Deficitul de litiu va face imposibilă reducerea costului mașinilor electrice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Litiul, care este folosit în producția de baterii pentru mașini electrice, s-a scumpit în ultimul an de aproape cinci ori și va continua să crească în preţ. Potrivit analiștilor Bloomberg, deficitul acestui metal pe fondul cererii mari/urgente și al creșterii costului său nu numai că va face imposibilă reducerea costului vehiculelor electrice, ci va duce din contra la o nouă scumpire a acestora. Respectiv, se vor „anula” practic toate eforturile producătorilor auto de a reduce costul transportului „verde” şi a-l populariza.

FOTO: Câmpuri de extracție cu litiu din America de Sud

Industria globală, pe fondul popularității în creștere a mașinilor electrice, are nevoie din ce în ce mai mult de litiu, dar industria minieră pur și simplu nu ține pasul cu cererea. Analiștii atribuie acest lucru lipsei de investiții în timp util. La începutul deceniului, companiile auto preferau să investească în dezvoltarea de noi modele, mai degrabă decât în ​​materii prime.

Litiul este extras în prezent dintr-un număr limitat de zăcăminte. În același timp, procesul de extragere a metalului în sine este destul de laborios și poate dura ani de zile pentru a crește volumele de producție sau a face stocuri într-un nou depozit. Deficitul de litiu va continua cel puțin în următorii trei ani. Situația industriei este agravată și mai mult de necesitatea respectării unor standarde de emisii din ce în ce mai stricte.

Drept urmare, lipsa acestui metal poate duce la faptul că vehiculele electrice nu vor deveni mai ieftine, ci mai scumpe. Bloomberg prezice că prețurile mașinilor electrice vor crește cu o medie de 1.000 de dolari per unitate în viitorul apropiat, în ciuda eforturilor producătorilor de a le face mai ieftine. Costul ridicat de vânzare cu amănuntul al mașinilor electrice este considerat unul dintre principalele obstacole în calea distribuției acestora și, ca urmare, în calea schimbării situației privind mediul înconjurător.

Dacă ritmul de creștere a utilizării mineralului va continua şi nu se va găsi o alternativă, atunci până la sfârșitul deceniului, potrivit analiștilor, industria mondială va avea nevoie de cinci ori mai mult litiu decât are nevoie acum. 

Una dintre sursele alternative este văzută reciclarea bateriilor uzate. De exemplu, BMW și concernul chinez Brilliance chiar în aceste zile au anunțat lansarea unui proces de reciclare în buclă închisă a bateriilor. Pentru prima dată în China, BMW Brilliance Automotive (BBA) a stabilit o buclă închisă pentru reutilizarea materiilor prime nichel, litiu şi cobalt din bateriile de înaltă tensiune care nu mai sunt adecvate pentru utilizarea în automobilele electrice. Bateriile provin de la automobile de dezvoltare complet sau parţial electrice, sisteme de testare şi rebuturi de producţie, iar în viitor şi de la automobile scoase din uz.

În acest fel, compania pune bazele unui ciclu de materiale de pionierat, care devine din ce în ce mai important pe măsură ce mobilitatea electrică creşte. Pentru a realiza acest lucru, BBA lucrează cu un reciclator local care demontează bateriile vechi şi utilizează tehnologie inovatoare pentru a recupera un procent ridicat din materiile prime nichel, litiu şi cobalt din celulele bateriei. Materiile prime obţinute în acest fel sunt utilizate apoi în producţia de celule noi de baterii pentru BMW Group. Ciclul materialului în buclă închisă conservă resursele şi, în acelaşi timp, reduce emisiile de CO2 cu 70%, comparativ cu utilizarea materialului primar nou extras.

China este cea mai mare piaţă din lume pentru automobile electrice. Odată cu dezvoltarea rapidă a acestei pieţe din 2015, şi industria de reciclare a bateriilor auto a cunoscut o creştere rapidă. Centrul de Cercetare şi Tehnologie Auto din China se aşteaptă ca volumul total al bateriilor scoase din uz în China să ajungă la aproximativ 780.000 de tone până în 2025. În acelaşi timp, preţurile materiilor prime interne pentru bateriile de înaltă tensiune au crescut brusc faţă de anul trecut.

Politicile actuale ale Chinei impun instituirea unui sistem de urmărire a bateriilor de înaltă tensiune pentru a se asigura că bateriile pot fi urmărite şi reciclate odată ce au fost scoase din uz. BMW Group a dezvoltat un sistem pentru aceasta, cu codare care permite trasabilitatea fără probleme a bateriilor pe tot parcursul ciclului de viaţă. Codarea asigură că bateriile din întreg lanţul de valori, de la automobilele prototip de testare până la automobilele deja existente pe piaţă, pot fi reciclate profesional.

Odată returnate, bateriile sunt evaluate pentru o eventuală utilizare ulterioară. BMW Group a început să folosească baterii la finalul duratei de viaţă cu o capacitate de stocare încă mare la camioanele-stivuitoare de la fabricile BBA din China încă din 2020. Planul este ca aceste “aplicaţii second-life” pentru baterii să fie extinse, în viitor, pentru a include camioanele-stivuitoare de paleţi şi unităţi staţionare de stocare a energiei cu capacităţi de încărcare.

Dacă bateriile scoase din uz nu îndeplinesc criteriile pentru a doua utilizare, acestea sunt reciclate. Materiile prime precum nichel, litiu şi cobalt obţinute în acest fel sunt canalizate în producţia de noi celule de baterii pentru BMW Group. O baterie cu o capacitate de 100 kWh conţine, în medie, aproape 90 kg de nichel, litiu şi cobalt; iar nichelul reprezintă cea mai mare parte din această masă.

Bateriile care nu sunt eliminate în mod corespunzător au un impact asupra mediului şi risipesc resurse valoroase de materii prime care ar putea fi utilizate în continuare. Din acest motiv, BMW Group operează după cele patru principii “Re:think, Re:duce, Re:use şi Re:cycle”, împreună cu furnizorii săi, pentru a maximiza rata de reciclare a materiilor prime pentru baterii şi pentru a folosi toate resursele în mod responsabil.

În prezent, BMW Group foloseşte nichel secundar în bateriile de înaltă tensiune ale noului BMW iX.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise