(video) Drag race: Noul Porsche 911 Carrera S vs Tesla Model 3 Performance
Când a fost prezentată Tesla Model 3 în versiune Performance, Elon Musk a declarat că acest electromobil va fi capabil să demonstreze performanţe dinamice mai bune decât un BMW M3. Într-o oarecare măsură este adevărat, pentru că maşina electrică nu are mecanisme complicate gen turbină, admisie sau cutie de viteze, iar lipsa lor măreşte timpul de reacţie şi capacitatea de acceleraţie rapidă de la start.
Dar este asta valabil în toate condiţiile? Probabil că da, atât timp cât maşinile rivale nu dispun de tracţiune integrală, dar de un număr aproximativ de CP şi Nm, însă rezultatele pot varia de la un caz la altul.
În competiţia dată Model 3 a concurat cu un nou Porsche 911 Carrera S, însă dacă ar fi fost o versiune 4S cu tracţiune integrală, atunci electromobilul nu ar fi avut practic nici o şansă de succes. Oricum, s-a ales un 911 cu tracţiune spate pentru a compensa într-o oarecare măsură diferenţa în greutate dintre cele două maşini.
În mod tradiţional, automobilele au fost antrenate pe o distanţă de 402 metri cu pornire de pe loc (trei încercări), s-a accelerat din mers de la 80 şi 48 km/h şi s-au testat mecanismele de frânare de la o viteză de 112.65 km/h.
Ţinem să amintim pe scurt că noul Porsche 911 Carrera S este dotat cu un motor boxer cu şase cilindri şi de 3.0 litri volum, care produce 450 de CP şi 530 Nm de cuplu. Cutia de viteze îi este una PDK nou dezvoltată, pre-selectivă robotizată cu opt trepte şi dublu ambreiaj.
Cu astfel de agregate, tracţiune spate şi o greutate de 1.515 kg fără şofer, este capabil să facă 0-100 de km/h în 3.7 secunde şi să atingă o viteză maximă de 308 km/h. Dacă mai are şi un pachet opţional Sport Chrono, pe care acest exemplar în are, timpul de acceleraţie coboară până la 3.5 secunde.
De cealaltă parte, Tesla Model 3 Performance nu are vreun motor cu ardere internă, însă şi acest liftback are un propulsor pe puntea din spate, care, împreună cu unul de pe puntea din faţă formează un sistem de tracţiune integrală.
Propulsoarele produc în jurul a 490 de cai putere şi un cuplu maxim de 660 Nm. De pe loc şi până la 100 de km/h accelerează în 3.4 secunde. Viteza maximă îi este limitată la 261 de km/h.
O cutie de viteze nu are, iar greutatea îi este de 1.847 de kg, distribuită egal între punţi.
Mai multe curse de tip drag race vezi AICI.
Vezi şi:
https://autoblog.md/test-drive-noul-porsche-911-carrera-s-partea-1/
https://autoblog.md/video-test-drive-pe-circuit-cu-noul-porsche-911-carrera-s-partea-a-ii-a/
Cmentariile sunt închise