu, conceptul de siguranță de înaltă tensiune al maşinii îndeplinește aceleași standarde ridicate de siguranță ca și cele necesare vehiculelor de serie. Aceasta înseamnă că, în cazul unei coliziuni, conexiunile bateriei la vehicul și consumatorii de înaltă tensiune sunt deconectate automat pentru a se asigura că nu există tensiune.
- Există, de asemenea, un sistem de avertizare conceput special pentru echipajul din pitlane: LED-uri speciale în spatele parbrizului și pe acoperiș oferă informații rapide și detaliate despre starea de funcționare a sistemului de înaltă tensiune. Dacă LED-urile se aprind în verde, totul este ok cu tensiunea. Dacă LED-urile sunt roșii, pe de altă parte, numai personalul instruit trebuie să se apropie de vehicul. Există, de asemenea, o lumină în modulul de acoperiș din spatele tubului pitot pentru măsurarea vitezei, care este inclusă în acest sistem de avertizare cu cod color.
De la începutul Porsche Carrera Cup Deutschland, în urmă cu 31 de ani, producătorul de mașini sport a produs și livrat peste 4.400 de mașini Cup de la Weissach. Un total de 30 de serii de curse one-make, cu aproximativ 500 de participanţi, sunt organizate în întreaga lume pe baza acestor mașini de curse fiabile și de înaltă performanță.
Evenimentul de prezentare în reluare:
Cmentariile sunt închise