(video) Atenţie la drum! Momentul când un şofer pierde controlul maşinii şi ajunge într-un copac din cauza poleiului
Roţile cu anvelope late şi cu jante mari în ele, dar şi tracţiunea spate, i-au arătat unui conducător auto din Chişinău cât de periculoasă poate fi această combinaţie în practică, pe timp rece. Şoferul unui Chrysler 300 a fost surprins cum a pierdut controlul maşinii, după ce aceasta a pierdut din aderenţă respectiv, într-un final derapând şi ajungând într-un copac.
S-a întâmplat accidentul în această dimineaţă, pe bd. Dacia, direcţia spre Aeroportul Internaţional Chişinău. Martorul ocular care a văzut toată situaţia a indicat că înainte de ora 8:00 temperatura era sub zero grade Celsius şi se simţea polei pe carosabil.
Conducătorul care a avut parte de această experienţă s-a ales cel mai probabil doar cu o sperietură.
#Roți_LATE și #Tracțiune_SPATE
????????????Am avut cândva un Land Cruiser Prado.
Mașină foarte bună și trainică.
Apoi într-o iarnă m-o împins păcatul să îi pun #jante_de_20, să par #TARE…
Când ningea, aceia nu era mașină – era #vacă_pe_GHIAȚĂ…
????????????Chrysler-ul ăsta din video – parcă merge cu roțile mele de atunci…
????????????Posted by Sergiu Postica on Friday, February 7, 2020
De menţionat că poleiul este mult mai periculos decât gheaţa, pentru că în momentul în care acoperă şoseaua dă senzaţia că asfaltul este doar ud, nu şi îngheţat. Acest lucru se datorează faptului că bulele de aer din apa îngheţată sunt foarte rarefiate, ceea ce face ca pojghiţa să fie extrem de transparentă. Nu degeaba în engleză poleiul este denumit „black ice” sau gheaţa neagră.
În cazul în care se întâmplă să pierdeţi controlul maşinii sau simţiţi că aceasta este pe cale să derapeze, ideal e să nu intraţi în panică! Tot ce puteţi face este să viraţi uşor în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, dar fără a pune piciorul pe frână! Dacă spatele începe să derapeze în direcţie opusă, reduceţi rotirea/bracarea roţilor până stabilizați maşina.
Evitaţi frânarea, pentru că ABS-ul s-ar putea să nu facă faţă suprafeţei alunecoase şi nu veţi face altceva decât să accentuaţi alunecarea! Nu apăsaţi mai tare pedala de acceleraţie decât atunci când sunteţi 100% sigur că ați redresat maşina şi aceasta şi-a recăpătat tracţiunea/aderenţa!
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi imagini foto/video pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi!
Vezi şi:
https://autoblog.md/video-aveti-grija-la-polei-masinile-pot-derapa-si-pe-linie-dreapta/
Cum, mai nou, autorităţile din Suedia cunosc când şi unde trebuie să intervină pentru combaterea poleiului
Valabile şi în 2019! Setul de reguli de care orice şofer începător trebuie să ţină cont
Cmentariile sunt închise