Gazul metan costă în stânga Nistrului cu peste 50% mai ieftin

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În timp ce ţara noastă se confruntă cu o criză acută a gazelor, regiunea din stânga Nistrului şi locuitorii săi au parte de mai multe beneficii, deşi preţurile locale la benzină şi motorină păşesc pe urmele celor stabilite de ANRE și sunt influențate de cotațiile internaționale.

Revenind la titlul acestui scurt articol, în contextul scumpirii semnificative a prețului pentru gazul natural comprimat pentru autovehicule în dreapta Nistrului, am decis să aflăm care e starea lucrurilor peste râu şi dacă există o diferență mare. Iar răspunsul este da, există: metanul costă în Transnistria cu peste 50% mai ieftin!

Contactată de AutoBlog.MD, după câteva zile am primit un răspuns de la compania Metan-Avto, una care deține poate cele mai multe stații de alimentare cu CNG din regiune, analogică Transautogaz. Am fost informați că un metru cub de gaz metan nu costă mai mult decât 7 ruble. În lei moldoveneşti ar fi 8 lei şi 12 bani, după cursul de schimb la zi!

Astfel spus, CNG-ul costă în stânga Nistrului atât cât costase în dreapta Nistrului înainte de mijlocul lunii noiembrie din 2021, atunci când a fost înregistrată prima scumpire, de la 8 la maximum 14 lei.

Motivul păstrării unui preţ mic pentru acest tip de carburant în regiune este influențat şi de faptul că importul/costul de achiziție a gazelor naturale este mult mai accesibil. Locuitorii-consumatori casnici de acolo achită un tarif de 0.81 ruble pentru un metru cub de gaze naturale, în cazul în care utilizează până la 500 de m3, sau 1.12 ruble, în cazul în care utilizează mai mult (starea lucrurilor până la sfârşit de 2021).

Dacă e să traducem în lei, reiese că populația din stânga Nistrului achită între 78 de bani și 98 de bani pentru un metru cub de gaz!

[embeddoc url=”https://ttgpmr.com/sites/default/files/tarif_fiz_2022.pdf”]

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise