(video) Audi intenționează să devină un concurent pentru producătorii de jante personalizate
Valorificarea inteligenței artificiale (AI) în toate departamentele: acesta este obiectivul pe care Audi și-a propus să devină o companie bazată pe date. Cu FelGAN, compania folosește acum software care utilizează inteligența artificială pentru a deschide noi surse de inspirație pentru designeri, mai ales pentru cei care creează noi jante la Audi Design Studio din Ingolstadt.
FelGAN, un software bazat pe inteligență artificială, dezvoltat intern de către departamentul IT al Audi și Audi Design, permite acum creativilor să găsească forme dintr-un număr practic nelimitat de idei. Interacțiunea cu software-ul le permite designerilor să descopere motive din perspective complet noi, oferindu-le sugestii că pot evolua în continuare și pot lucra în creațiile lor.
În termeni concreti, FelGAN funcționează fie propunând rapid un număr mare de modele foto-realiste în sine, fie recombinând designurile existente într-un mod targetat. În acest fel, sistemul acționează ca un fel de hub de idei spontane pentru echipa care concepe jantele, permițându-le să facă schimb de noi versiuni și variații. Instrumentul permite designerilor să experimenteze cu ușurință forma, culoarea, structura suprafeței și alți parametri în timp real!
Cum a învățat inteligența artificială să realizeze designul unei jante?
Denumirea „FelGAN” este o combinație a cuvântului german pentru „rim” (Felge, jantă) și „GAN”, acesta din urmă fiind un acronim pentru Generative Adversarial Networks. GAN-urile sunt o formă specială de self-learning computer program în care doi algoritmi concurează ca adversari în timpul așa-numitului antrenament, devenind din ce în ce mai buni în competiție unul cu celălalt.
Funcționează astfel: Unul dintre cei doi algoritmi, „generatorul”, realizează imagini artificiale ale unui anumit motiv: în cazul FelGAN – o jantă de vehicul. „Discriminatorul” – concurentul, ca să spunem așa – vede o selecție de imagini care constă din fotografii reale ale jantei, alături de imagini de la generator. Acest discriminator decide dacă fiecare imagine este o creație a generatorului sau o fotografie reală. Acest proces se repetă din nou și din nou până la finalizarea antrenamentului.
Ambii algoritmi sunt proiectați să învețe din greșelile lor și să se îmbunătățească continuu. După suficiente procese, creațiile generatorului sunt atât de înșelător de reale, încât nici măcar ochiul uman nu le poate distinge sau abia le poate distinge de fotografiile reale.
Interfața de utilizator intuitivă a aplicației, care se bazează pe tehnologia Streamlit, creează cicluri scurte de dezvoltare și feedback rapid între echipa de design și IT. Pentru ca designerii să nu fie nevoiți să se bazeze pe hardware local de înaltă performanță atunci când folosesc soluția software, componentele aplicației AI – care necesită multă putere de procesare – sunt rulate în cloud.
Cooperare între oameni și AI
Un alt beneficiu al FelGAN este că software-ul atribuie o valoare matematică fiecărui design pe care îl realizează AI. Denumite de dezvoltatori „ADN”, aceste valori pot fi folosite în orice moment pentru a reproduce modele. Dar asta nu este tot: designerii Audi pot alimenta programul și cu propriile lor desene și fotografii, adăugându-le la suprafața experimentală virtuală. Aceasta se bazează pe algoritmi speciali care determină valorile ADN adecvate pentru imaginile pe care designerii le furnizează.
Adesea, designerii folosesc doar elemente individuale din creațiile FelGAN, rafinându-le într-un design general armonios. Pe lângă stăpânirea instrumentelor meseriei, un ochi creativ și experiența profesională joacă aici un rol decisiv.
În cele din urmă, experții de la Audi fac din designul virtual o realitate producând un prototip al jantei, fie din plastic, fie din aluminiu, folosind o mașină de frezat de înaltă tehnologie.
Inovații din lumea Audi
FelGAN a fost dezvoltat și implementat într-o colaborare internă între departamentele de IT și design ale Audi. Compania își demonstrează astfel expertiza în sectorul software, precum și în viitorul domeniu al AI.
Thomas Knispel, Head of Machine Learning & Data Science la Audi: „În epoca modernă, datele aduc o valoare adăugată imensă pentru companii și angajații acestora. Audi s-a angajat să devină o companie bazată pe date. În acest scop, vom folosi AI în multe departamente. Deci, echipa noastră de date este mereu în căutarea noilor tehnologii.”
În viitor, tehnologia din spatele FelGAN ar putea fi extinsă într-o platformă cuprinzătoare de design AI, care ar putea servi și ca sursă de inspirație pentru designerii din alte departamente Audi! În plus, este în curs de dezvoltare un sistem de evaluare AI în care fiecare jantă generată de FelGAN va fi evaluată în ceea ce privește balanța de carbon. FelGAN este, prin urmare, un pas pe care Audi l-a făcut în drumul său spre a deveni o companie digitală, bazată pe date.
Cmentariile sunt închise