Mesajul directorului general al ACEA: „Industria auto cere creșterea capacității de fabricare a cipurilor în UE”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

De luni de zile, o lipsă globală de cipuri perturbă lanțurile de aprovizionare și procesele de producție ale autovehiculelor, cu un impact major asupra producătorilor auto europeni. Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) subliniază necesitatea de a crește rapid capacitatea UE de a produce semiconductori, deoarece trebuie consolidată suveranitatea tehnologică a Europei și reducerea dependenței de furnizorii de peste mări.

Mesajul directorului general al ACEA, Eric-Mark Huitema:

În timp ce industria auto nu este unul dintre cei mai mari utilizatori finali de microcipuri atunci când ne uităm la producția globală, tranziția către mobilitatea cu emisii zero și digitalizarea autovehiculelor măresc dramatic nevoia de semiconductori a industriei noastre. Pe măsură ce lucrăm pentru o nouă eră a mobilității și o UE neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, succesul acestei transformări rămâne incert atâta timp cât nu avem acces la suficiente cipuri.

Pentru că microcipurile minuscule sunt esențiale pentru multe sisteme importante și pentru funcționarea autovehiculelor moderne. Gândiți-vă, de exemplu, la sistemele de propulsie electrificate, la sisteme de reducere a emisiilor, la caracteristici de siguranță activă, la sisteme de asistență pentru șofer, la funcții de conducere automată și autonomă, la servicii de conectivitate și chiar la ceva de genul radio digital. Privind spre viitor, semiconductorii sunt, de asemenea, cheia proceselor bazate pe inteligența artificială și a altor inovații care vor face vehiculele noastre și mai inteligente.

Problema majoră în acest moment este că producătorii și furnizorii de autovehicule din Europa se confruntă cu o penurie dramatică de microcipuri. Creșterea uriașă a cererii de computere, telefoane mobile și alte produse electronice de larg consum în timpul pandemiei globale de COVID-19 a depășit disponibilitatea semiconductorilor, făcându-le foarte rare. În plus, lanțurile de aprovizionare sunt încă perturbate de blocajele naționale și blocajele legate de coronavirus în fabricile care produc microcipuri.

„Problema majoră în acest moment este că producătorii și furnizorii de autovehicule din Europa se confruntă cu o penurie dramatică de microcipuri.”

Cu depozitele goale și stocurile epuizate, lipsa microcipurilor are acum un impact direct asupra producției de vehicule. Deși acest lucru ar fi incomod în orice moment, este deosebit de greu în situația actuală, în care industria auto europeană încearcă să-și revină de impactul COVID-19.

Potrivit noului Ghid de buzunar ACEA, producția de mașini a scăzut cu 23.3% în timpul crizei de anul trecut, în scădere cu 5 milioane de unități față de 2019, în timp ce producția de vehicule comerciale din UE a fost afectată cu 21% în 2020. 

Deși cererea consumatorilor pentru vehicule noi a crescut din nou în ultimele luni, producătorii din UE trebuie acum să facă față opririlor parțiale sau complete ale producției în fabricile lor din cauza penuriei continue de semiconductori. 

Din păcate, disponibilitatea limitată a vehiculelor noi care rezultă, combinată cu prețurile în creștere ale microcipurilor din cauza deficitului lor, are un impact profund asupra alegerii consumatorilor și asupra accesibilității vehiculelor noi.

„Această încetinire a reînnoirii flotei de vehicule a UE pune, de asemenea, în pericol ambițiile europene în materie de climă.”

Când aruncăm o privire mai atentă la amploarea impactului penuriei de cip asupra industriei auto, totul pare să indice că această problemă va persista o perioadă lungă de timp, posibil chiar până în 2022. Ca urmare, volumele de producție din Europa vor probabil să fie substanțial mai scăzută decât recuperarea așteptată inițial pentru anul acesta și anul viitor. 

Cu alte cuvinte, oferta nu va fi conformă cu cererea consumatorilor, livrările de vehicule fiind amânate. Piața auto din UE a suferit deja o scădere a vânzărilor în acest an. Și, după cum arată cele mai recente cifre ACEA, situația a devenit și mai gravă în septembrie, când înmatriculările de mașini s-au redus cu 23.1% – marcând cel mai mic număr de înmatriculări din septembrie din 1995. 

În consecință, ocuparea forței de muncă s-a redus și pe întregul lanț valoric al automobilelor, cel puțin temporar. Deși până acum au fost evitate concedieri majore, mulți angajați au fost deja afectați. Deocamdată, vedem că se găsesc soluții flexibile în perioadele de non-producție, cum ar fi conturile de timp de lucru, zilele de concediu, munca cu normă redusă, schemele de concediu sau șomaj temporar. 

Acum marea întrebare este, desigur: cum o vom remedia? În primul rând, aceasta este o problemă acută a lanțului de aprovizionare cu consecințe grave și imediate pentru sectorul auto european, astfel încât cele mai stringente provocări trebuie abordate în viitorul foarte apropiat. Îmbunătățirea fiabilității diferitelor niveluri ale lanțului de aprovizionare cu microcipuri trebuie să fie un obiectiv principal la nivel european, având în vedere complexitatea lanțului valoric al automobile. 

„Pentru a evita ca acest lucru să se repete în viitor, Europa trebuie, de asemenea, să vină cu un plan strategic de creștere a producției de semiconductori în UE. Este important, totuși, să ne asigurăm că această nouă capacitate de producție oferă și tipurile potrivite de cipuri care sunt utilizate în autovehicule.”

Pe lângă o creștere a producției europene de cipuri mici de ultimă oră, de până la doi nanometri, creșterea disponibilității microcipurilor puțin mai mari de 14-28 nm va rămâne o prioritate pentru industria auto, deoarece acestea sunt utilizate pe scară largă de către membrii noștri.

Microcipurile care sunt de 7 nm sau mai mici sunt deja folosite pentru unele aplicații auto foarte specifice chiar acum, dar evoluțiile în AI și afișajele avansate vor crește foarte mult cererea industriei noastre pentru aceste cipuri de înaltă tehnologie în viitor. 

„Privind dimensiunile geopolitice ale acestei crize fără precedent, putem vedea cât de extrem de vulnerabil este lanțul de aprovizionare cu semiconductori de astăzi. De asemenea, a devenit limpede că trebuie urgent să reducem la minimum dependența Europei de piețele de peste mări pentru aceste componente vitale. Creșterea tensiunilor globale între piețele majore și previziunile care arată că cererea de cipuri va continua să crească, fac riscurile dependenței de cip a Europei și mai evidente.”

După cum a subliniat președintele Comisiei Europene, von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii în fața Parlamentului European luna trecută, UE depinde încă în mare măsură de „cipurile fabricate în Asia. Deci, aceasta nu este doar o chestiune de competitivitate, ci și o chestiune de suveranitate tehnologică.” Reprezentând utilizatorii finali importanți de semiconductori, ACEA salută, prin urmare, anunțurile recente ale producătorilor europeni de cipuri de a intensifica producția locală. 

De asemenea, anticipăm cu nerăbdare Actul European Chips-ului pe care Comisia urmează să îl lanseze în cursul acestui an. Ceea ce, potrivit lui von der Leyen, va „crea un ecosistem european de cipuri de ultimă generație, inclusiv producția, care ne asigură securitatea aprovizionării”. Inițiative precum Alianța industrială a UE recent lansată pentru procesoare și tehnologii semiconductoare sunt pași foarte importanți în această direcție. 

În calitate de ACEA, credem într-adevăr că intensificarea colaborării cu partenerii de la toate nivelurile lanțului de aprovizionare și guvernului este esențială dacă dorim să îmbunătățim rezistența semiconductoarelor Europei, atât cu scopul de a aborda problemele acute ale lanțului de aprovizionare, cât și de a consolida suveranitatea noastră tehnologică pe termen lung.

Cmentariile sunt închise