(video) 20 de ani de Cayenne: „Al treilea Porsche” are o poveste de succes extraordinară

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Porsche marchează 20 de ani de existenţă a modelului Cayenne! Şi cei de la Porsche Center Moldova au făcut-o deja printr-un eveniment festiv. Iar noi, dacă tot suntem un blog auto, îl vom sărbători printr-o serie de articole dedicate, pe lângă acesta de introducere, în care vom scoate în evidenţă fapte şi detalii interesante, inclusiv din culisele dezvoltării sale. Să începem deci!

Ferry Porsche a prezis încă din 1989: „Dacă construim un model off-road conform standardelor noastre de calitate și are un blazon Porsche în față, oamenii îl vor cumpăra.” Dacă ar fi trăit până în prezent s-ar fi convins că a avut dreptate. Din 2002, Cayenne a fost unul dintre pilonii succesului global al producătorului de automobile sport din Stuttgart, Germania.

„Cayenne a fost întotdeauna o atracție majoră pentru marca noastră – a adus mulți clienți și fani noi din întreaga lume la Porsche în ultimii 20 de ani”, spune Detlev von Platen, membru al Comitetului executiv pentru vânzări și marketing.

Porsche a trebuit să ia niște decizii importante la mijlocul anilor 1990 pentru a-și asigura succesul economic pe termen lung. La începutul deceniului, compania s-a aflat într-una dintre cele mai semnificative crize economice din istoria sa: fusese într-o zonă roşie a indicatorului de performanţă și a livrat doar 23.060 mașini în anul fiscal 1991/92. Odată cu Boxster-ul, lansat în 1996, Porsche a început să manevreze ieșirea din criză. Dar a devenit rapid clar pentru conducere că legendarul 911 și noul model cu motor montat central nu vor putea conduce compania într-un viitor sigur. Planurile pentru un “al treilea Porsche” au început să prindă contur, deși inițial nu existase o decizie fermă în privinţa segmentului în care zarurile să fie aruncate.

La recomandarea organizației de vânzări din SUA, compania a optat pentru un vehicul off-road în locul unui MPV care era și el în considerare! Acest tip de vehicul era în mod deosebit în tendințe în America de Nord – cea mai mare piață a Porsche la acea vreme. CEO-ul de atunci Wendelin Wiedeking și-a pus ochii și pe piața asiatică emergentă. Ambițiile au fost mari încă de la început: Porsche nu s-a mulțumit doar să construiască un SUV sportiv în concordanță cu brandul, ci și-a propus să ofere concurenților de top din segmentul off-road o goană pentru banii lor.

Proiectul Colorado

Decizia de a face un astfel de pas major a fost abordată în cele din urmă ca parte a unui proiect comun cu Volkswagen, numit “Colorado”, care a fost anunțat oficial în iunie 1998: Porsche Cayenne și Volkswagen Touareg vor folosi o platformă comună. În ciuda arhitecturii identice, fiecare producător a folosit inițial propriile motoare și și-a dezvoltat propriile configurații de șasiu. Porsche a fost responsabil pentru dezvoltarea platformei comune la o întreprindere iniţial top-secretă din Hemmingen, în timp ce Volkswagen a contribuit cu experiența sa în producție pentru volume mari.

În 1999, Zuffenhausen a decis să asambleze mașina pe piața sa de origine, mai degrabă decât în ​​străinătate, și a construit o nouă unitate de producție în Leipzig, care a fost deschisă oficial în august 2002. Pentru comparaţie, omologul său Touareg a fost produs la uzina Volkswagen din Bratislava, Slovacia. Caroseria vopsită pentru Cayenne a fost, de asemenea, obținută de acolo, dar asamblarea finală avea loc în Saxonia. Atât prima, cât și cea de-a doua generație Cayenne – cunoscute intern sub numele de cod E1 și E2 – au ieșit de pe linia de producție în Leipzig și mai târziu și în Osnabrück. Odată cu lansarea celei de-a treia generații (E3) în 2017, Porsche a mutat toată producția Cayenne la Bratislava pentru a crea capacitate suplimentară în Leipzig pentru sedanul sport Panamera și SUV-ul compact Macan.

Gama sa tehnică largă face din Cayenne un vehicul de turism pentru familii, care este, de asemenea, un off-roader robust și o mașină sport extrem de dinamică, cu performanțe tipice Porsche. Cu aceste caracteristici, Cayenne a contribuit mult la modelarea segmentului de vehicule utilitare sportive (SUV) în ultimii 20 de ani. Prima generație (E1) a început la fel de încrezător pe cât s-ar putea aștepta de la un Porsche: cu două motoare V8 la alegere. Pe Cayenne S, motorul nou dezvoltat de 4.5 litri a generat 340 CP, în timp ce pe Cayenne Turbo s-a stors din aceeași cilindree o putere și mai impresionantă – 450 CP.

Polivalentul: mașină sport și off-roader cu confort pe distanțe lungi

Modelele menționate putea atinge viteze maxime de 242, respectiv 266 km/h – un mesaj important pentru clienții obișnuiți de mașini sport, ale căror așteptări în ceea ce privește șasiul au fost la fel de bine îndeplinite. Dinamica virajelor a fost gestionată de sistemele electronice recent introduse: Porsche Traction Management (PTM) a distribuit puterea de tracțiune între osii într-un raport standard 62:38. Sistemul de propulsie era, de asemenea, variabil prin intermediul unui ambreiaj multi-disc și putea implementa orice raport de putere între roțile din față și din spate între 100:0 și 0:100, dacă era necesar. 

Departe de drumurile asfaltate, șoferii din Cayenne ar putea depinde și de o cutie de transfer low-range pentru a îmbunătăți tracțiunea. Un diferențial central complet blocabil împiedica roțile să se învârtească chiar dacă s-au ridicat pentru scurt timp de pe sol. Echipat cu aceste capacități, primul vehicul off-road de la Porsche a fost egal cu cel al cunoscuților off-roaderi ai concurenților, chiar și în timpul test drive-urilor în faza de dezvoltare a mașinii.

Prima generație Cayenne (E1) a fost și primul Porsche care a prezentat noul PASM dezvoltat. Porsche Active Suspension Management a fost oferit împreună cu suspensia pneumatică. Reglează continuu forța de amortizare și încorporează starea drumului și stilul de conducere al șoferului în calculele sale. Suspensia sa pneumatică a ajutat și Cayenne-ul în off-road: garda la sol deja impresionantă de 21.7 cm cu suspensia sa standard putea fi mărită până la 27.3 centimetri cu ajutorul sistemului de control al nivelului din cadrul suspensiei pneumatice. 

Porsche și-a optimizat performanța rutieră la începutul anului 2006 odată cu introducerea primului Cayenne Turbo S, care a atras atenția prin puterea sa – 521 CP care veneau de la un V8 biturbo de 4.5 litri – ceva excepțional pentru standardele vremii.

Introducerea sistemelor de propulsie hibride și plug-in hibride

„Stabilirea, ascuțirea, rafinarea” este descrierea concretă făcută de Michael Mauer, designerul-şef Porsche, a evoluției designului de la Cayenne-ul original la modelul de a treia generație din zilele noastre. Ar fi o descriere la fel de potrivită a progresului său tehnic: pentru a optimiza greutatea și performanța, cea de-a doua generație (E2) a văzut înlocuirea cutiei de transfer low-range cu un sistem de tracțiune integrală la cerere cu un ambreiaj multi-disc controlat activ, soluţie utilizată şi astăzi. Porsche a introdus, de asemenea, sisteme de propulsie hibride în modelul E2 complet reproiectat; aceste variante prezentau un diferenţial central Torsen. Toate motoarele existente au câștigat putere suplimentară, în acelaşi timp fiindu-le redus consumul de combustibil cu până la 23%. Iar elementul care atrăgea atenţia în interiorul reproiectat a fost consola centrală tot mai masivă.

„Obiectivul cu E3 a fost să se mărească și mai mult gama de capabilități”, spune Hans-Jürgen Wöhler, șeful seriei SUV Porsche din 2013 până în 2020, privind dezvoltarea celei de-a treia generații Cayenne. „Totul a fost făcut să-l facă mai sportiv, cu un confort sporit de rulare, menținând în același timp capabilitățile off-road. O suspensie pneumatică cu trei camere și o direcție pe puntea din spate au fost special dezvoltate în acest scop. Noua caroserie din aluminiu a redus greutatea, făcând vehiculul și mai eficient și mai agil. Dar E3 a fost, de asemenea, menit să ofere o gamă largă de capabilități de asistență pentru șofer prin numeroase sisteme noi de asistență.”

În acest scop, o unitate centrală de control a integrat acum toate sistemele de asistență pentru șofer. În plus, SUV-ul mare a primit o actualizare de conectivitate: integrare smartphone, Wi-Fi, Bluetooth. Odată cu introducerea celui de-al treilea Cayenne în 2017, Porsche și-a luat rămas bun de la motorul diesel și s-a concentrat în schimb pe dezvoltarea ulterioară a tehnologiei plug-in hybrid. O altă etapă importantă a fost lansarea și mai sportivului Cayenne Coupé, cu o linie a acoperișului în pantă puternică precum cea a lui 911, în primăvara lui 2019.

Pionierul hibrid: Performanță sporită ca o mașină super sport

Numai pe energie electrică, modelele plug-in hybrid din a treia generație Cayenne pot atinge viteze de până la 135 km/h și pot parcurge până la 44 de kilometri cu zero emisii de eșapament. Consumul standard conform WLTP este de 3.1 până la 4.1 l/100 km, în funcție de configurație și anvelope. Modelele hibride folosesc bateria de înaltă tensiune de 17.9 kWh și motorul electric de 100 kW nu numai pentru o locomoție deosebit de eficientă, ci și pentru o experiență de condus extrem de dinamică. Modelul pentru strategia de creștere orientată spre performanță a tuturor modelelor hibride Porsche actuale este 918 Spyder – mașina super sport care era cea mai rapidă mașină de producție de pe Nürburgring-Nordschleife la acea vreme, nu în ciuda, ci datorită propulsiei sale hibride.

Cel mai puternic model Cayenne este în prezent Turbo S E-Hybrid, care este disponibil din 2019 și are să ofere 680 CP. Ca și în cazul tuturor maşinilor PHEV de la Porsche, cel din spatele volanului modelului de top poate folosi energia electrică pentru o forță suplimentară în orice mod de conducere. De exemplu, Cayenne Turbo S E-Hybrid are un cuplu de sistem de 900 Nm, disponibil practic de la oprire, permițând SUV-ului mare să accelereze de la 0 la 100 km/h în 3.8 secunde. În condusul mixt de zi cu zi, șoferul se poate baza pe strategia modurilor de conducere inteligente și se poate bucura de o propulsie superioară cu un consum redus de combustibil.

Bazele pentru variantele de modele electrificate de astăzi au fost puse în 2007, odată cu actualizarea modelului Cayenne din prima generație: într-un prototip aproape de serie al lui Cayenne S Hybrid, pregătit pentru Salonul Auto de la Frankfurt, spre deosebire de mulți dintre concurenții săi nu s-a bazat pe un sistem hibrid power-split, ci mai degrabă pe unul complet în paralel. În această configuraţie, motorul electric este utilizat nu numai atunci când mașina începe să ruleze, ci și la viteze mai mari. Acest lucru a permis prototipului să “alunece” cu până la 120 km/h fără un motor cu ardere internă activ. De asemenea, motorul electric a îmbunătățit atât accelerația, cât și flexibilitatea.

Unitatea de propulsie complet hibridă a apărut în sfârșit pe piață în 2010, cu a doua generație Cayenne – ca primul vehicul hibrid de serie de la Porsche. Combinația dintre un motor V6 supraalimentat de 3.0 litri (333 CP) și un motor electric sincron de 47 CP a generat o putere de sistem de 380 CP. Acesta a fost urmat patru ani mai târziu de primul PHEV, cu ajutorul căruia Porsche a jucat un rol de pionierat în segmentul SUV-urilor premium. Cayenne S E-Hybrid avea deja o autonomie pur electrică de peste 30 de kilometri. Bateria Ni-MH a fost înlocuită cu una litiu-ion. Motorul pe benzină a rămas același, în timp ce puterea motorului electric a crescut până la 95 CP, rezultând o putere a sistemului de 416 CP.

Supercar pe orice teren: succese la raliuri și recorduri pe circuite

Cayenne este un sportiv polivalent și și-a demonstrat capacitățile într-o gamă largă de condiții extreme. În 2006, două echipe private au intrat fiecare cu un Porsche Cayenne S în Raliul Transsyberia de la Moscova prin Siberia până la Ulaanbaatar în Mongolia – și au ocupat primul și al doilea loc. Porsche s-a inspirat din ispravă și a dezvoltat o serie limitată de 26 de exemplare Cayenne S Transsyberia, adaptate pentru raliuri pe distanțe lungi, sub forma unei maşini de curse pentru clienţi, cu un succes răsunător. Acestea au ocupat primele trei locuri la ediţia Transsyberia din 2007, iar în top 10 au urcat şapte maşini Porsche!

Echipamentul special al lui Cayenne S Transsyberia includea anvelope speciale pentru toate terenurile, o cușcă de protecţie, un raport de osie mai scurt, un diferențial blocabil, brațe de suspensie frontale întărite și panouri sub caroserie ranforsate. Puterea motorului V8 a rămas neschimbată (385 CP). Întrucât mașina de curse se baza pe versiunea actualizată a modelului de primă generaţie, participanții la raliu au beneficiat și de modernizările implementate odată cu facelift-ul: noile motoare cu injecție directă au consumat cu până la 15% mai puțin combustibil, iar noul Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) – în combinație cu barele anti-ruliu active – a eliminat în mare măsură ruliul maşinii, permițând în același timp o mai bună articulație a osiilor. 

În 2008, 19 modele Cayenne S Transsyberia optimizate în continuare au început Siberia Rally și au ocupat toate locurile, cu excepția celui de-al șaselea, în top 10!

Şi dacă în Raliul Transsyberia, care nu a mai avut loc de atunci, era necesar de parcurs peste 7.000 km în aproximativ două săptămâni de condus, actualul Cayenne Turbo GT a avut nevoie de doar 20,832 km pentru a-și demonstra performanța sportivă de vârf, parcurgând distanţa în 7:38.925 minute. Pe 14 iunie 2021, pilotul de teste şi dezvoltare Lars Kern a stabilit recordul de timp printre SUV-uri pe legendarul Nürburgring-Nordschleife într-un mod impresionant. Reglat pentru performanțe maxime de accelerație și viraj, Turbo GT este sportivul de top de necontestat din gama Cayenne. Al său motor V8 biturbo de 4.0 litri (640 CP) oferă baza unor caracteristici de condus superbe. Sprintul standard până la 100 km/h durează doar 3.3 secunde, iar viteza maximă îi este declarată ca fiind limitată la 300 de km/h. 

Având linii și mai sportive și disponibil exclusiv ca un Coupé cu patru locuri, Cayenne Turbo GT este disponibil cu toate sistemele de șasiu posibile montate standard și cu anvelope de performanță dezvoltate special pentru acest model. Grupul motopropulsor și șasiul i-au fost reglate independent. Rezultatul este un concept general armonios, cu caracteristici excelente de circuit.

Dezvoltatorii primei generații Cayenne aveau deja în minte o variantă de model cu performanță stradală dedicată atunci când a fost vorba de extinderea seriei de modele la scurt timp după debutul său de succes. Oliver Laqua, acum managerul general de proiect pentru Cayenne, lucra deja ca inginer de concept pentru E1 în 1998 și, în 2004, a fost însărcinat să proiecteze un Cayenne care era deosebit de sportiv din toate punctele de vedere. Ambiția tânărului inginer a fost clară încă de la început, deoarece Laqua și-a propus să dezvolte un vehicul deosebit de ușor sub numele de proiect „Roadrunner”. 

„Ne-am propus să renunțăm la cutia de transfer, pentru că așa mai economiseam 80 de kilograme. Și ne-am gândit la patru locuri cu scaune de curse pentru o reducere suplimentară a greutății și o senzație mai emotivă.”

Cu toate acestea, faptul că “Roadrunner” urma să fie oferit exclusiv cu tracțiune spate, a stârnit doar puțin entuziasm din partea conducerii companiei, la fel ca și scaunele destul de nepractice.

Scânteia inițială: de la „Roadrunner” la primul GTS al erei moderne

Când a fost vorba de sistemul de propulsie, totuși, dezvoltatorii și-au găsit drumul: un motor V8 cu aspirație naturală în loc de unul turbo. „În acest proiect, nu doar puterea a contat; de asemenea, mașina trebuia să aibă un răspuns real la accelerație”, spune Laqua. Echipamentul standard includea o cutie de viteze manuală cu șase trepte și un șasiu special dezvoltat. Pentru prima dată, suspensia din oțel a fost combinată cu sistemul de amortizare controlat PASM – un concept care până atunci era rezervat mașinilor sport cu două uși. Fața și spatele semănau cu ale lui Cayenne Turbo. Extensiile de arc de roată s-au evazat cu aproximativ 14 milimetri pe fiecare parte, făcând din nou venit modelul cel mai impresionant vizual. De asemenea, era cu 24 mm mai scund decât Cayenne S.

Denumirea i-a fost preluată din cărțile de istorie Porsche – de la 928 GTS – model a cărui producţie a încetat în 1995 și a cărui denumire provenea, la rândul său, de la Porsche 904 Carrera GTS din anii 1960. Modelele istorice cu sufixul GTS (Gran Turismo Sport) au reprezentat o sportivitate excepțională combinată cu capabilități remarcabile pe distanțe lungi. 

Primul Cayenne GTS a fost lansat în 2007 odată cu actualizarea modelului generației E1. Puterea sa de 405 CP de la 4.8 litri de cilindree îl plasează în fruntea listei variantelor Cayenne cu motoare aspirate natural. În a doua generație GTS, puterea a crescut moderat până la 420 CP, iar pentru actualizarea modelului din 2015, Porsche a trecut de la un V8 cu aspirație naturală la un V6 biturbo din motive de eficiență. În ciuda unui volum mai mic, agregatul oferea cu 20 CP mai mulţi şi consuma mai puţin benzină. 

Pentru actualul Cayenne GTS, Porsche se bazează din nou pe opt camere de ardere sub forma unui V8 biturbo de 4.0 litri cu 460 CP. Inspirat de succesul răsunător anume al lui Cayenne GTS, fiecare serie de modele de la Porsche are acum o variantă GTS deosebit de sportivă în portofoliu!

Piețe noi, clienți noi: Cayenne deschide porți

La scurt timp după premiera sa mondială la Salonul Auto de la Paris, în septembrie 2002, Cayenne a devenit un succes mondial – și a depășit imediat așteptările de vânzări. Inițial, era de așteptat ca doar câte 25.000 de exemplare să fie livrate în fiecare an. În cei opt ani de model ai primei generații au fost vândute 276.652 de mașini – puțin sub 35.000 de vehicule pe an. Iar maşina cu numărul un milion a părăsit linia de producție în vara anului 2020. În 2021, peste 80.000 de exemplare au fost livrate de la ultima numărătoare.

Pentru Porsche, Cayenne a creat baza economică pentru succesul durabil, fără a compromite valorile bazate pe motorsport ale mărcii. 

„Cu Cayenne, am reușit pentru prima dată să transferăm cu succes legenda Porsche pe un segment de piață complet nou. Mașina noastră sport din segmentul SUV s-a dovedit a fi un bestseller și un motor de creștere din 2002. Și asta nu este tot. Cayenne a deschis ușa pentru multe piețe noi pentru Porsche și a adus o contribuție semnificativă la internaționalizarea rețelei noastre de vânzări.”

Oliver Blume, actualul CEO Porsche

Detlev von Platen, membru al Comitetului executiv pentru vânzări și marketing, a adăugat: „Ca o icoană de stil în segmentul SUV-urilor, Cayenne a contribuit la consolidarea atractivității mărcii noastre, în special în China și alte piețe asiatice. Acum este unul dintre cele mai căutate modele Porsche la nivel mondial și sunt sigur că popularitatea sa va rămâne puternică în viitor.”

Cmentariile sunt închise