(video) Premieră: Noul Citroën oli este exemplul unui electromobil utilitar, uşor şi autonom

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Citroën prezintă noul ‘oli’ (se citeşte all-ë) – un manifest care ia forma unui concept surprinzător și inteligent ce sparge toate tiparele. Este o foaie de parcurs pentru o mobilitate electrică, optimistă și funcțională, care îmbunătățește viața de zi cu zi a tuturor tipologiilor de persoane.

Citroën oli adoptă o viziune opusă tendințelor actuale din industria auto, care oferă soluții de mobilitate cu zero emisii cu o greutate mai mare, fiind tot mai complexe și mai scumpe. Totodată încearcă să răspundă provocărilor sociale și ale mobilității de mâine.

Designul conceptului oli reflectă inovațiile de la bordul modelului Ami pentru a oferi o mobilitate accesibilă, responsabilă și extrem de versatilă. De asemenea, este primul produs al mărcii ce prezintă noul logo.

Caracteristici cheie:

  • Citroën consideră că este timpul să spună „destul” excesului și cheltuielilor și să se concentreze în schimb pe producția de vehicule pure și inventive, mai ușoare, mai puțin complexe și cu adevărat accesibile.
  • Cu oli, Citroën își propune să obțină o mai bună gestionare a ciclului de viață cu o greutate mai mică și de complexitate redusă, folosind materiale reciclate și reciclabile, pentru o mai bună longevitate, fiabilitate și accesibilitate. Este şi un laborator de idei pe roți, un manifest cu multiple fațete, plin de idei inteligente și realiste pentru ziua de mâine.
  • În loc să fie un „palat pe roți” de 2.500 kg plin cu ecrane și gadgeturi, oli demonstrează că, cu destule lucruri de care clienții au nevoie și pe care le doresc, susținute de utilizarea inventivă a materialelor responsabile și un proces de producție durabil, nevoia societății poate fi satisfăcută pentru mobilitate ieftină, dar dezirabilă cu zero emisii, care permite stiluri de viață multiple.
  • Limbajul de design al lui oli opune planul orizontal cu cel vertical și formele rotunde cu cele plate pentru a sugera funcționalitatea, competența tehnică și designul industrial inteligent.
    • Noul logo „plutitor” este inspirat de acest concept.
    • Chevroanele proeminente sunt poziționate orizontal pe siglă pentru a semnala ingineria și eficiența tehnică, în contrast cu delicatețea ovalului vertical care le înconjoară, pentru a sugera angajamentul permanent al mărcii față de starea de bine a clienților săi.
    • Modulele de iluminare față și spate sunt, din nou, necomplicate, dar foarte distinctive și joacă, de asemenea, cu contrastul dintre două linii orizontale și o secțiune verticală. Această abordare va fi evoluată în continuare ca semnătură distinctă de iluminare Citroën în viitoarele vehicule de serie!
  • Are o siluetă neconvențională cu o estetică simplă, care combină funcționalitatea, eficiența și durabilitatea, inspirată din designul industrial practic, pentru activități multiple.
    • Acest SUV compact măsoară 4.20 m în lungime, 1.65 m în înălțime și 1.90 m în lățime.
    • Portierele frontale și elementele de protecție sunt identice, fabricate din materiale ușoare. Ușile din față urmează exemplul dat de Ami și sunt identice pe fiecare parte, deși montate diferit. Sunt mai ușoare, dar totuși puternice și mult mai ușor de făcut și asamblat.
    • Mai foloseşte panouri din carton reciclat de tip fagure pentru capotă, plafon și platforma de încărcare din spate.
    • Reducerea complexității și simplificarea construcției economisesc cu 20% greutatea uşii în comparație cu cea a unui hatchback tipic de familie. Este necesar jumătate din numărul de componente și se economisesc aproximativ 7 kg per ușă prin îndepărtarea difuzorului, a materialului de izolare fonică și a cablurilor electrice.
    • Panoul exterior al ușii este mai ușor de “ștampilat” și este proiectat pentru a maximiza depozitarea interioară. Curburi ușoare curg pe părțile laterale ale vehiculului și în partea superioară a geamului lateral.
    • Ferestrele mari, orizontale, sunt ușor înclinate spre sol pentru a ajuta la reducerea efectelor soarelui, iar secțiunile de deschidere a pantografului „rabatabil” manual, ușor de operat, similare cu cele utilizate pe Ami, asigură ventilație cu aer proaspăt.
    • Ușile din spate mai înguste sunt rabatabile în spatele vehiculului și folosesc sticlă verticală pentru a oferi pasagerilor din spate mai multă lumină și vizibilitate. Schimbarea formei dintre ușile din față și din spate a oferit, de asemenea, posibilitatea de a adăuga o priză de aer pasivă care asigură ventilație pentru pasagerii de pe scaunele din spate.
  • Citroën oli este atât protector, cât și protejat, datorită secțiunilor exterioare din plastic dur, care demonstrează aceeași puritate atunci când vine vorba de reducerea numărului de piese, utilizarea de materiale responsabile și reducerea greutății.
    • Pentru a executa elementul de design semnătură al Citroën, partenerul Plastic Omnium a contribuit la crearea unei abordări „monomaterial” pentru a facilita reciclarea ușoară, cu protecție laterală puternică, dar ușoară și bare de protecție 100% reciclabile care conțin 50% materiale reciclate
    • Fiecare arc de roată este acoperit cu o protecție identică, puternică din plastic reciclat, cu un vârf orizontal, reluând tema de contrast folosită pentru ferestre și module de iluminat.
    • Secțiunile barei de protecție centrale, ca cele utilizate în Ami, sunt identice față și spate. Dedesubt, „mânerele” triunghiulare în Infra-red sunt, de fapt, cârlige puternice care ar ajuta șoferii să tragă un alt vehicul din noroi sau să tragă o piatră mare din drum.
    • Chiar și vopseaua pe bază de apă BASF RM Agilis® de culoare albă este eco-eficientă cu cel mai scăzut nivel de compuși organici volatili (sub 250 g/l). 
  • Jante inedite de 20 inchi sunt numite unele hibride, realizate din aluminiu şi fixate pe un butuc din oţel, fiind cu 15% mai uşoare decât echivalentele din oţel, contribuind la o reducere totală a greutății vehiculului cu 6 kg. Sunt acoperite cu anvelope inteligente și durabile Eagle GO create în colaborare cu Goodyear
    • Compusul benzii de rulare a anvelopei este fabricat din aproape toate materialele sustenabile sau reciclate, inclusiv uleiuri de floarea soarelui și silice de cenușă de coajă de orez, precum și rășini de pin și cauciuc complet natural care înlocuiesc materialele sintetice pe bază de petrol.
    • Goodyear și-a stabilit un obiectiv impresionant ca anvelopa-concept Eagle GO să atingă o durată de viață de până la 500.000 km prin reutilizarea carcasei sustenabile și pentru că adâncimea benzii de rulare de 11 mm poate fi reînnoită de două ori pe toată durata de viață a anvelopei. 
    • Anvelopa este, de asemenea, echipată cu tehnologia Goodyear SightLine, care include un senzor care monitorizează o varietate de parametri de sănătate a anvelopei în mod constant de-a lungul vieții sale.
  • Parbrizul îi este vertical, deoarece soluţia oferă cea mai scurtă distanță între sus și jos și folosește cea mai mică cantitate de sticlă. Pe lângă reducerea greutății și a complexității, ecranul mai mic este mai puțin costisitor de produs sau înlocuit și reduce expunerea ocupanților la efectele soarelui. De asemenea, se estimează că va contribui la reducerea cererii de energie pe care sistemul modest de aer condiționat al lui oli l-ar fi generat de bateria sa, cu până la 17%.
    • Pentru a spori eficiența, oli dispune de un sistem experimental „Aero Duct” între secțiunea frontală a capotei și panoul superior plat care suflă aer spre parbriz, creând un efect de perdea pentru a uniformiza fluxul de aer peste acoperiș.
    • Cadrul atrăgător al parbrizului este finisat cu o folie strălucitoare în Infra-red – o nouă culoare semnătură pe care Citroën o va folosi împreună cu o nouă identitate de marcă. Contrastul dintre orizontală și verticală este evident şi în panourile laterale, dar şi cele din sticlă, gândite rațional.
  • În timp ce capota, portbagajul și plafonul unei mașini tradiționale arată ca niște platforme excelente pentru a ajuta la treburile casnice, cum ar fi îngrijirea copacilor, în realitate există puține vehicule construite având în vedere această capacitate. Nu este şi cazul conceptului oli. 
    • Capota plană, plafonul și panourile din spate aranjate sub forma unei bene de pickup care, pe lângă formarea siluetei unice a vehiculului, au fost alese pentru a îndeplini obiectivele de greutate redusă, rezistență ridicată și durabilitate maximă.
    • Fabricate din carton ondulat reciclat format într-o structură tip sandwich-fagure, între panouri de armare cu fibră de sticlă, acestea au fost create împreună cu partenerul BASF. Sunt acoperite cu rășină poliuretanică Elastoflex® acoperită cu un strat protector de Elastocoat® dur, texturat, care este adesea folosit pe punțile de parcare sau rampele de încărcare și vopsite cu vopsea inovatoare BASF RM Agilis® pe bază de apă.
    • Panourile sunt foarte rigide, ușoare și rezistente – atât de puternice încât un adult poate sta pe eleiar greutatea este redusă cu 50 la sută în comparație cu o construcție echivalentă a acoperișului din oțel. Versatilitatea și durabilitatea lor deschid o lume de posibilități pentru ca proprietarii să se bucure de muncă și recreere!
    • Indiferent de utilitatea imaginată, de la folosirea acoperișului ca scară până la o platformă pentru a monta un cort, utilitatea vine fără greutate suplimentară sau cost al materialelor exotice. Este greu de crezut că panourile de 6 kg pot suporta greutatea unui adult, precum și să arate bine și să reziste îndelung, dar sunt.
    • Nici versatilitatea de transportare a încărcăturii nu este compromisă, deoarece șinele de acoperiș de fiecare parte a panoului de acoperiș permit proprietarilor să atașeze accesorii, cum ar fi suporturi pentru biciclete și portbagaje, în timp ce sub panoul capotei se află zone de depozitare bine detaliate, care includ compartimente pentru cabluri de încărcare și lucruri personale.
  • Tetierele independente ale banchetei din spate se ridică în plafon, geamul lunetei se deschide în sus și voilà – patul de încărcare detașabil plat, cu lățime de 994 mm, se extinde în lungime de la 679 mm la 1050 mm instantaneu.
    • Hayonul se rabatează în jos și, cu panoul benei îndepărtat, există o înălțime de până la 582 mm între podeaua vehiculului și geamul din spate. Cu panoul montat, mai jos este disponibil un spațiu util și sigur al portbagajului cu o înălțime de 330 mm. Panoul detașabil este ușor și plat și este realizat din aceeași structură de carton reciclat ca și panourile de capotă și de acoperiș.
    • Șinele atente pe fiecare parte a benei permit utilizatorilor să atașeze cârlige sau accesorii, iar pe pereții laterali sunt amplasate cutii de depozitare suplimentare pentru a oferi depozitare sub acoperire în siguranță.
    • Hayonul cu design curat este realizat în două secțiuni – un panou inferior din oțel, care conține un spaţiu central a plăcuței de înmatriculare, acoperit de o secțiune de plasă de culoare neagră, care poartă inteligent un nou mesaj important, vizibil pentru oricine urmează în spate, precum și pentru șoferul care îl va vedea prin oglinda retrovizoare: „Nimic nu ne mișcă ca Citroën”.
  • Are un interior spațios și luminos, cu o combină de bord inovatoare care găzduiește smartphone-ul conducătorului auto și proiectează informațiile pe toată lățimea planșei de bord. Scaunele promit a fi confortabile datorită unui spătar tip plasă. Podeaua este lavabilă și se mai face uz de alte materiale reciclabile ușoare.
    • În loc de un tablou de bord complet cu mai multe ecrane și computere ascunse, oli are un singur fascicul simetric care trece pe toată lățimea vehiculului de care atârnă coloana de direcție și volanul pe o parte, o stație de andocare pentru telefonul inteligent și cinci comutatoare clar identificate pentru sistemul de aer condiționat.
    • Fiecare capăt al “planşei de bord” este gol, iar difuzoarele audio cilindrice cu Bluetooth pot fi andocate pentru a oferi un sunet de înaltă calitate. De fapt, 250 g de greutate au fost economisite doar prin eliminarea sistemului audio obișnuit.
    • Suprafaţa planşei de bord este realizată din BASF Elastollan® – poliuretan termoplastic (TPU) imprimat 3D, de culoare portocalie strălucitoare, reciclabil, cu „ciuperci” flexibile care mențin obiecte precum cești de cafea.
    • Informațiile despre telefon și aplicațiile sunt îmbinate cu datele esențiale ale vehiculului, cum ar fi viteza și nivelul de încărcare. Acestea sunt vizibile printr-un sistem „Smartband”, care proiectează informații pe lățimea înconjurătoarei inferioare a parbrizului
    • Pentru operarea HMI, echipa a venit cu ideea neobișnuită de a folosi un joystick de la un gamepad modular profesional, montat pe volan. Coloana de direcție mai încorporează o manetă de schimbare rotativă, cuplată cu butonul de „pornire și oprire” al vehiculului, în timp ce manetele mai mici acționează luminile și indicatoarele vehiculului.
  • Scaunele sunt construite simplu și folosesc cu 80% mai puține piese decât un scaun tradițional (doar 8 din 37). 
    • Sunt fabricate din materiale reciclate, iar textura inteligentă TPU a spătarului sporeşte lumina naturală din interiorul vehiculului. Spătarele inovatoare din plasă imprimată 3D au o tetieră integrată și sunt inspirate de mobilierul modern de birou. Sunt subțiri, dar susțin foarte bine
    • Scaunele pot fi, de asemenea, actualizate sau personalizate cu ușurință pentru a se potrivi gusturilor individuale ale proprietarilor. 
    • Scaunele din față sunt alcătuite din cadre tubulare puternice pe care sunt montate o pernă de bază confortabilă acoperită cu material textil realizat din poliester 100% reciclat, care este 100% reciclabil. Pasagerii de pe bancheta din spate pot folosi cadrul tubular expus al spătarului pentru a monta accesorii.
    • În conformitate cu angajamentul Citroën față de confort, scaunele din față se fixează pe podea prin inele de izolare TPU flexibile și reciclabile care absorb imperfecțiunile și vibrațiile drumului, făcând aluzie la celebrele „Perne hidraulice progresive” ale mărcii.
    • Scaunele individuale din spate la fel de confortabile sunt realizate din materiale similare, iar spătarele se pliază pentru a extinde podeaua compartimentului de încărcare din spate. Tetierele circulare din TPU montate pe acoperiș plutesc deasupra fiecărui spătar și se pliază în acoperiș atunci când este necesar.
    • Pe fiecare parte a vehiculului, sub scaunele din spate, și accesibil când ușile din spate sunt deschise, este un compartiment de depozitare discret pentru o trusă de prim ajutor.
    • Soluţia folosită în cazul scaunelor este win-win, deoarece greutatea vehiculului este redusă, acestea sunt responsabile și durabile, iar atmosfera îmbunătățită a cabinei are un impact pozitiv asupra confortului ocupanților.
  • În loc de covoare greu de curățat, oli are o pardoseală modulară dintr-o singură bucată, realizată în parteneriat cu BASF din poliuretan termoplastic expandat (E-TPU). Spuma este la fel de elastică ca și cauciucul, dar mai ușoară și foarte rezistentă la abraziune. 
    • Cel mai interesant: poate fi înlocuită cu totul dacă proprietarul preferă o culoare nouă!
    • Podeaua este, de asemenea, acoperită cu un strat foarte elastic și impermeabil și poate fi curățată cu ușurință cu un furtun cu apă. „Dopurile de scurgere” din TPU reciclabile din podea fac ca îndepărtarea nisipului și algelor marine sau a noroiului să fie fără stres.
  • Are o greutate țintă de 1.000 kg şi are să ofere o autonomie de 400 km, cu un consum de 10 kWh la 100 km, inclusiv datorită unei viteze maxime limitate la 110 km/h. Încărcarea rapidă a bateriei doar 40 kWh de de la 20 la 80% a bateriei se realizează în 23 de minute.
  • Suportă încărcare bidirecțională V2G (pentru a împinge curent din baterie într-o reţea electrică) și V2L (pentru a alimenta alte maşini electrice sau depozitive electronice). Cu cei 3.6 kW (echivalentul unei prize casnice de 230 V 16 A), oli poate furniza, teoretic, energie unui dispozitiv electric de 3000 W timp de aproximativ 12 ore.
  • Citroën mai spune că o asemenea maşină poate avea un ciclu de viață mai lung: poate fi recondiționată, modernizată și reparată cu piese de schimb reciclabile, astfel că poate fi revândut către mai mulți proprietari!

Noul concept oli întruchipează perfect misiunea Citroën: de a oferi o soluție de mobilitate electrică simplă, accesibilă și inteligentă pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor cu cel mai mic impact posibil asupra mediului. Oli va inspira idei, elemente de design și inovații care vor fi implementate pe viitoarele modele din gama Citroën!

GALERIE VIDEO:

Cmentariile sunt închise