(foto) 20 de ani de Cayenne: Cum a fost căutată forma potrivită pentru primul SUV Porsche
Cum a apărut Cayenne, model care îşi marchează două decenii de istorie? Dezvoltarea sa nu a fost una uşoară: Porsche nu mai avusese anterior o experienţă în acest segment şi nu se putea iniţial alege ce formă să ia. Dar odată cu decizia de a dezvolta un „vehicul sportiv multifuncțional”, compania a făcut ca departamentul său de design și directorul său de la acea vreme, Harm Lagaay, să se confrunte cu mai multe provocări majore.
Aceasta a fost prima dată în istoria companiei când, în loc de o mașină sport cu două uși, a fost necesar un plan pentru un SUV. Acesta a fost, într-un fel, exact opusul unei mașini sport: una mare, cu acoperiș înalt, cu patru uși și spațiu pentru cinci persoane și toate bagajele lor.
În plus, Cayenne avea nevoie de o gardă la sol mult mai mare decât o mașină sport clasică, deoarece era de așteptat să fie printre cele mai bune și atunci când se conducea în off-road. Pe plan intern, Cayenne este cunoscut prin litera de cod E (de la Enduro), primul Cayenne fiind numit E1, iar cel din prezent E3.
„Desigur, nu a fost deloc ușor să exprim identitatea mărcii Porsche într-o mașină care nu avea absolut nimic în comun cu modelele existente fabricate de compania noastră”, a spus Lagaay după terminarea lucrărilor.
Designerul a petrecut un an întreg doar pentru conceperea şi alegerea farurilor! Nu doar că au trebuit să încorporeze faza scurtă/lungă și lumina de viraj, ci şi să păstreze în același timp liniile clare ale caroseriei lui Cayenne, acestea fiind printre componentele care au garantat identitatea brandului.
Chiar și astăzi, orice fan al mașinii poate recunoaște chipul unui Porsche 911 din generația 996 în partea frontală a primului Cayenne. Această impresie a fost întărită de ceea ce se numește topografia secțiunii frontale.
Cel mai înalt punct al aripilor și al farurilor este deasupra celui al capotei. Aceasta este o trăsătură distinctivă pentru un Porsche, deoarece aceste contururi sunt o referință vizuală clară la designul emblematicului 911. Cu toate acestea, a fost semnificativ mai dificil de realizat acest design specific la Cayenne, care avea un V8 mare sub capotă.
Produsul Porsche a devenit un brand
O altă caracteristică a capotei în stil 911 este conicitatea sa vizibilă în față. Designerii au vrut să adopte acest lucru și pentru Cayenne, dar inginerii au sugerat inițial o capotă pătrată a motorului. Acest lucru ar facilita accesul la filtrul de aer și la faruri. Designerii au prevalat în acest punct, dar au lucrat și cu echipa de ingineri a mașinii pe zone care nu erau vizibile. De exemplu, au lucrat împreună pentru a găsi o aranjare optimizată a filtrului de aer.
Michael Mauer a fost, de asemenea, încântat de faptul că Porsche a fost dispus să investească atât de mult în design și construcție, ca parte a proiectului de dezvoltare denumit intern „Colorado”. În 2004 a devenit succesorul lui Harm Lagaay:
„Pentru mine, Cayenne este o întrebare fundamentală. Indiferent de tipul de concept de vehicul care ar fi fost folosit pentru a îmbunătăți liniile de mașini sport 911 și Boxster, pasul către cel de-al treilea Porsche a creat un brand din produs. Iar designul a dat mașinii, ale cărei proporții o îndepărtează cât mai mult de un sportscar, o identitate Porsche care transcende numele mărcii.”
Acest lucru rămâne evident astăzi în umărul distinctiv din spatele lui Cayenne E1 – în designul căruia Ferdinand Alexander Porsche a jucat un rol semnificativ – precum și suprafețele netede ale caroseriei și omiterea unei grile tradiționale a radiatorului între faruri.
Aceste caracteristici clasice Porsche au redus, de asemenea, importanța prizei de aer relativ mari din șorțul frontal. Un motor montat în față necesită aer pentru ardere și răcire. Și clienții Porsche erau deja obișnuiți cu prizele de aer din față de la mașinile sport. În acest caz, totuși, acestea au fost responsabile pentru răcirea frânelor.
Ușile au fost cea mai mare provocare de design
Mauer descrie profilul lateral al mașinii drept cea mai dificilă provocare stilistică. Cayenne a fost creat împreună cu Volkswagen Touareg, motiv pentru care parbrizele și toate cele patru uși ale celor două SUV-uri sunt identice.
„Este ușor să subestimezi cât de mult definesc ușile partea laterală a unei mașini. După portierele posterioare mai avem poate încă un metru, și doar puțin mai mult în față, așa că nu este prea mult loc de făcut”, spune Mauer, care a lucrat pentru prima dată la SUV-ul Porsche când a apărut E1 facelift în 2007.
„Cu E1 II, am oferit întregului automobil mai multă claritate vizuală și definiție”, își amintește el. Cu toate acestea, problema ușii era încă acolo, împreună cu dificultatea de a proiecta un spate în stil fastback – unul care s-ar înclina în diagonală spre spate ca și cel al unei mașină sport. La Porsche, aceasta este cunoscută sub numele de „flyline”.
Dacă ușile nu pot fi schimbate pentru a preveni căderea liniei acoperișului, rămâne puțin spațiu în spate pentru a crea un flyline pe care clientul îl va recunoaște ca pe o caracteristică. Opțiunile care au rămas pentru a rezolva acest lucru au fost un design mai înclinat al geamurilor laterale rigide din spatele portierelor posterioare și adăugarea unui spoiler pentru a extinde linia acoperișului.
Compromisuri în interior
În general, chiar și din perspectiva actuală, primul Cayenne cu a sa claritate formală și accent pe elementele caracteristice Porsche este un membru consecvent al gamei de modele. Interiorul lui E1 a fost, însă, puternic influențat de Volkswagen.
„Interiorul cu greu își poate nega rudenia cu Touareg”, spune Markus Auerbach, șeful departamentului Interior Design Style. Porsche a făcut compromisuri, de exemplu, cu privire la designul obișnuit al mărcii cu cinci cadrane pentru grupul de instrumente. În timp ce nu mai mult de cinci inele interconectate pot fi văzute în spatele volanului, turometrul nu este poziționat în mijloc, așa cum este de obicei pentru Porsche, ci mai degrabă în stânga.
Pentru a obține aranjamentul obișnuit Porsche, ar fi fost necesară dezvoltarea unui nou grup de instrumente – o investiție neplanificată pentru prima generație Cayenne. Cu toate acestea, Porsche a reușit să includă în continuare o serie de elemente caracteristice: propriul volan cu trei spițe, mânerele de pe consola centrală care subliniază performanța superbă de teren a SUV-ului și locul în care se include cheia în contact, în același loc ca în orice Porsche – în stânga volanului.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise