(video) Aeromobilul AirCar foloseşte un motor BMW şi poate zbura pe o distanţă de 1000 de km

La începutul lunii noiembrie, aeromobilul PAL-V Liberty a fost admis pentru circulaţie pe drumurile publice. Cu toate acestea, în lumea în care trăim apar deja concurenţi în acest segment.

Iar dacă PAL-V se aseamănă mai mult cu un elicopter, atunci AirCar-ul companiei slovace Klein Vision este văzut ca un avion de mici dimensiuni. Cu aripi strânse dă a supercar, dar unul cu o aripă posterioară uriaşă.

A cincea generație de mașini zburătoare proiectate de profesorul Stefan Klein a efectuat două zboruri 1500’ AGL pe aeroportul Piestany din Slovacia acum câteva săptămâni. Modelul a atins în siguranță cu roţile sale două piste de aeroport, inclusiv prin două decolări și aterizări.

Clipul în cauză, postat acum patru săptămâni, a fost vizionat de peste trei milioane de oameni!

Noutatea are un design extrem de neobișnuit și o construcţie destul de complexă a aripilor. Ele sunt mai întâi pliate în jumătate de-a lungul, apoi se ridică și se încadrează de-a lungul fuzelajului pe interior. În același timp, întregul proces este complet automatizat şi durează mai puţin de trei minute!

Acest lucru înseamnă că proprietarul nu trebuie să facă tururi în jurul vehiculului pentru a-l desface şi manual, așa cum este în cazul lui PAL-V Liberty. În plus, aripa spate se retrage parţial în corp când maşina este la sol.

Conceptul general al neobişnuitului AirCar se aseamănă cu cel al lui Aeromobil, și nu este o coincidență! Fondatorul Klein Vision (Stefan Klein) a lucrat până în 2016 la Aeromobil, în calitate de inginer-şef şi designer.

Până în prezent se cunoaşte că vehiculul cu două locuri (prototipul de teste) cântărește 1.100 kg și poate transporta o sarcină suplimentară de 200 kg per zbor. Este pus în mişcare de un motor de 1.6 litri, marca BMW, care produce 140 CP. Autonomia estimată este de 1.000 de km, iar consumul este de 18 litri de carburant per oră de zbor. Are nevoie de 300 de metri pentru a-şi lua zborul şi poate ajunge în văzduh la viteze de 200 km/h.

“Parametrii cheie de zbor au confirmat toate conceptele teoretice și calculele pe care s-a bazat dezvoltarea AirCar. După finalizarea tuturor testelor de zbor necesare în conformitate cu reglementările EASA, vom livra un model cu un motor certificat ADEPT, cu 300 CP, în următoarele 6 luni. Vestea bună este că avem deja un cumpărător”, a declarat Stefan Klein, el fiind şi pilot de teste.

Firma slovacă vrea să dezvolte mai multe versiuni diferite: cu o cabină pentru două sau patru persoane, cu una sau două elici. În viitor, este chiar planificată o variantă “amfibie” (care va avea capacitatea de decolare/aterizare pe apă, fără scufundare).

Klein Vision are încă o serie de etape de trecut până la produsul final, dar până în prezent realizările sale sunt impresionante, mai ales că a putut ridica prototipul în aer fără probleme. AirCar cu siguranţă este unul dintre cele mai interesante și promițătoare proiecte printre “mașinile zburătoare”.

Cmentariile sunt închise