(update) Grupul PSA și FCA sunt de acord să fuzioneze! Un acord de coagulare a fost semnat oficial astăzi
(update 18.12.2019) Grupurile auto PSA și FCA sunt de acord să fuzioneze! Părţile au semnat astăzi un Acord de combinare obligatoriu care prevede o fuziune a 50/50 a întreprinderilor lor pentru a crea cel de-al patrulea cel mai mare OEM auto global după volumul de vehicule produse și al treilea cel mai mare în funcție de venituri.
Combinația propusă va fi un lider al industriei cu management, capacități, resursele și scară pentru a valorifica cu succes oportunitățile prezentate de noua eră în domeniul mobilității durabile.
Entitatea combinată va avea o prezență globală echilibrată și profitabilă, cu un portofoliu de marcă extrem de complementar și iconic, care va acoperi toate segmentele de vehicule cheie, de la autoturisme de lux, premium și mainstream, până la SUV-uri, pickup-uri și vehicule comerciale ușoare. Acest lucru va fi susținut de puterea FCA în America de Nord și America Latină și poziția solidă a Grupului PSA în Europa. Noul grup va avea un bilanț geografic mult mai mare, cu 46% din veniturile obținute din Europa și 43% din America de Nord, pe baza cifrelor agregate din 2018 ale fiecărei companii. Combinația va aduce posibilitatea noii companii de a modela strategia în alte regiuni ale globului.
Eficiențele care vor fi obținute din optimizarea investițiilor în platformele de vehicule, familiile de motoare și noile tehnologii, vor permite întreprinderii comune să își îmbunătățească performanțele de cumpărare și să creeze valoare suplimentară pentru părțile interesate. Mai mult de două treimi din volumele totale de vehicule vor fi concentrate pe două platforme modulare înalt tehnologizate, cu vânzări de aproximativ 3 milioane de automobile pe an pe fiecare dintre platformele small şi compact/mid-size.
Compania combinată va avea vânzări unitare anuale de 8.7 milioane de vehicule, cu venituri de aproape 170 miliarde de euro, profit operațional recurent de peste 11 miliarde de euro și o marjă de profit operațional de 6.6%, toate pe o bază simplă agregată din rezultatele anului 2018. Bilanțul puternic combinat va oferi o flexibilitate financiară semnificativă și “spaţiu destul deasupra capului” atât pentru executarea planurilor strategice, cât și pentru a investi în tehnologii noi.
Finalizarea combinației propuse va avea loc în 12-15 luni, sub rezerva condițiilor obișnuite de încheiere a acordului, inclusiv prin aprobarea de către acționarii ambelor companii la adunările generale extraordinare, satisfacția antitrust și a altor cerințe de reglementare. Magnatul John Elkann va avea funcţia de președinte al grupului nou format, iar şeful încă a PSA, Carlos Tavares, va avea funcţia de CEO al grupului, cu o majoritate de directori independenți.
Află mai multe:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/Groupe-PSA-and-FCA-agree-to-merge.pdf”](update 31.10.2019) Oficial! Concernele auto PSA şi FCA vor forma al patrulea cel mai mare producător auto din lume
Consiliul de supraveghere al Peugeot SA și Consiliul de administrație al FCA au convenit în unanimitate să lucreze pentru a-şi uni forțele în vederea construirii unui lider mondial pentru o nouă eră în mobilitatea durabilă. Discuțiile purtate în ultimele ore au deschis calea către crearea unui nou gigant auto la scară globală, iar acţiunile îi vor fi deţinute în mod egal – 50/50.
Într-un mediu aflat în schimbare rapidă, cu noi provocări în ceea ce privește mobilitatea conectată, electrificată, partajată și autonomă, entitatea combinată își va folosi amprenta și ecosistemul global puternic de cercetare și dezvoltare pentru a încuraja inovația și pentru a răspunde acestor provocări cu viteză și eficiență de capital.
Rezultatul va fi, conform planurilor, crearea celui de-al patrulea OEM la nivel mondial în ceea ce privește vânzările anuale de vehicule (în jur de 8.7 milioane de unităţi), cu venituri combinate de aproape 170 miliarde de euro și un profit operațional de peste 11 miliarde. Chiar de la momentul înfiinţării sale, compania combinată se va realiza printre cele mai mari marje de pe piețele unde ar opera, pe baza influenței şi puterii pe care o are FCA în America de Nord și America Latină, iar grupul PSA în Europa.
Fuziunea va uni punctele tari ale brandurilor care oferă pe piaţă produse din segmentul Lux, Premium, maşini pentru pasageri în masă, SUV, pick-up-uri şi vehicule comerciale. Entitatea fuzionată va mai reuni capacitățile extinse și tot mai mari ale companiilor în tehnologiile care conturează noua eră a mobilității durabile, inclusiv în sistemele de propulsie electrificate, cele de conducere autonomă și conectivitate digitală.
Consiliul societăţii-mamă, nou creată şi înregistrată în Olanda, va avea o reprezentare echilibrată și o majoritate de administratori independenți (în total 11). John Elkann va fi președinte, iar Carlos Tavares CEO și membru al Consiliului de Administrație.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/PSA-FCA-Plan-2019.pdf”](30.10.2019) Concernele auto FCA şi PSA au confirmat oficial că negociază o posibilă fuziune
Grupurile auto FCA (FIAT Chrysler Automobiles) și PSA au confirmat astăzi oficial că negociază o posibilă fuziune, fără a intra în alte detalii, confirmând astfel zvonurile apărute în presă mai devreme. Conducerea structurilor ar avea în vedere mai multe opțiuni pentru combinarea activelor, dar nu există deocamdată nici o garanție că se va ajunge la un acord final, scrie The Wall Street Journal.
În această primăvară, familia Peugeot, unul dintre cei mai mari acționari ai grupului francez PSA (care include brandurile Citroen, DS, Peugeot şi altele afiliate), a declarat că este pregătită să sprijine fuziunea cu FIAT Chrysler Automobiles sau preluarea completă a acesteia.
Acordul va contribui la consolidarea poziției grupului în America de Nord, în special datorită mărcilor Jeep și RAM, iar un eventual restartul a mărcii Peugeot în Statele Unite îi va oferi acces la o rețea extinsă de dealeri și service centre. De cealaltă parte, pentru FCA, o fuziune ar înseamna o reducere a sarcinii de investiții, deoarece costurile dezvoltării unei serii de platforme şi unităţi de propulsie electrificate ar trebui să fie împărțite între participanți.
Amintim că FCA are sub aripă mărci de automobile precum Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, FIAT, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, RAM și SRT, dar şi producătorul de roboți industriali Comau și întreprinderea specializată în turnare de fier și aluminiu Teksid.
Potrivit presei americane, PSA și Exor Holding, ultimul care deține 29 la sută din FCA, vor convoca astăzi ședințe extraordinare ale membrilor Consiliilor de Administraţie. Probabil, problema cheie de pe ordinea de zi va fi luarea în considerare a opțiunilor posibile de coagulare, precum și o calculare a riscurilor.
De exemplu, în Statele Unite, o tranzacție de acest gen poate atrage atenția Comitetului pentru investiții străine. Departamentul studiază cu atenție orice operațiuni în care sunt implicate companii chineze, iar Dongfeng Motor Group deține 12.2 la sută din acțiunile Peugeot.
În cazul în care părțile vor reuşi să se înţeleagă, atunci PSA-FCA va deveni unul dintre cei mai mari producători auto din lume, cu o capitalizare de 50 de miliarde de dolari și un volum anual de vânzări de aproximativ nouă milioane de automobile.
Mai trebuie de menţionat că FIAT Chrysler Automobiles se află sub presiunea noilor standarde ecologice și, în general, trece în prezent prin momente grele, astfel încât este forțată să caute parteneri noi înainte de un colaps. Unul dintre ei ar fi putut fi Renault: la sfârșitul lunii mai, FCA a invitat francezii să discute posibilitatea unei fuziuni cu condiția deținerii de acțiuni în cote egale, însă tentativa a eşuat.
Potrivit insiderilor, cu o critică pe seama posibilei coagulări ar fi venit Nissan – pe fondul arestării lui Carlos Ghosn și tensiunii generale create – ceea ce ar fi putut duce la o defalcare suplimentară în relațiile dintre Renault și conducerea Nissan. În cele din urmă conducerea FCA şi-a retras propunerea.
Cmentariile sunt închise