(video) Premieră mondială: Noul Spectre – primul Rolls-Royce electric de serie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În anul 1900, cofondatorul Rolls-Royce, Charles Rolls, a profețit un viitor electric pentru automobil. După ce a achiziționat un vehicul electric numit The Columbia Electric Carriage, el a văzut în aceasta o alternativă curată și fără zgomot pentru motorul cu ardere internă – cu condiția să existe o infrastructură suficientă pentru a-l susține. Astăzi, la peste 120 de ani, a sosit momentul ca Rolls-Royce Motor Cars să împlinească profeția tatălui său fondator.

Compania britanică a ales ora 15:00 a zilei de 18 octombrie 2022 pentru a introduce lumii primul său electromobil. Se numeşte Spectre şi este numit primul Ultra-Luxury Electric Super Coupé din lume, dar şi succesorul spiritual al lui Phantom Coupe, model care a existat între anii 2008 şi 2016.

Prezentarea organizată astăzi de Rolls-Royce este mai degrabă o avanpremieră, însă detaliată, asta deorece maşina încă se testează, iar primele livrări vor avea loc abia spre sfârşitul lui 2023.

Scurtul eveniment de prezentare în reluare:

Caracteristici cheie:

  • Din start se menţionează că este pe primul loc un Rolls-Royce și pe al doilea o mașină electrică!
  • Măsoară 5.453 x 2.080 x 1.559 x 3.210 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Are o greutate proprie de tocmai 2.975 kg! Raza de întoarcere constituie 12.7 metri.
  • Este un coupe fastback cu două portiere care se deschid contra direcţiei de mişcare (cu lungime record de 1.5 metri) şi patru locuri pentru pasageri.
  • Din punct de vedere al designului exterior, s-a optat pentru o estetică contemporană, dar atemporală, care progresează semnificativ iconografia mărcii pe măsură ce se îmbarcă în era electrică. S-a creat o suită de posibilități moderne de personalizare prêt-à-porter, inclusiv Starlight Doors și Illuminated Fascia, inspirând clienții să-și realizeze propriile viziuni Bespoke.
    • În conceperea principalelor schițe pentru Spectre, creatorii au fost atrași de conceptele moderne de iahturi, în special de claritatea și precizia liniei mediane, utilizarea inteligentă a reflexiei și aplicarea conicității pentru a emoționa siluetele.
    • Din față, tratamentul farurilor despicate este intersectat de cea mai lată grilă pusă vreodată pe un Rolls-Royce. Lamele grilei Pantheon sunt acum mai netede ca secțiune și au o potrivire de culoare, fiind concepute pentru a ajuta la ghidarea aerului în jurul părții din față a mașinii.
    • Unghiul relaxat și finisajul din oțel inoxidabil lustruit al grilei contribuie mult la îmbunătățirea prezenței lui Spectre folosind reflectarea mediului. 
    • Alături de o figurină aero Spirit of Ecstasy – ea însăși produsul a 830 de ore combinate de modelare a designului și teste în tunel eolian – grila sporeşte coeficientul de rezistență fără precedent al mașinii, care la doar 0.25 Cd face din Spectre cel mai aerodinamic Rolls-Royce ever.
    • Luminile de zi ascuțite subliniază lățimea imperioasă de doi metri a mașinii și sunt compensate cu blocuri optice inferioare care par întunecate, la prima vedere, dar ascund carcase cromate întunecate, asemănătoare unor cutii de bijuterii, pentru faruri. 
    • Pentru a afirma expresia Spectre după întuneric, grila este luminată ușor, cu 22 de LED-uri.
    • În profil, linia ascuțită, verticală a arcului din partea din față a lui Spectre atrage privirea în spate către flancurile sale monolitice. Linia inferioară – cunoscută sub numele de „linia waft” – a fost împrumută direct din designul iahturilor. Această „linie waft” este reprezentarea vizuală a „călătoriei magice pe covor”, iar înclinarea sa în sus spre față este inspirată de prova care se ridică ușor a unei bărci cu motor care accelerează.
    • După linia acoperișului din spate, stopurile sunt montate în cel mai mare panou de caroserie produs vreodată pentru un Rolls-Royce, care se extinde de la montantul A până la portbagaj! Stopurile verticale asemănătoare unei bijuterii sunt incolore pentru neutralitate, anticipând multitudinea de culori selectate de clienți în timpul procesului de punere în funcțiune!
    • Spectre este primul coupé de serie cu două uși al mărcii, din aproape 100 de ani, care a fost echipat cu jante de 23 inchi.
  • În interior, Spectre este prevăzut cu cele mai avansate funcții Bespoke din punct de vedere tehnologic de până acum, inspirându-se din mistica atemporală a cerului nopții.
    • Pentru prima dată pe un Rolls-Royce de serie, Spectre este disponibil cu uși Starlight, care încorporează 4.796 de „stele” cu lumină slabă. Portierele pot fi, de asemenea, comandate cu un fundal din lemn Canadel Panelling, care își ia numele de la golful din sudul Franței, unde Sir Henry Royce și echipa sa de design îşi petreceau iernile de muncă.
    • Tematica continuă cu Fascia iluminată din bord. Dezvoltat pe parcursul a doi ani și în peste 10.000 de ore colective de muncă, acest element decorativ încorporează denumirea Spectre înconjurată de un grup de peste 5.500 de LED-uri, care sunt complet invizibile atunci când autoturismul nu este în funcțiune.
  • Spectre are un cockpit virtual şi este echipat cu o arhitectură infotaiment complet reproiectată, numită SPIRIT, prezentată în stilul Rolls-Royce prin excelență (e bazat pe sistemul BMW OS 8, însă cu interfaţă grafică modificată de britanici). 
    • SPIRIT nu numai că va gestiona funcțiile mașinii, dar este integrat perfect în aplicația mobilă Whispers a mărcii, permițând clienților să interacționeze cu mașina lor de la distanță și să primească informații în direct organizate de specialiștii în informații de lux ai mărcii.
    • Pentru prima dată, clienții își pot extinde acum comanda personalizată dincolo de lumea fizică și în arhitectura digitală care stă la baza SPIRIT. Inspirată de dragostea clienților mărcii pentru ceasurile personalizate, culoarea cadranelor poate completa acum nuanța interioară a mașinii.
    • Ca și în cazul tuturor autoturismelor Rolls-Royce, suita interioară Spectre oferă clienților posibilități aproape infinite de personalizare. Designul complet nou al scaunului din față a fost inspirat de croitoria britanică, cu secțiuni de rever care pot fi redate în culori contrastante sau potrivite cu baza principală.
  • La baza maşinii stă platforma Architecture of Luxury, realizată complet din aluminiu (din acelaşi metal şi panourile caroseriei) şi de la bun început inclusiv pentru electrificare, cea folosită în prezent de modelele Phantom, Cullinan, Ghost şi alte maşini unicat de ultimă generaţie, însă pentru Spectre, inginerii Rolls-Royce au deblocat alte beneficii care au făcut-o să evolueze într-o versiune 3.0. 
    • Secțiunile sofisticate din aluminiu extrudat și integrarea bateriei în structura mașinii îi permit să fie cu 30% mai rigid decât orice Rolls-Royce precedent
    • Flexibilitatea arhitecturii a permis, de asemenea, inginerilor să plaseze podeaua la jumătatea distanței dintre structurile pragului, mai degrabă decât deasupra sau dedesubtul lor. 
    • A fost creat un canal special pentru cablaj (7 km în total se folosesc) și conductele de control a climatizării între baterie și podea, cu bateria montată dedesubt, oferind un profil perfect neted al podelei. Acest lucru nu numai că creează o poziție joasă și cabină învăluitoare, dar realizează o funcție secundară pentru baterie – aproape 700 kg de amortizare a sunetului.
    • Spectre este numit şi cel mai conectat Rolls-Royce din istorie. Cu Spectre, Rolls-Royce a exploatat un sistem revoluționar de „Inteligentă descentralizată” care permite schimbul liber și direct de informații între peste 1.000 de funcții ale vehiculului, ridicând și mai mult renumita calitate a conducerii pentru care marca este cunoscută.
      • Pentru ca acest lucru să fie realizat, a fost realizat manual un control dedicat pentru fiecare dintre cele 141.200 de variabile emițător-receptor și, în aproape toate cazurile, inginerii au proiectat mai multe subvariabile pentru variațiile de climă, viteza la sol, tipul de drum, starea vehiculului și stilul de conducere.
  • Modelul va fi echipat cu un sistem de suspensie cu arcuri pneumatice numit Planar. Este o orchestră de sub sisteme cu răspunsuri precis definite la intervențiile șoferului și la condițiile de drum, făcute posibile de cele mai recente dezvoltări software și hardware, oferind semnul distinctiv al Rolls-Royce – de „plimbare cu covorul magic, zburător”.
    • Folosind o suită de noi componente hardware și valorificând capacitățile de procesare de mare viteză ale maşinii, sistemul Planar poate decupla barele anti-ruliu, permițând fiecărei roți să acționeze independent, prevenind mișcarea de balansare care apare atunci când o parte a vehiculului lovește o ondulație în drumul. Acest lucru reduce, de asemenea, imperfecțiunile de înaltă frecvență cauzate de deficiențe în calitatea suprafeței drumului.
    • De cealaltă parte, odată ce o curbă este identificată prin sistemul de navigaţie, sistemul Planar cuplează componentele și întărește amortizoarele, după care sistemul de direcție pe patru roți este pregătit pentru activare, pentru a asigura intrarea și ieșirea fără efort. 
    • În viraj, sunt monitorizați 18 senzori, iar parametrii de direcție, frânare, livrare a puterii și suspensie sunt ajustați astfel încât Spectre să rămână stabil. Rezultatul este un control fără efort.
  • Cifrele finale privind puterea, accelerația și autonomia sunt încă în curs de perfecționare, deoarece maşina intră în faza finală de teste înainte de a se încheia în al doilea trimestru al anului 2023.
    • Se ştie că are patru motoare electrice şi o baterie de 120 kWh.
    • Datele preliminare arată că Spectre este de așteptat să ofere o autonomie de până la 520 km (WLTP), 430 kW/585 CP şi 900 Nm de cuplu. 
    • Se anticipează că va putea realiza 0-100 km/h în 4.5 secunde.

Pentru a se asigura că această mașină a fost pregătită suficient pentru cel mai pretențios consumator din lume – clientul Rolls-Royce – marca a conceput cel mai exhaustiv program de testare pe care l-a conceput vreodată. Spectre este supus unei călătorii de peste 2.5 milioane de kilometri, simulând peste 400 de ani de utilizare a unui Rolls-Royce!

Amintim că până la sfârșitul anului 2030 întregul portofoliu de produse al mărcii va fi complet electric.

Noul Spectre este disponibil deja pentru comandă, iar ca preţ este poziţionat între Cullinan și Phantom, ceea ce înseamnă plus-minus 320.000 de euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise