(foto) 20 de ani de Cayenne: De ce Porsche a anunţat un SUV anume în 1998

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cum a apărut Cayenne, model care îşi marchează două decenii de istorie? La mijlocul anilor 1990, Porsche a trebuit să ia o decizie de anvergură pentru a-și asigura succesul economic pe termen lung. O analiză comandată de departamentul supravegheat de Hans Riedel, membrul Consiliului de Administrație responsabil de vânzări la acea vreme, arătase că legendarul 911 și noul model Boxster cu motor montat central nu îl vor ghida pe producător într-un viitor sigur. 

„Era evident că mașina sport avea limitele sale pe piață. Divizia de vânzări a demonstrat clar acest lucru folosind studii de piață. Pe termen lung, Porsche ar fi ajuns din nou pe o pantă descendentă.”

Anton Hunger, purtătorul de cuvânt al fostului președinte al Comitetului executiv Wendelin Wiedeking

Acest lucru trebuia evitat, deoarece compania nu se uitase de mult în abis, fiind raportată o pierdere de 240 de milioane de mărci germane pentru 1992. Wiedeking, care era purtător de cuvânt al Consiliului din septembrie 1992 și a devenit ulterior președintele acestuia în august 1993, a reacționat rapid. A optimizat producția, a eliminat niveluri ierarhice întregi și a introdus Boxster. Compania a reușit o revenire pe linia de plutire și și-a pus ochii pe o creștere ulterioară, dincolo de segmentul mașinilor sport clasice.

Parteneri de cooperare: după Mercedes-Benz a venit Volkswagen

Au fost examinate cinci concepte de vehicule alternative pentru „al treilea Porsche”, dar în cele din urmă au fost luate în considerare în mod serios doar un transportor de persoane/minivan de lux și un SUV premium, rapid. Ideea de transport de persoane a fost respinsă de SUA, cea mai mare piață pentru Porsche la acea vreme. 

„La vremea aceea, în America, monovolumurile erau deosebit de populare în rândul familiilor cu mulți copii și cu venituri mici. Dar SUV-urile mari mergeau bine la toate nivelurile de venit chiar și atunci.” 

Anton Hunger

Porsche căuta un partener pentru a dezvolta un model complet nou de acest tip – și a găsit inițial unul în apropiere, în acelaşi oraş Stuttgart. Mercedes-Benz urma să lanseze M-Class în 1997 și nu a fost contrariat ca Porsche să se alăture și să-și pună propriile accente.

„În acea etapă, ne-am imaginat SUV-ul Porsche ca pe o ramură de înaltă performanță a Mercedes-Benz, dar cu un design exterior propriu, multă tehnologie de la M-Class, dar cu motoare și componentele ale șasiului de la noi.”

Klaus-Gerhard Wolpert, primul vicepreședinte pentru linia de produse Cayenne din 1998 până în 2010

Cooperarea Porsche/Mercedes convenită în vara lui 1996 făcea progrese bune, dar până la sfârșitul anului a eșuat, din cauza ideilor diferite despre relația economică a celor două companii. Era nevoie de un nou partener, iar unul a fost găsit deja la Wolfsburg. Deși Volkswagen și Porsche nu erau încă membri ai aceluiași grup auto, președintele Consiliului executiv al Volkswagen, Ferdinand Piëch, nepotul fondatorului companiei Porsche, Ferdinand Porsche, a recunoscut potențialul de parteneriat. 

„Porsche a prezentat conceptul său la Volkswagen, iar Ferdinand Piëch a decis că VW ar putea folosi de asemenea o maşină ca şi aceasta.”

Klaus-Gerhard Wolpert

În iunie 1997 a fost luată decizia de a uni forțele în proiectarea modelelor Cayenne și Touareg pe platforma Porsche, ca parte a proiectului cunoscut intern sub denumirea „Colorado”. În mai puţin de un an această decizie a fost făcută publică şi, inițial, doar denumirea Cayenne a fost păstrată în secret.

Porsche era responsabilă de dezvoltare, în timp ce Volkswagen urma să își asume responsabilitatea pentru producția noului SUV. Maşinile aveau părți vizibil identice, precum ușile, iar interioarele erau, de asemenea, foarte asemănătoare. Cu toate acestea, partenerii s-au diferențiat când a fost vorba de alte componente importante. În primul rând, niciun motor Porsche nu a fost folosit pe Touareg sau invers! Reglajul șasiului s-a făcut, de asemenea, separat.

Obiectiv de dezvoltare: noi standarde pe și în afara drumului

O întrebare esențială a fost cum să proiectăm o mașină care să întruchipeze în mod credibil performanța renumită a Porsche pe șosea, putând în același timp să concureze peste dealuri şi văi cu cele mai bune vehicule off-road din lume? La urma urmei, Cayenne a trebuit să stabilească standarde atât pe drumurile asfaltate, cât și în afara acestora. 

„Pentru noi a fost clar că, dacă am fabricat un vehicul off-road, atunci performanța acestuia trebuie să fie, de asemenea, absolut convingătoare în off-road”, spune Hunger. Sau, așa cum spunea Felix Bräutigam, pe atunci șeful Porsche Marketing Communications: „Cayenne reprezintă o experiență de conducere plină de spirit. Nu-i pasă de suprafață.”

Pentru a le oferi inginerilor săi o idee cu privire la cerințele implicate în dezvoltarea unui vehicul utilitar sport, Wolpert a luat o măsură neobișnuită: „Am instruit toți managerii mei de divizie să predea mașinile lor companiei Porsche. Am achiziționat astfel o serie de SUV-uri diferite, cum ar fi BMW X5, Ford Explorer, Jeep Grand Cherokee și Mercedes M-Class. Colegii trebuiau să conducă aceste modele zi de zi și le schimbam la fiecare patru săptămâni.” 

La început, echipa lui Wolpert mormăia că trebuie să-și abandoneze iubitele mașini 911, dar confruntarea zilnică cu factori care au primit mai puțină atenție la Porsche, cum ar fi spațiul de depozitare, înălțimea pragului de încărcare, scaunele din spate rabatabile, adâncimea vadului de apă și unghiul de înclinare, toate au stimulat o conștientizare în rândul echipei a punctelor forte și a punctelor slabe ale concurenților. „Aceasta a fost una dintre cheile succesului nostru”, spune Wolpert, care rămâne convins de acest lucru astăzi.

O premieră mondială „de importanță istorică” la Paris, 2002

În septembrie 2002, la patru ani buni după ce decizia de a construi Cayenne a fost făcută publică, primul Porsche cu cinci locuri și-a sărbătorit premiera mondială la Salonul Auto de la Paris. „Porsche se confruntă într-adevăr cu ceea ce ar putea fi cea mai mare provocare a sa”, a spus Wendelin Wiedeking la evenimentul dinaintea salonului auto din curtea Hotelului d’Evreux. „Nu există nicio îndoială în mintea mea, această zi va avea o importanță istorică pentru companie.” 

Şi Președintele Comitetului Executiv, care a ocupat această funcție până în 2009, a avut perfectă dreptate. Prin intermediul Cayenne producătorul de mașini sport a ajuns la noi clienți și piețe, deși au existat rezerve puternice în rândul unor fani ai mărcii.

„La companie, Cayenne a fost rapid acceptat. Dar cluburile Porsche au fost mai puțin entuziasmate. Au fost niște vânturi puternice în contra”, își amintește Hunger. Și totuși cifrele au dat dreptate companiei. Acest lucru se datorează faptului că Wiedeking și întreaga echipă de conducere au greșit cu privire la un lucru: Porsche Cayenne nu a fost, așa cum era planificat inițial, livrat la 25.000 de clienți pe an. 

Porsche a vândut 276.652 de exemplare ale primei generații, cunoscută ca model E1, pe parcursul a opt ani – echivalentul a mai puțin de 35.000 de vehicule pe an. A treia generație (E3) iese acum de pe linia de producție, iar exemplarul 1.000.000 este deja istorie. În plus, pentru comparaţie, peste 80.000 de exemplare au fost livrate în 2021.

Pentru Porsche, Cayenne a creat baza economică pentru succesul durabil, fără a compromite valorile bazate pe motorsport ale mărcii. 

„Cu ajutorul lui Cayenne, am reușit pentru prima dată să transferăm cu succes legenda Porsche pe un segment de piață complet nou. Mașina noastră sport din segmentul SUV s-a dovedit a fi un bestseller și un motor de creștere în ultimele două decenii. Și asta nu este tot. Cayenne a deschis ușa către multe noi piețe pentru Porsche, a adus o contribuție semnificativă la internaționalizarea rețelei noastre de vânzări și a lărgit considerabil baza noastră de clienți.”

Oliver Blume, actualul CEO Porsche

Cmentariile sunt închise