(video) De ce şoferii încă nu trebuie să se bazeze pe asistentul de frânare automată la detectarea pietonilor

American Automobile Association (o federație de cluburi auto din toată America de Nord) a efectuat o serie de teste cu vehicule diferite, dotate cu un sistem de frânare automată la detectarea pietonilor pentru a fi evitat un impact, și a ajuns la concluzia că acest asistent nu funcţionează deloc corect în cel mai potrivit moment.

Chiar şi aşa, experţii sprijină introducerea unor astfel de sisteme de asistenţă pe mașinile moderne, deoarece acest lucru permite îmbunătățirea lor și adaptarea la condițiile reale de drum.

La teste au participat modele Honda Accord, Tesla Model 3, Toyota Camry și Chevrolet Malibu, toate din gama anului 2019. La început au fost testate în întuneric, dar s-a dovedit că asistenţii nu pot reacţiona în nici un fel. Dat fiind faptul că aproximativ 75% din pietoni îşi pierd viaţa, mai ales peste ocean, după lăsarea întunericului, acesta este un dezavantaj destul de serios.

Alte teste au fost efectuate la lumina zilei. Fiecare mașină a fost implicată în mai multe scenarii diferite: un pieton adult traversează drumul pe o linie dreaptă perpendicular cu automobilul sau imediat după un colţ al unei intersecţii, un copil apare pe carosabil printre două maşini parcate la marginea drumului, pietoni adulți stau relativ pe marginea drumului.

Vezi şi: Experiment: Cum luminau farurile maşinilor acum 110 ani comparativ cu cele din prezent

În plus față de perioada zilei un rol important în funcţionarea acestui asistent îl joacă foarte mult şi viteza de deplasare a autovehiculului. De exemplu, s-a constatat că dacă o coliziune cu un pieton are loc la o viteză de 30 km/h, riscul de rănire gravă va fi de aproximativ 18%. Dacă viteza este cu 15 km/h mai mare, riscul a primi un traumatism sever va creşte până la aproape 50%.

Experţii au mai stabilit că, cel mai bine astfel de asistenţi, care pot funcţiona la diferite modele de maşini în baza unui algoritm diferit, îşi pot îndeplini scopul pentru care au fost creaţi pe timp de zi cu luminozitate naturală bună şi la o viteză de rulare de până la 30 de km/h. Fiind respectate aceste cerinţe s-a reuşit evitarea a 40% din coliziuni.

Cu toate acestea, în cazul copilului care iese brusc dintre două maşini parcate la marginea unui drum, modelele implicate în teste nu au avut timp să reacționeze și un accident a avut loc în 89 la sută din cazuri. Iar cu testul când un pieton începea deplasarea pe carosabil imediat după ce o maşină vira în intersecţie nu s-a isprăvit nici una.

Vezi şi: (video) Sistemul de pilotare automată este încă periculos! Au demonstrat-o britanicii cu o Tesla Model S

Cmentariile sunt închise