(video) Premieră mondială: Show car-ul Cadillac CELESTIQ anunţă viitorul model de top al mărcii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cadillac arată în sfârşit automobilul despre care a anunţat în ianuarie 2021 că îl pregăteşte. Este numit drept un sedan-liftback electric şi va intra în producţie practic în formatul în care îl vedem acum. Însă va fi făcut la comandă personalizată şi asamblat manual!

În dezvoltarea acestui show car, echipele de design și inginerie s-au cufundat în artizanatul și personalizarea care au definit sedanurile Cadillac timpurii, cum ar fi modele V-16 personalizate de dinaintea războiului mondial și Eldorado Brougham din 1957, construit manual. 

CELESTIQ este punctul culminant al acelei moșteniri, adusă la viață cu metode de producție inovatoare și tehnologii noi.

Detalii suplimentare despre modelul de producție CELESTIQ vor fi anunțate în cursul acestui an, dar până atunci aflăm că la bază are o platformă Ultium, deja folosită pe câteva electromobile ale grupului General Motors. Preliminar, autonomia îi va fi de aproximativ 650 de km. În plus, modelul va dispune de tracţiune integrală (respectiv câte cel puţin un motor electric pe fiecare punte), dar şi un sistem de roţi directoare spate.

De asemenea, are un interior cu un design minimalist, dar care combină o multitudine de materiale de înaltă calitate cu mai multe monitoare, pe show car fiind vorba despre cinci panouri LED de înaltă definiţie, inclusiv unul de 55 de inchi în diagonală, montat pe toată lăţimea planşei de bord. Acest ecran din urmă mai include nişte, aşa-numite jaluzele digitale electronice, care blochează distragerea şi privirea şoferului de la ceea ce priveşte pasagerul din dreapta sa.

Mai este scos în evidenţă un acoperiş panoramic smart ce integrează tehnologia Suspended Particle Device (SPD), care împarte panoul din sticlă în patru părţi individuale, dedicate fiecărui ocupant. Astfel, fiecare pasager îşi poate ajusta nivelul de confort sau vizibilitate prin modificarea transparenței secţiunii sub care stă.

Printre altele, modelul va fi dotat cu sistemul de condus parţial automatizat Ultra Cruise, anunţat în octombrie 2021.

Deși sunt prezentate în avanpremieră pe show car, aceste tehnologii și multe altele vor face din CELESTIQ cel mai avansat vehicul Cadillac lansat vreodată. Disponibilitatea pentru versiunea de producție a modelului va fi anunțată la o dată ulterioară.

GM investește în prezent 81 de milioane de dolari pentru a-și susține asamblarea la Centrul Tehnic Global al GM din Warren, Michigan – campusul emblematic proiectat inițial de Eero Saarinen și inima eforturilor de inginerie și design ale companiei. CELESTIQ va fi primul vehicul de serie construit acolo de la inaugurarea centrului în mai 1956.

Peste 100 din componentele sale vor fi realizate prin imprimare 3D. Aceasta va include atât piese structurale, cât și piese cosmetice, precum și piese din polimer și metal. În plus, unitatea de producție CELESTIQ în sine va folosi producția aditivă pentru scule, dispozitive de fixare și calibre în procesul de asamblare.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise