(video) Noul Cadillac Celestiq – ce oferă în schimbul a minimum 300.000 de dolari
După prezentarea unui show car la mijlocul verii, Cadillac introduce varianta de serie a noului Celestiq, cel mai scump model al mărcii, dar şi al întregului concern General Motors!
Automobilul de top îi va costa pe clienţi minimum 300.000 de dolari SUA, fără taxe, iar în cele ce urmează vom enumera ce se va oferi în schimbul acestei sume mari de bani, înainte de personalizare.
Caracteristici cheie:
- Fiecare Celestiq va fi făcut la comandă cu utilizarea pe scară largă a muncii manuale. Două exemplare la fel nu vor exista, asta dacă un client nu va dori cumva să aibă două sau mai multe identice. Clienții vor lucra direct cu dealerul selectat și cu designerii Cadillac pentru a realiza viziunea lor unică pentru mașină, cu niveluri fără precedent de personalizare adaptate pentru a reflecta gusturile proprietarului.
- Celestiq este un liftback lung de peste cinci metri (dimensiunile totale exacte nu au fost încă publicate). Compartimentul pentru bagaje este combinat cu habitaclul, iar accesul la acesta se face printr-un capac combinat cu luneta.
- În desenarea sa, designerii au spus că s-au inspirat de la modelele clasicele Cadillac V16 Aerodynamic Coupe din 1933 și din Cadillac Eldorado Brougham din 1957, care au fost cândva cele mai prestigioase din acei ani.
- Toate ușile au un design fără cadru la geamuri și se deschid electric, fără mânere, doar prin apăsarea de la exterior a unui buton discret. Un eleron activ retractabil este instalat în partea posterioară, iar tot decorul exterior este realizat din metal autentic. Chiar și imitația grilei radiatorului nu este un desen sau realizată din plastic, ci se face uz de aluminiu real.
- Grila din aluminiu și mascota Goddess din aripă sunt frezate în aluminiu turnat, apoi piesa este lustruită la mașină, periată și colorată. Decorația Goddess are, de asemenea, un element unic de cristal pentru a găzdui elemente de iluminat LED premium.
- Şi fibra de carbon cuprinde mai multe zone ale exteriorului. Această alegere a materialului le permite designerilor să creeze forme distinctive care nu sunt posibile cu panourile tradiționale ale caroseriei metalice.
- Cadrul caroseriei este format din șase module mari din aluminiu turnat, care sunt turnate ca un tot întreg printr-un proces de mega casting și apoi conectate între ele. Fiecare turnare reduce numărul de piese cu 30 până la 40 de componente, în comparație cu construcția tipică ștanțată. Beneficiile: utilizarea mai eficientă a spațiului, simplitatea și rigiditatea structurală mai bună în general.
- Fiecare vehicul va avea peste 300 de piese fabricate în structura caroseriei, șasiu, interior și componente electrice. Acest proces numit „Flex Fabrication” utilizează foi de metal care pot fi pliate și manipulate în formele unice necesare pentru designul Celestiq – un proces mai asemănător cu origami metalic decât ștanțarea tradițională.
- Celestiq mai are standard jante din aluminiu forjat de 23 inchi și, în premieră pentru un Cadillac, farurile Matrix LED sofisticate (Digital Micromirror Device) cu câte 1.3 milioane de micro oglinzi mobile.
- Fiecare punct de lumină dintr-o animație de iluminat are propria sursă de lumină. Aceste LED-uri individuale – mai mult de 1.600 per vehicul (în funcție de piață) – creează o experiență de iluminare mai bogată și mai profundă. Un show de lumini începe când şoferul este detectat la cinci metri de maşină.
- Anvelopele folosite sunt Michelin Pilot Sport EV, numai de vară. Conceput special pentru Cadillac, modelul benzii de rulare, tehnologia de auto etanșare și inserțiile din spumă au făcut o anvelopă silențioasă pentru o mai mare izolare fonică în timpul mersului.
- Jantele sunt disponibile în aproape nenumărate variante de culoare.
- Acoperișul panoramic standard din sticlă, numit cel mai mare din industrie, este împărțit în patru secțiuni (proprie pentru fiecare ocupant), al căror grad de opacitate poate fi modificat individual de la 1 la 20%. Fixed Smart Glass Roof este numit o premieră în industrie deoarece face uz de tehnologia dispozitivelor cu particule suspendate, iluminarea ambientală multicoloră și coregrafia de iluminare, toate care creează o interacțiune unică între exterior și cantitatea de lumină permisă în cabină.
- De asemenea, este tratat cu straturi reflectorizante care ajută la reținerea căldurii și împiedică razele solare să ridice temperatura în cabină.
- În plus, sticlă acustică laminată este utilizată pe scară largă la exterior, inclusiv în toate ferestrele, pentru a maximiza izolarea fonică și pentru a oferi o experiență cu adevărat luxoasă.
- Apropo, acoperişul are sticlă avansată cu amortizare de zgomot şi o grosime de 7.5 mm – de două ori mai mare decât grosimea unui parbriz acustic de înaltă calitate!
- Cabina este exclusiv pentru patru pasageri. Scaunele individuale sunt reglabile electric, au încălzire şi ventilare, iar panourile de control a poziţiei sunt montate pe uşi. Chiar și cotierele sunt încălzite, iar în zona tetierelor mai există deflectoare prin care se suflă aer cald la gât.
- Dezvoltatorii susțin că o astfel de soluție cu încălzire și răcire individuală a fiecărui scaun este mai eficientă din punct de vedere energetic decât o climatizare automată tradiţională pe patru zone, deși Celestiq are şi un astfel de sistem.
- Celestiq este primul vehicul cu Gentherm ClimateSense. Dispune de 33 de dispozitive unice de microclimat care permit fiecărui ocupant să-și adapteze încălzirea și răcirea scaunului, împreună cu tehnologia avansată de flux de aer care creează un confort cu adevărat individualizat
- Celestiq are un cockpit digital complet. Planşa de bord este dominată de un monitor lat şi îngust cu o diagonală totală de 55 inchi. În realitate sunt două ecrane sub o singură sticlă, iar cel din dreapta poate fi făcut vizibil doar pentru pasageri, astfel încât șoferul să nu fie distras.
- Cel din stânga are o densitate de pixeli comparabilă cu un ecran cu rezoluţie 8K.
- Pentru controlul climatizării există un ecran separat de 11 inchi pe consola centrală. Cei din spate au încă trei monitoare: două individuale de 12.6 inchi prinse de scaunele frontale și unul central de 8 inchi.
- Tot prin monitoarele de pe consolele centrale are loc deschiderea și închiderea ușilor.
- Un controler multifuncțional din cristal direcționează ecranul principal și este bijuteria coroanei consolei centrale din față, oferind control intuitiv al sistemului de infotainment și al altor caracteristici. Cadranul deosebit de detaliat este compus din metal fin, sticlă și găzduiește emblema Cadillac Goddess.
- Începând cu Celestiq, Cadillac va introduce o nouă platformă de camere conectate. Această platformă va oferi clienților o liniște suplimentară, oferindu-le acces la camerele interioare și exterioare printr-o interfață mobilă intuitivă, împreună cu detectarea furtului, înregistrarea accidentelor și alte funcții utile.
- Însăşi sistemul multimedia este compatibil cu Google Assistant, Google Maps și Google Play.
- Celestiq se mai remarcă printr-o tapiţerie din piele naturală super premium, a cărei culoare şi textură poate fi aleasă în momentul comenzii. Va oferi o gamă nesfârșită de culori, materiale și finisaje exterioare și interioare, permițând clienților să proiecteze un vehicul cu adevărat unic.
- Și pentru a simplifica individualizarea, tehnologia de imprimare 3D pentru suprafeţele interioare este utilizată pe scară largă. În acest fel sunt realizate 115 elemente, inclusiv, de exemplu, butoanele geamurilor electrice sau mânerele ușilor.
- Centrul volanului este cea mai mare piesă metalică pe care GM a imprimat-o în producție, combinând suprafața de prezentare și partea B structurală a piesei, în timp ce bucla de ghidare reglabilă a centurii de siguranță este prima piesă imprimată 3D a GM legată de siguranță.
- Se mai remarcă modelul printr-un sistem de iluminare ambientală cu peste 450 LED-uri şi unul audio AKG Studio cu un număr record de 38 de difuzoare (plus alte trei existând la exterior)!
- Clienții își pot personaliza selecțiile de culori pentru fiecare zonă de iluminat interioară sau lăsa maşina să organizeze una din 18 animaţii de iluminat pentru a se armoniza în întreaga cabină.
- Sistemul AKG reglat personalizat de ingineri audio profesioniști, utilizează trei amplificatoare separate care alimentează 30 de canale pentru o imersiune audio completă. Sistemul dispune de tehnologii precum 3D Surround, Vehicle Noise Compensation, Conversation Enhancement, Phone Zones și multe altele. În total, este conceput pentru a oferi o experiență auditivă clară, nuanțată și nedistorsionată.
- Vehiculul va fi echipat şi cu Next Generation Active Road Noise Cancelling, care funcționează la fel ca și căștile cu anulare a zgomotului pentru a ajuta la eliminarea zgomotului de pe drum.
- Experiența de sunet va fi la alt nivel şi prin tehnologia Electric Vehicle Sound Enhancement, care echilibrează și îmbină sunetul sistemului de propulsie. Când este cuplat cu biblioteca de sunet organizată de Cadillac, sistemul oferă o experiență auditivă incredibilă.
- În plus, Celestiq introduce un sistem de sunet exterior pentru vehicule Cadillac, care oferă sunete de propulsie personalizate în timpul conducerii.
- Cadillac Celestiq este construit pe cea mai scumpă și mai avansată versiune a platformei electrice Ultium. La aceasta s-au conectat o suspensie pneumatică standard (configuraţie cu cinci brațe pe ambele punţi) cu amortizoare adaptive Magnetic Ride Control 4.0 și stabilizatori activi (funcționează de la o sursă de alimentare separată de 48 V).
- Arhitectura modelului încorporează, de asemenea, un sistem electric unic de 48 de volți, care este condus de o arhitectură electrică digitală proprie, care acceptă tehnologiile și caracteristicile avansate ale vehiculului. Peste 30 de comenzi virtuale se potrivesc nivelurilor ridicate de personalizare a scaunelor și a climei , fără a fi nevoie de butoane și comutatoare tradiționale.
- Standard mai este o direcţie pe puntea din spate, o dotare must have pe un astfel de automobil lung: roțile din spate pot întoarce până la 3.5 grade. Are şi Remote Auto Parking, pentru parcare automată în spaţii paralele sau perpendiculare, cu ghidare automată, dar sub supravegherea șoferului, fie stând înăuntru, fie afară. De asemenea, sistemul poate “chema” afară maşina din garaj.
- Noul Celestiq are sistem Advanced AWD asigurat de două motoare, iar puterea totală se ridică la 600 CP și 870 Nm. Aceste motoare funcționează cu module de optimizare a cuplului care analizează cerințele de cuplu şi pornesc sau opresc motorul din față sau din spate, după cum este necesar, pentru a oferi un cuplu optim, pentru a îmbunătăți calitatea călătoriei și autonomia.
- Capacitatea bateriei este de 111 kWh, iar celulele sale sunt poziționate orizontal pentru a reduce grosimea caroseriei, deoarece dimensiunea ampatamentului permite mărirea lungimii bateriei. Autonomia estimată pentru o singură încărcare este de 300 mile (483 km), dar cifrele exacte vor fi publicate mai târziu. Încărcătorul DC acceptă până la 200 kW (78 mile în 10 minute).
- Portul de încărcare este înconjurat de un inel de lumină care răspunde atunci când maşina este este conectată pentru încărcare. Indiciile vizuale indică starea de încărcare, inclusiv o emblemă aprinsă deasupra portului de încărcare – o reprezentare vizuală a modului în care electrificarea este sufletul Celestiq și Cadillac. În plus, semnăturile de iluminare verticale ale vehiculului în faruri și stopuri oferă indicatori de stare a încărcării, indicând creșteri de încărcare cu 10%.
- De pe loc şi până la 60 de mile pe oră (97 km/h), mașină electrică poate accelera în 3.8 secunde.
- Modelul a mai fost pregătit pentru buna funcţionare a sistemului Ultra Cruise, la care încă se mai lucrează. Celestiq va avea tot hardware-ul necesar la bord din start, inclusiv un LiDAR, iar activarea sa va avea loc printr-o actualizare de software ce va veni abia în 2024.
- Sistemul Regen on Demand Braking este standard și ajută la maximizarea autonomiei de rulare prin conversia energiei cinetice. Include, de asemenea, conducerea cu o singură pedală, care poate încetini vehiculul până la oprirea completă folosind doar pedala de accelerație, pentru un control foarte fin al vehiculului.
- Celestiq dispune şi de o servodirecție electrică cu raport variabil, similară cu cea găsită pe modelele Blackwing, dar calibrată special, care funcționează în coordonare cu direcția activă din spate pentru a se ajusta automat la raportul de direcție ideal în funcție de viteza vehiculului.
- În total, noul Celestiq include aproximativ 300 de tehnologii și procese brevetate aprobate și în așteptare, inclusiv inovații în funcțiile de asistență pentru șofer, caracteristici de siguranță, sisteme de propulsie electrificate, tehnologii conectate și multe progrese găsite în platforma Ultium.
Noul Cadillac Celestiq va ajunge pe piață din decembrie 2023 şi nu vor fi asamblate mai mult de şase maşini concomitent. Zona-i de producție este un mediu de înaltă securitate de tip „cameră curată” cunoscut sub numele de Centrul Artizanal, cu acces acordat doar artizanilor implicați în construcție. Producătorul spune că automobilul de lux va fi disponibil la nivel global.
Apropo, va fi primul model, a cărui producție va fi lansată la unitățile centrului științific și tehnic global al GM din Warren, lângă Detroit. Centrul funcționează din 1956, dar până acum acolo s-au făcut doar lucrări de inginerie și s-au produs componente individuale. Investițiile în platformă se vor ridica la 100 de milioane de dolari.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise