(video) Premieră: Noul Porsche 911 GT3 Cup – cu un corp Turbo-spec şi trei eşapamente la alegere

Porsche a ales acest weekend pentru a ne arăta primul model de curse derivat din noua generaţie Porsche 911 – noul 911 GT3 Cup! Prin el se dă un start oficial al numărătorii inverse pentru premiera modelului stradal care va fi făcut direct din el – noul 911 GT3 – cu o apariţie ulterioară a versiunilor GT3 Touring, GT3 RS şi GT3 R (+RSR).

Caracteristici cheie:

  • Este cel mai bine vândut automobil sportiv de curse. De la introducerea sa în 1990 sub denumirea iniţială 911 Cup (pe baza modelului în caroserie 964) şi până în prezent a fost produs şi livrat clienţilor în 4.251 de exemplare. Cu noua generaţie se doreşte depăşirea bornei de 5.000!
  • Automobilul dispune de un bodykit care va fi în mare măsură identic cu cel pe care-l vom vedea pe modelul stradal 911 GT3, inclusiv aripa-i posterioară cu braţele masive.
  • Noul model poate consuma şi combustibili sintetici, ceea ce reduce semnificativ emisiile de CO2 în condiții de curse. Timpii de tur ar trebui să fie mai buni cu un procent, în funcție de aspectul circuitului.
  • Bazele pentru cel mai recent model au fost puse în 2018. Dezvoltarea concretă a demarat de la începutul anului 2019. Va fi asamblat pe aceeaşi linie de producţie cu modelele stradale 911 în cadrul fabricii din Stuttgart-Zuffenhausen.
  • Principalele obiective de dezvoltare ale echipei conduse de managerul de proiect Jan Feldmann au fost sporirea în continuare a performanței, realizarea unui design mai agresiv, a unui control mai uşor printr-o direcţie mai precisă și a unei durabilităţi mai mare, cu cheltuieli mai mici în ceea ce privește timpul și întreținerea.
  • Una dintre caracteristicile cele mai izbitoare ale noului 911 GT3 Cup este aerodinamica optimizată și aspectul general mai musculos. Acest lucru se datorează faptului că pentru prima dată o maşină Cup va purta corpul unei maşini stradale – a noului 911 Turbo. Măsoară acum în lăţime 1.902 mm (+28) și se distinge prin prizele sale suplimentare de aer de răcire din fața roților spate.
  • În plus, din cauză că puntea frontală a noii generaţii 911 este în sine semnificativ mai largă şi datorită aripilor evazate suplimentare, noul 911 GT3 Cup măsoară aici până la 1.920 mm. Aceste cifre permit acum instalarea unor roţi cu jante de 12 inci pe lăţime pe puntea din faţă şi de 13 inci pe cea din spate.
  • În același timp, a șaptea generație a modelului Cup generează o aerodinamică semnificativ mai mare. Acest lucru se datorează combinației de spoiler spate cu aripă spate mai mare, dar și șorțul din față care a fost adaptat în mod specific la curse prin intermediul unui splitter și a unor margini de separare poziţionate strategic.
  • Aripa din spate este reglabilă în 11 poziţii şi este susținută de două suporturi botezate “gât de lebădă”, prin care se asigură un flux de aer neîntrerupt.
  • Caroseria mașinii Cup de generaţie 991.2 era formată din 70% oțel și 30% aluminiu. Raportul pentru succesor a fost schimbat invers. Greutatea uscată îi este de 1.260 de kg (+aproximativ 35 kg) datorită, de exemplu, adăugării de bare suplimentare la celula de siguranță din oțel.
  • Trapa de evacuare detașabilă din acoperiș respectă cele mai recente standarde FIA. Toate geamurile sunt realizate din policarbonat ușor și au o acoperire rezistentă la zgârieturi. Ușile, capacul care acoperă motorul și aripa din spate sunt realizate din plastic armat cu fibră de carbon. În schimb, capota frontală cu prizele sale de aer este realizată din aluminiu (la fel precum pe modelul 911 Carrera) – ceea ce reduce costurile de reparații în caz de accident.
  • În habitaclu, în plus față de capacitatea sa de înclinare, noul scaun de curse poate fi acum ajustat pe înălțime în două poziţii. În combinație cu coloana de direcție reglabilă, acest lucru asigură o potrivire ideală pentru fiecare statură a șoferului. O gamă de grosimi a căptușelii permite adaptarea scaunelor la nevoile individuale.
  • Volanul multifuncțional reproiectat este realizat din fibră de carbon şi a fost făcut cu inspiraţie de la cel din 911 GT3 R. În urma feedback-ului primit de la clienţi, butoanele iluminate au fost rearanjate.
  • Așa-numitul panou de comutatoare Rubber Switch Panel (RSP) cu cele zece butoane mari, din dreapta, amintește de un element de control văzut pe Porsche 919 Hybrid. Aceste butoane sunt ușor de utilizat, chiar și în timpul luptelor fierbinţi din cadrul unei curse, fiind atribuite unor funcții centrale desemnate, cum ar fi iluminatul și ventilarea sau pentru a schimba setările anvelopelor de la uscate la umede.
  • Un alt exemplu de modificare inteligentă a detaliilor este reglarea echilibrului frânelor: acesta poate fi controlat acum în mod intuitiv printr-un comutator cu buton rotativ de pe partea dreaptă exterioară a RSP în sau împotriva direcției de mişcare a maşinii – în funcție de faptul dacă puntea față are nevoie de mai mult sau mai puțină presiune de frânare.
  • Designerii au restructurat şi monitorul color de 10.3 inci poziționat central. Ecranul acordă prioritate afișării datelor și informațiilor cheie pentru un pilot în timpul cursei. Afișate alături de turațiile motorului sunt temperatura apei și a uleiului, treapta de viteză inclusă și mesajele de eroare sau informațiile privind setările importante de referință, precum “wet” pentru cursele prin ploaie. După citirea datelor, proiectarea atât a afișajului, cât și a monitoarelor de calculator sunt aliniate astfel încât pilotul și inginerul de curse să vadă aceleași informații. Acest lucru ajută cu analize după fiecare sesiune.
  • Componentele electronice sunt concepute pentru a fi ușor de utilizat pentru analize mai ușoare ale erorilor și ajutor specific în rezolvarea problemelor. Sunt disponibile aproximativ 700 de opțiuni de diagnosticare. Software-ul specific rezumă toate informațiile mai clar și mai cuprinzător. Funcțiile opționale ale vehiculului, cum ar fi ABS sau controlul tracțiunii, sunt deja stocate în sistem. Acestea pot fi activate printr-un cod digital. În Porsche Mobil 1 Supercup și în majoritatea Cupelor naționale Carrera, aceşti asistenţi sunt dezactivaţi: în aceste campionate talentul piloților este cel mai important.
  • Un alt exemplu de soluții subtile și sofisticate poate fi văzut în dispunerea componentelor electronice: unitățile de control și telemetrele au fost din locul unde de regulă un pasager din dreapta şoferului îşi ţine picioarele în partea dreaptă acolo unde s-ar afla bancheta din spate. Prin urmare, acestea nu mai împiedică instalarea unui al doilea scaun, dacă se va dori, de exemplu atunci când sunt necesare de făcut nişte deplasări în format “racing taxi”.
  • Suspensia modelului oferă cea mai bună tehnologie de curse. În timp ce puntea spate rămâne în esență neschimbată în comparație cu modelul de producție, roțile din față sunt acum controlate prin braţe duble și rulmenți Uniball – ca şi pe 911 RSR, încă actualul model de curse de top al Porsche. Prin aceasta, amortizoarele nu mai sunt expuse la forțe laterale, ci doar la forțe axiale. Amortizoarele au moștenit, de asemenea, tehnologia de ultimă oră a supapelor de la 919 Hybrid și 911 RSR.
  • Servodirecția complet electromecanică a fost introdusă pentru prima dată pe un model 911 GT3 Cup. Aceasta înseamnă că pompa hidraulică și liniile hidraulice asociate nu mai sunt necesare.
  • Sub “capotă” are în continuare un motor boxer natural aspirat şi răcit cu apă, de 4.0 litri şi cu şase cilindri, care generează acum 510 CP (+25 CP) la 8.400 rpm (anterior puterea maximă era atinsă la 7.500 rpm) şi un cuplu maxim de 470 Nm la 6.150 Nm. Zona roşie începe pe turometru la 8.750 rpm.
  • O clapetă de accelerație tip fluture cu două supape de rezonanță asigură un răspuns și mai spontan și, împreună cu eşapamentul de curse cu convertizor catalitic, produce un sunet impresionant. Trei sisteme diferite de evacuare a gazelor de eșapament sunt disponibile la alegere – în funcție de seria de curse, reglementările și circuitul. Bosch furnizează sistemul electronic de management al motorului MS 6.6.
  • Ca și în cazul predecesorului său, motorul are nevoie doar de o singură verificare în termeni de întreținere după fiecare 100 de ore de utilizare. Propulsorul este conectat la o cutie de viteze secvențială “dog-type” cu șase trepte, de 72 kg, printr-un volant cu o singură masă și un ambreiaj de curse sinterizat cu trei plăci. Schimbul rapoartelor se face prin padele localizate în spatele volanului.
  • O inspecţie minoră a cutiei de viteze este necesară după fiecare 60 de ore de curse, iar una majoră după fiecare 120 de ore. Actuatorul butucului de schimbare este acționat de un servomotor electric, înlocuind unitatea pneumatică anterioară. Avantajul: schimbări de viteză și mai rapide, opțiunea de diagnosticare în timp real și un risc redus de daune, de exemplu în cazul erorilor de schimbare a treptelor de viteză.

Alte atenţii la detalii:

  • Fiecare mașină Cup de la Porsche Motorsport este livrată acum cu un kit complet de accesorii, care include, de exemplu, toate instrumentele speciale și distanțierele necesare pentru ajustarea ecartamentelor. Prin urmare, un 911 GT3 Cup este gata să concureze fără ca echipele-cliente să fie nevoite să comande aceste piese individual.
  • Pe noua generație de model, radiatoarele de apă rămân direct în spatele șorțului frontal. Această poziționare a fost menținută în mod deliberat: riscul de a deteriora radiatoarele împiedică un stil de conducere excesiv de agresiv.
  • Etrierele speciale de frână permit acum schimbarea mai rapidă a plăcuțelor de frână.
  • Arborii de transmisie ai punții spate au acum un design special, mai durabil pentru motor racing.
  • Buclele textile au fost reintroduse ca puncte de fixare pentru cablurile de remorcare. Acestea înlocuiesc cârligele de remorcare pivotante din oțel utilizate anterior.
  • O nouă duză centrală pentru sistemul de stingere a incendiilor sporeşte distribuția agentului de stingere în cabină.
  • Noua poziționare a unității de eliberare a agentului de stingere facilitează examinarea din exterior dacă extinctorul funcționează corect.
  • Soluţiile adaptate de eliberare rapidă pentru deschizătoarele de ușă din interior sporesc ergonomia la ieșirea din cabină, precum și siguranța în caz de urgență.
  • Sistemul electric de la bord funcționează fără siguranțe reale. Acest lucru reduce cantitatea de materiale utilizate în cablaj și economisește din greutate, pe lângă faptul că este mai uşor accesibil datorită poziționării sale centrale.
  • În cazul în care motorul se oprește brusc la începutul cursei, semnalizatoarele de avarie se includ automat pentru avertizarea tuturor celor din jur despre problemă.

Vânzările modelului încep de acum în schimbul a cel puţin 225.000 de euro. Livrările către clienţi vor demara din februarie 2021.

Specificaţii tehnice în detalii:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/