(video) Upgrade în Armata Naţională! Autorităţile germane au donat un lot de TAB-uri Piranha

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Armata Națională a recepționat, astăzi, primele trei transportoare de tip Piranha IIIH (3H) din lotul oferit de Guvernul Republicii Federale Germania, în cadrul unei ceremonii organizate în Tabăra militară 142. Donația vine în baza Aranjamentului semnat cu partea germană și ca urmare a vizitei oficiale a ministrului Apărării german Christine Lambrecht la Chișinău.

Colaborarea moldo-germană în domeniul militar a demarat în martie 2003, odată cu semnarea Acordului interministerial de colaborare în domeniul apărării.

Donația conține în total 19 transportoare blindate de acest gen, iar celelalte urmează a fi livrate pe parcursul anului curent. Nu se menționează starea lor, însă din imaginile disponibile se poate observa că sunt rulate, dar păstrate într-o stare destul de bună.

„Acest lot de tehnică vine să înlocuiască vehiculele vechi din dotarea Armatei Naționale pe altele noi. Transportoarele primite urmează să fie repartizate Batalionului 22 de menținere a păcii “Căști albastre” în scopul instruirii, dar și sporirii interoperabilității.”

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării Republicii Moldova

„Cooperarea germano-moldovenească în domeniul apărării a atins, astfel, un nou nivel de calitate. Această livrare, ca parte a Inițiativei de modernizare a Armatei Naționale cu sprijinul Guvernului Federal German, îmbunătățește capacitatea de apărare a Republicii Moldova și capacitățile acesteia de a participa la misiunile internaționale de menținere a păcii. Această participare este foarte apreciată la nivel internațional”.

Ullrich Kinne, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova

Piranha reprezintă o serie de transportoare blindate pentru trupe terestre, proiectată de către firma elvețiană MOWAG. Primul prototip a apărut în anul 1972, cinci generații fiind proiectate și construite până în prezent. Vehiculul a fost fabricat sub licență și în alte țări, având numeroase variante. A treia generație a apărut în anul 1996 și a reprezentat un succes în Europa, fiind găsite şi în dotarea vecinilor de peste Prut.

O Piranha IIIH este pusă în mişcare de un V6 turbo diesel V6 de la Caterpillar, care dezvoltă practic 460 CP şi 1.850 Nm. Este cuplat la o cutie de viteze automată ZF cu şapte trepte + cea pentru marşarier. Are o autonomie de până la 750 km şi o viteză maximă de 100 km/h pe uscat (10 km/h prin apă).

După câte vedeţi şi voi, are patru osii cu opt roţi, tracţiunea fiind 4×8 sau 8×8. Suspensia îi este independentă: pe față are arcuri elicoidale, iar pe spate bare de torsiune, alături de amortizoare telescopice hidraulice la fiecare roată.

Echipajul îi este format din doi militari, iar în partea posterioară a cabinei mai poate lua până la 10 persoane.

Cmentariile sunt închise