(video) Tesla a prezentat europenilor Gigafactory 4! Se va face câte un corp de maşină la fiecare 45 de secunde

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Sâmbătă, 9 octombrie, la 40 de km distanţă de Berlin, în Grünheide, Elon Musk şi compania sa Tesla a organizat Gigafest, o petrecere-târg judeţean (având permisiunea de a invita până la 9.000 de oameni) cu ocazia deschiderii Gigafactory 4 Berlin-Brandenburg, o fabrică de maşini (electrice evident) construită într-un timp record, după practic doi ani de la primul anunţ, deşi încă nu integral.

Totuşi, liniile de producţie principale sunt aproape gata amenajate, iar producţia de maşini este planificată pentru lansare în noiembrie (cu livrări din decembrie dacă totul va merge bine, conform planurilor)!

Amintim că până acum Tesla a avut pe continentul european (în Olanda) o întreprindere de asamblare finală în conformitate cu reglementările pieţei europene a maşinilor produse şi exportate din SUA.

În cadrul unei prezentări ţinute de însuşi Elon Musk s-a menţionat că la acest moment încă se așteaptă permisiunea autorităților de reglementare germane pentru a lansa activitățile în următoarele săptămâni.

De asemenea, omul de afaceri a adăugat că pentru a se ajunge la capacitatea de producție planificată din start va fi necesar mult timp, mai mult decât s-a epuizat pentru construcția fabricii. Procesele înalt automatizate vor permite producerea unui corp de maşină cu mare viteză, timp de 45 de secunde! De la început se va încerca lansarea a 5.000 de mașini pe zi, dar în viitor numărul va putea crește până la 10.000!

Principalul produs al fabricii de lângă Berlin va fi crossoverul Model Y. Conform planurilor companiei, până la sfârșitul anului 2022, volumele de producție ar trebui să ajungă la un sfert de milion de mașini electrice pe an, cu scopul final de a produce 500.000 de vehicule electrice pe an, deşi potențialul este oarecum mai mare. De exemplu, cu lucrări non-stop, până la 700.000 de caroserii pot fi sudate complet anual.

În acelaşi timp, la Gigafest a fost demonstrată o parte din corpul lui Model Y care, pentru Europa, va fi construit pe baza unui şasiu nou, cu baterii noi încorporate în podea (și în structura vehiculului în sine), de mărimea 4680, pe care Tesla le-a anunțat în urmă cu un an. Se aşteaptă ca acestea să fie de cinci ori mai puternice și de două ori mai ieftine decât actualele celule de mărimea 2170, dar până în prezent data oficială a începerii producției lor nu a fost numită şi nu este clar dacă din start europenii vor avea acces la maşini cu noile baterii.

Încă o surpriză arătată în timpul ceremoniei de deschidere au fost noile blocuri optice pe care le va avea Model Y pentru Europa. Farurile au fost realizate în conformitate cu reglementările locale, sunt complet adaptive şi pot proiecta chiar şi simboluri!

Interesant mai este că Tesla a creat un traseu lung de 2 km lângă linia de producție, special pentru vizitatori. La fiecare 50 de metri se aflau mai mulți angajați, responsabili pentru partea lor de linie, care răspundeau la întrebări. Ei au fost bucuroși să împărtășească informații despre locul lor de muncă, provocările și detaliile tehnice.

„Sunt profund impresionată de ceea ce văd. Gradul de automatizare este de necrezut cu toți acești roboți din jur – aud că aici vor fi create peste 10.000 de locuri de muncă, dar, uitându-vă la roboți, nu înțelegeți cu adevărat unde va fi nevoie de ființe umane”, a spus o tânără, conform dw.com

Un bărbat care stătea alături suna acasă la soția și copiii săi, care nu primiseră bilete: „Ar fi trebuit să vedeți acest lucru. Este minunat ce a construit Tesla aici într-un timp atât de scurt. Îmi spune doar cât de mult am rămas noi, nemții, în urmă”.

Panourile de informare de-a lungul pistei de tur ghidat au indicat semnificația Gigafactory pentru regiune, dar și dincolo de aceasta: „Putem produce aici mai multe mașini anual decât au fost vândute în UE anul trecut”. Vizitatorilor li s-a mai spus că 80% din forța de muncă angajată va fi din Germania și 20% din alte 50 de țări. De asemenea, 80% din toate piesele utilizate vor proveni de la furnizori europeni.

Iată câteva reportaje cu impresii de la evenimentul de deschidere:

Potrivit portalului online Business Insider, Gigafactory Grünheide – inclusiv fabrica sa de producție de celule de baterii – va primi o autorizație finală de la Oficiul de Stat pentru Mediu din Brandenburg (LfU) în cursul acestui an.

Inițial planificând deschiderea Gigafactory în iulie, Tesla a fost nevoită să mute data mai aproape de sfârșitul anului, dând vina pe ceea ce a numit „obstacole birocratice germane”. Deși mulți din zonă au salutat perspectiva a mii de locuri de muncă, alții și-au exprimat în principal îngrijorarea cu privire la mediu, un impediment cu care Tesla încă se confruntă.

Când compania și-a anunțat la începutul acestui an planul de a adăuga și o fabrică de producție a celulelor pentru baterii lângă sediul din Grünheide, au fost depuse peste 800 de obiecții din partea localnicilor și a grupurilor de mediu. Criticii și Tesla au termen până la jumătatea lunii octombrie pentru a-și prezenta argumentele.

Compania americană va trebuie să răspundă din nou îngrijorărilor legate de consumul de apă al Gigafactory. Până în prezent, s-a lipit de argumentul său că platforma nu va afecta alimentarea cu apă potabilă din zonă, în urma unor noi contracte cu o firmă de gestionare a apei pentru a asigura acest lucru.

Producătorul auto a promis că va îndeplini, de asemenea, cerințele germane pentru un concept viabil de incident pentru a proteja angajații în caz de accident, inclusiv în ce privește manipularea substanțelor periculoase.

Guvernul german urmează să mai decidă înainte de sfârșitul anului cât de mult ajutor de stat va primi Tesla. Compania investește aproximativ 5 miliarde de euro în fabrică. Cotidianul german Tagesspiegel relatează că această investiție neobișnuit de mare „înseamnă că producătorul auto american poate conta pe subvenții de stat germane de 1.14 miliarde de euro”.

GALERIE FOTO:

Sursă foto: Electrek

Cmentariile sunt închise