Carlos Ghosn a fugit din Japonia! Autorităţile locale au fost uimite să afle cum s-a putut întâmpla asta
Epopeea continuă! Fostul director al alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, a fugit din Japonia, acolo unde era ţinut în arest la domiciliu şi a primit interdicţie de a părăsi ţara, metoda aleasă fiind una parcă inspirată din filmele de la Holywood!
În “operaţiunea de salvare” au participat soţia sa şi o echipă de foşti ofiţeri ai forţele speciale care s-au dat drept membri ai celebrei trupe muzicale Gregorian!
Evadarea a început atunci când “muzicienii” au ajuns la reședința lui Ghosn de la Tokyo, acolo unde locuia în condiții stricte de cauțiune care includeau supraveghere video 24/7, potrivit canalului libanez de știri TV – MTV.
La sfârșitul aşa-zisului concert, dat în contextul unei cine aniversare, când trupa a început să-şi strângă lucrurile, Ghosn a cărui înălțime este în jurul a 1.7 metri, aparent s-a ascuns în husa unui instrument muzical şi astfel a ajuns pe teritoriul unui mic aeroport local.
Din Japonia a zburat până în Turcia, unde un avion privat îl aștepta deja la Istanbul. De acolo se pare că s-a urcat într-un avion privat Bombardier Challenger pentru un zbor până în Liban, unde a sosit înainte de zorii zilei de luni. Calea de zbor înregistrată de FlightRadar arată cum dispare jet-ul la ora 4:16 dimineața, imediat cum s-a apropiat de aeroportul internațional Beirut-Rafic Hariri.
Ricardo Karam, un prezentator TV libanez și prietenul lui Ghosn care l-a intervievat de mai multe ori, a confirmat că afaceristul a sosit în Liban luni dimineață. “El este acasă”, a spus Karam. “Este o mare aventură”.
Știrile despre evadarea sa au venit ca o surpriză pentru autoritățile japoneze care l-au acuzat pe Ghosn de falsificarea înregistrărilor cu privire la plăţile personale cu scopul de a se îmbogăți ilicit, dar şi pentru echipa de jurişti care se ocupau de cazul lui. Ambele părţi au fost şocate să afle despre faptul că fostul șef Renault-Nissan-Mitsubishi a reușit să fugă din Japonia, în ciuda faptului că a fost supus supravegherii non-stop și a predat toate cele trei pașapoarte, fiind cetăţean al Braziliei, Franței și Libanului.
Ambasadorul japonez în Liban, Matahiro Yamaguchi, se afla la un eveniment festiv în Beirut când știrile despre evadare au început să se scurgă în jurul orei locale 18:00. Yamaguchi a spus pentru MTV că Guvernul japonez nu deţine deocamdată informații despre ce şi cum s-a întâmplat exact. Apoi Yamaguchi a fost văzut tastând furios nişte mesaje înainte de a părăsi brusc petrecerea, fără să-și ia rămas bun de la gazde.
Între timp, la Tokyo, avocatul lui Ghosn, Junichiro Hironaka, a declarat că a fost “surprins și uimit” să afle despre evadarea lui Ghosn dintr-un buletin de știri. Hironaka le-a spus reporterilor că mai avea toate cele trei pașapoarte ale clientului său în posesia sa și au existat speculații imediate că Ghosn a călătorit cu un pașaport francez sau libanez.
“I-ar fi fost greu să facă asta fără asistența unei organizații mari. Vreau să-l întreb: Cum a putut să aibă o astfel de atârnare faţă de noi? Am vrut să demonstrez că este nevinovat, dar când am văzut declarația sa în presă, m-am gândit că nu are încredere deloc în instanțele Japoniei”, a declarat Hironaka la o conferință de presă organizată în grabă.
https://autoblog.md/video-carlos-ghosn-a-fost-incatusat-de-procurorii-din-tokio/
Oficialii japonezi de la biroul de imigrare nu au înregistrat că Ghosn a ieșit din țară, a declarat marți, radiodifuzorul de stat NHK. Aceeaşi sursă a menţionat că o persoană care seamănă cu fostul magnat auto a fost înregistrată de oficialii libanezi când a intrat în statul oriental prin aeroportul din Beirut, însă sub un alt nume.
Un oficial al Ministerului libanez de Externe a declarat pentru Reuters că Ghosn a intrat în țară în mod legal cu un pașaport francez și că și-a folosit ID-ul libanez în baza procedurilor normale de securitate. Biroul de presă al Ministerului francez de Externe nu a putut comenta deocamdată situaţia creată.
Libanul nu are o înţelegere de extrădare cu Japonia, ceea ce înseamnă că este foarte puțin probabil ca Ghosn să fie obligat să se întoarcă de unde a fugit. Născut în Brazilia şi având părinţi libanezi, omul de afaceri a revenit înapoi în Liban pe când avea vârsta de șase ani și a locuit acolo înainte de a se muta la Paris pentru studii la o universitate. Guvernul libanez l-a susținut foarte mult pe Ghosn de la arestarea sa din noiembrie 2018 și a declarat că reprezintă “una dintre poveștile de succes ale Libanului în străinătate”. După arestarea sa, mai multe panouri şi pereţi din Beirut au fost tencuite cu sloganul “Toți suntem Carlos Ghosn”.
Planul de evadare a fost, potrivit MTV, organizat de soția libaneză a lui Ghosn, Carole. Instanţa japoneză i-a interzis să o vadă fără o permisiune expresă ca o condiţie a cauțiunii sale de 9 milioane de dolari. Timp de șapte luni, cuplul nu a putut să vorbească deloc între ei.
“Dacă acest lucru este adevărat, trebuie să presupunem că aceasta este o încălcare a condițiilor de cauțiune. Fapta lui este de neiertat conform sistemului de justiție al Japoniei”, a adăugat Hironaka.
Primul interviu cu Carlos Ghosn: “Arestarea mea este un complot şi o trădare din partea directorilor Nissan”
Însăşi Ghosn a confirmat luni printr-o agenție de PR din New York că era la Beirut. El stătea la o casă a familiei cu Carole, în cartierul Achrafieh din Beirut, unde pază privată și polițiști locali îi asigură securitatea, la ordinul dat de însuşi președintele Republicii Liban, generalul Michel Aoun.
La fel pentru Reuters a spus:
“Acum sunt în Liban și nu voi mai fi ostatic al sistemului de justiție corupt din Japonia, unde discriminarea este răspândită și drepturile omului de bază sunt încălcate. Nu am fugit de dreptate – am scăpat de nedreptate și de persecuții politice. Acum, în sfârșit, pot comunica liber cu mass-media și aștept cu nerăbdare începutul săptămânii viitoare”.
Cmentariile sunt închise