(video) Varianta plug-in hybrid a lui Audi Q7 facelift se prezintă în două versiuni şi în detalii

Pas cu pas, Audi își pune noile modele electrificate pe drum. Vânzările preliminare ale noului Q7 TFSI e quattro tocmai au început în Germania și în alte țări europene. SUV-ul, a cărui unitate de propulsie PHEV combină un motor V6 de trei litri pe benzină cu un motor electric puternic, este disponibil ca şi alte modele din gamă (în afară de A8 TFSI e) în două versiuni.

Anterior Audi a prezentat motorizări plug-in hybrid pentru A6, A7A8 şi Q5.

Noul Audi Q7 TFSI e quattro ascunde sub capotă un motor V6 turbo cu un volum de 3.0 litri, care produce 340 CP şi 450 Nm de cuplu. Acesta este asistat de un motor electric sincron cu magnet permanent (PSM) care generează alţi 94 kW (128 CP) şi 350 Nm. Împreună cu un ambreiaj de separare, agregatul electric cu design compact este integrat în cutia de viteze tiptronic cu opt trepte, prin care transferă puterea totală generată prin sistemul de tracţiune quattro către toate cele patru roţi.

Cutia de viteze mai este echipată cu o pompă electrică de ulei care asigură ungerea în toate stările de funcționare. Iar nucleul tracțiunii integrale permanente quattro este un diferențial central cu reglare pur mecanică, care distribuie cuplul între punțile față și spate la un raport de 40:60 în funcționare normală. Când este necesar, transferă majoritatea cuplului pe axa cu o tracțiune mai bună.

Alimentarea cu energie a motorului electric se face printr-o baterie litiu-ion răcită cu lichid, care este poziționată sub podeaua portbagajului și asigură o capacitate de energie de 17.3 kWh la o tensiune de 308 volți. Cele 168 de celule prismatice ale acesteia sunt împărțite în 14 module care se află una peste alta pe două niveluri.

Sistemul de răcire a bateriei, care acoperă și încărcătorul, formează un circuit separat la temperaturi scăzute. Dacă este necesar, acesta poate fi conectat la circuitul de răcire pentru sistemul de climatizare sau la un al doilea circuit de temperatură scăzută, care răcește motorul electric și electronica de putere. Acesta transformă curentul direct de la bateria de înaltă tensiune (HV) în curent trifazat pentru a alimenta motorul electric. În timpul recuperării, motorul electric funcționează ca un alternator și livrează curent direct înapoi la bateria litiu-ion.

Clienţii vor putea alege între două versiuni ale acestei unităţi de propulsie:

  • Q7 55 TFSI e quattro livrează în total 381 CP şi 600 Nm. Poate face 0-100 km/h în 5.9 secunde şi poate rula cu maxim 135 de km/h doar cu motorul electric sau 240 km/h cu întreg sistemul hibrid.
  • Q7 60 TFSI e quattro livrează în total 456 CP şi 700 Nm. Poate face 0-100 km/h în 5.7 secunde şi poate rula cu maxim 135 de km/h doar cu motorul electric sau 240 km/h cu întreg sistemul hibrid.

De menţionat că „by default”, adică de fiecare dată, acest model de maşină porneşte doar cu motorul electric. Un difuzor în arcul roții drepte emite un sunet electronic sintetic pentru a avertiza pietonii și bicicliștii în trafic. În conformitate cu regulile UE, acest sistem acustic de avertizare a vehiculelor (AVAS) poate fi auzit clar până la 20 km/h și se estompează treptat pe măsură ce viteza crește. Motorul pe benzină este activat numai atunci când șoferul apasă acceleratorul dincolo de un nivel specific de rezistență.

Indiferent dacă se conduce pe distanțe scurte sau lungi, în orașe, pe drumuri de țară sau pe autostrăzi, sistemul de management a unităţii de propulsie va alege automat strategia de operare optimă pentru fiecare călătorie. Este conceput astfel încât șoferii să poată acoperi o mare parte din călătoriile lor zilnice cu energie electrică. În plus, atunci când funcționează ca un alternator, motorul electric realizează toate aplicațiile de frânare ușoare și medii de până la 0.3 g, care constituie mai mult de 90% din toate procesele de decelerare în exploatarea zilnică. Frânele hidraulice ale roților sunt activate numai în cazul proceselor de decelerație care necesită forţă de frânare mare şi rapidă.

În regim de rulare complet electric, ambele variante Q7 pot parcurge până la 43 de kilometri în conformitate cu procedura WLTP. În multe țări și orașe din occident, proprietarii lor pot beneficia de avantaje fiscale sau chiar se pot bucura de privilegii locale, cum ar fi parcare gratuită sau conducerea pe banda dedicată exclusiv autobuzelor. În Germania, ambele modele hibride mai beneficiază de un avantaj al unui program special pentru companiile care aleg maşini de serviciu electrice sau electrificate: vehiculul este impozitat doar la o rată de 0.5% din prețul de listă brut.

Doar versiunea Audi Q7 60 TFSI e quattro vine standard şi cu un pachet exterior S line care face automobilul să arate mai sportiv, jante de 20 inci şi etriere vopsite în culoarea roşie pe toate roţile, suspensie pneumatică adaptivă, interior cu pachet S line/S line sport (scaune sport cu relief specific, tavan de culoare neagră, aplicaţii din aluminiu, proiectoare la uşi cu logoul Audi), etc. Multe dintre aceste dotări sunt disponibile de a fi instalat şi pe Audi Q7 55 TFSI e quattro.

Un panou de bord Audi virtual cockpit şi un ecran tactil pentru sistemul multimedia MMI la fel vin standard, însă pentru dotări precum head-up display sau adaptive cruise assist cu radar cruise control va trebui de mai scos ceva bani din buzunar.

Priza de încărcare a noilor modele PHEV este amplasată în partea posterioară stânga, vizavi de buşonul rezervorului de carburant. Audi Q7 TFSI e quattro poate fi încărcat în mod convenabil la terminalele de încărcare publică în timp ce se află pe drum, folosind un cablu Model 3 cu mufă Type 2. La cerere, serviciul propriu de încărcare al Audi – e-tron Charging Service – oferă acces la peste 110.000 de puncte de încărcare din Europa. Clienții pot utiliza o singură cartelă pentru a încărca la terminalele de la numeroși furnizori diferiți.

Aplicația myAudi permite clienților să utilizeze şi serviciile din portofoliul Audi connect pe smartphone-urile lor. De asemenea, pot verifica starea bateriei și a autonomiei, pot începe procesele de încărcare, pot programa timpul de încărcare și vizualiza statistica de încărcare și consum. Stațiile de încărcare disponibile sunt afişate atât în ​​aplicație, cât și în sistemul de navigație al vehiculului.

O altă funcție a aplicației myAudi este pre-entry climate control înainte de a porni. Pentru această funcție, compresorul sistemului de aer condiționat și o pompă de căldură extrem de eficientă, permit mașinii să utilizeze în mod util căldura reziduală din sistemul de propulsie electric. Acest lucru este deosebit de economic și nu numai că permite interiorului să fie încălzit sau răcit rapid, dar, de asemenea, contribuie la o autonomie ridicată chiar și la temperaturi deosebit de ridicate sau scăzute a aerului de la exterior.

Clienții mai pot determina modul în care ar trebui încălzit sau răcit interiorul în timp ce SUV-ul este parcat sau îşi încarcă bateria. În funcție de echipament, se mai poate activa încălzirea pentru volan sau scaune, precum şi ventilaţia pentru scaune.

În Germania, noul Audi Q7 60 TFSI e quattro poate fi comandat acum pentru minim 89.500 de euro, iar Audi Q7 55 TFSI e quattro are un preţ de start de 74.800 de euro. Introducerea pe piaţă va avea loc chiar înainte de Revelion.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise