Oamenii de știință au găsit un mare beneficiu din adăugarea cauciucului anvelopelor reciclate în compoziția asfaltului

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un grup de cercetători de la Universitatea Australiană RMIT anunţă că a găsit o modalitate de a prelungi durata de viață a asfaltului sub influența radiațiilor ultraviolete ale soarelui. Şi soluţia pare una simplă, motiv pentru care ar putea fi luată în considerare şi de drumarii din ţara noastră: cauciucul anvelopelor reciclate trebuie adăugat în componența carosabilului.

Cauciucul din anvelopele uzate acționează ca o protecție solară pentru drumuri (ca o cremă) și reduce la jumătate rata daunelor cauzate de soare atunci când este amestecat cu bitum. Astfel spus, tehnologia are şi potențialul de a economisi milioane de lei/euro pentru întreținerea drumurilor, anual!

FOTO: rmit.edu.au

Soarele arzător dăunează și drumurilor, deși este relativ rar amintit ca factor negativ. De obicei, mai mult se vorbeşte că drumurile se strică de la fluctuațiile de temperatură, precipitații și impactul camioanelor supraîncărcate. Cu toate acestea, asfaltul, mai ales în țările fierbinți, are nevoie și de protecție împotriva razelor ultraviolete.

„Am descoperit că tendința de îmbătrânire este, de fapt, încetinită atunci când adăugați cauciuc, care este reciclat din anvelopele uzate, în stratul superior al drumului. Acest lucru acționează atât de eficient ca protecție solară pentru drumuri, încât face ca suprafața să reziste de două ori mai mult decât bitumul obișnuit. Știam că UV ar fi un factor de degradare a drumurilor, dar nu ştiam în ce măsură sau cum să ne protejăm împotriva lor, deoarece nimeni nu s-a uitat cu adevărat la acest aspect.”

Profesorul asociat Filippo Giustozzi

În cadrul cercetării, oamenii de știință au creat trei compoziții originale de asfalt: cu adăugarea a 7.5%, 15% și 22.5% de cauciuc din anvelope reciclate. Acestea au fost ulterior plasate într-un aparat care a simulat ciclul anual al radiațiilor UV din Australia într-o lună și jumătate. La final au fost evaluate modificările chimice și mecanice ale suprafeței drumului.

S-a dovedit că acea compoziție care avea concentrația maximă de cauciuc s-a păstrat cel mai bine la căldură. Cu toate acestea, de remarcat este că prea mult aditiv poate reduce rezistența mecanică a carosabilului. Cota ideală este numită de la 18 la 22%.

Al doilea aspect pozitiv al descoperirii este soluția problemei anvelopelor vechi, existentă în orice ţară. Anual se acumulează o cantitate imensă, care poluează natura și atmosfera. Aici apare o modalitate prietenoasă cu mediul și în același timp utilă de procesare și reciclare.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise