(video) Premieră: NIO introduce noile modele ES8 şi EC7, alături de a treia generaţie Power Swap

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Se termină anul 2022, iar asta înseamnă că a venit momentul pentru ca NIO să organizeze evenimentul numit generic NIO Day, ajuns la a cincea ediţie. În cadrul acestuia au loc atât lansări de maşini, cât şi prezentarea unor planuri şi tehnologii care urmează a fi introduse.

Tânăra companie auto din China şi-a prezentat primul model de serie în 2017 şi apoi, din mai 2018, a început să-l producă în masă. Este vorba despre ES8. Începând cu acesta şi până în prezent, gama de produse este formată din şase electromobile şi de-acum începe actualizarea acesteia.

După patru ani și jumătate de producție, crossoverul NIO ES8 face loc nu unui facelift, ci modelului de a doua generație! Și, în același timp, a mai fost prezentat SUV-ul coupe EC7, pentru care s-a găsit o nouă nișă.

Caracteristici cheie:

  • Ambele modele sunt înrudite cu ES7 care a fost lansat vara trecută. Pe scurt, EC7 are un acoperiș înclinat pe spate, în timp ce ES8 are un ampatament mai mare și un interior cu trei rânduri de scaune.
  • Toate trei sunt construite pe platforma NT2 de a doua generație a companiei, deși nu există atât de multe diferențe în termeni hardware față de platforma anterioară, acestea fiind reduse în principal la electronică. O suspensie pneumatică cu amortizoare adaptive (într-o configurație cu două brațe pe puntea din faţă și multi-link pe spate) este instalată standard. Garda la sol se poate regla într-un interval de 90 mm.
  • Noul ES8 este mai mare decât predecesorul său. Lungimea a crescut cu 77 mm (până la 5.099 mm), lățimea a crescut cu 27 mm (până la 1.989 mm) şi doar înălțimea a scăzut cu 6 mm (până la 1.750 mm). Ampatamentul a fost întins de la 3.010 la 3.070 mm.
  • Ca și până acum, caroseria îi este realizată din oțeluri de înaltă rezistență și aluminiu, dar noul model are un design mai curat și o aerodinamică mai bună, ca urmare a formelor rotunjite. Coeficientul de rezistență aerodinamică declarat îi este de 0.25 Cd. Standard are faruri Matrix LED (pot proiecta imagini sau animaţii) şi jante de 20 inchi (maximum 22 inchi).
    • Apropo, aflaţi că o parte vitală din corpul lui ES8 este creată de cea mai mare turnătorie sub presiune din lume – 8.800 de tone! Un total de 31 de părți au fost îmbinate într-una singură datorită acestei tehnologii.
  • Modelul în specificaţie chineză este adaptat trendurilor de ultimă oră din industria auto locală. În partea frontală a acoperişului are integrate un LiDAR (cu lungime de undă de 1550 nm) și camere, care sunt necesare pentru funcționarea sistemului de pilotare semi automatizată NAD (NIO Autonomous Driving). 
    • Întregul set de „organe de vedere” include 33 de senzori, iar pentru prelucrarea datelor este instalat un super calculator numit Adam, care foloseşte patru procesoare Nvidia Orin X cu o performanță totală de 1016 TOPS-uri (trilioane de operații pe secundă). 
    • Se precizează că NAD va putea îndeplini al treilea nivel de autonomie, dar certificarea mai durează în China, astfel că funcționalitatea va fi limitată la un nivel 2 deocamdată. Un viitor update de software va face upgrade-ul necesar.
  • Vechiul ES8 putea propune şase sau şapte locuri pentru pasageri, însă noul oferă strict şase locuri.
    • Interesant este că pe al doilea rând s-au montat practic aceleași scaune individuale ca şi cele din față, ceea ce înseamnă că dispun de reglaje electrice, încălzire, ventilare şi chiar masaj.
    • Locurile din al treilea rând sunt mai simple, fiind prevăzută doar încălzirea, reglarea electrică a spătarelor şi rabatarea lor.
    • Lățimea unui scaun din al doilea rând ajunge la 550 mm şi este echipat cu suport pentru picioare, iar modul de confort formează o postură confortabilă de 135°.
    • Climatizarea automată este reglabilă separat pe cinci zone!
  • În fața șoferului este instalat un ecran de 10.2 inchi, iar cel central este un panou AMOLED de 12.8 inchi. Deasupra, pe bord, se găseşte un tradiţional pokemon animat numit NOMI, ce îndeplineşte rolul unui asistent vocal. 
    • Are ES8 şi un head-up display color de 16.3 inchi, dar şi sistem PanoCinema, care include patru perechi de ochelari de realitate virtuală și un sistem audio standard de 2.230 W (cu 23 de difuzoare, format de canale 7.1.4 şi suport Dolby Atmos), prin care maşina se transformă într-un cinematograf.
  • Singura echipare include: scaune tapiţate cu piele Nappa, inserții din lemn, acoperiș panoramic, încărcătoare wireless, iluminare ambientală, soft close și multe altele. Opţional, între scaunele individuale din al doilea rând, poate fi montată o cotieră multifuncțională care conţine un mic frigider.
  • Noul ES8 s-a prezentat din start într-o versiune AWD cu două motoare: sincron cu 245 CP pe puntea din faţă şi asincron cu 408 CP pe cea din spate, pentru un total de 653 CP și 850 Nm (vechiul ES8 propunea maximum 544 CP și 725 Nm). Poate face 0-100 km/h în 4.1 secunde (predecesorul în 4.9 secunde).
    • Se va oferi la alegere baterii litiu-ion cu o capacitate de 75 și 100 kWh, care vor asigura o autonomie de până la 465 şi 605 km respectiv (în ciclul local CLTC), însă urmează introducerea unei noi de 150 kWh (care va ocupa sub maşină acelaşi spaţiu) pentru o autonomie de până la 900 de km.
  • Noul EC7 este identic din punct de vedere tehnic cu noul ES8. Măsoară mai modest: 4.968 x 1.974 x 1.714 x 2.960 mm, însă dezvoltatorii declară că este cel mai eficient crossover din lume, cu un coeficient de rezistenţă aerodinamică de 0.23 Cd. O caracteristică unică şi lansată în premieră îi este un eleron activ integrat în hayon.
  • Încă o dotare unică este un acoperiş panoramic din sticlă, care nu are nicio secțiune glisantă şi nicio perdea. Este o singură suprafață de sticlă de 1.94 metri pătrați izolată fonic şi termic, care mai poate avea opţional un strat electrochromic ce permite setarea a cinci niveluri de transparență.
  • Ar mai fi de remarcat prezenţa pe al doilea rând de scaune a unei banchete cu trei locuri şi cu un set simplu de reglaje, dar şi a unor mecanisme de frânare Brembo pe puntea din faţă, cu şase pistoane în etriere (se găsesc şi pe ES8).
  • Propune la fel 653 CP și 850 Nm, iar timpul pentru acceleraţia 0-100 km/h este de 3.8 secunde. Cu bateria de bază autonomia se ridică la 490 km, cu cea de 100 kWh la 635 km, iar cu cea mai voluminoasă va putea parcurge 940 km.

Noul EC7 va intra pe piața chineză abia din mai 2023 şi va costa minimum 70.000 de dolari, în caz că economia globală nu se va schimba sau nu va apărea o nouă criză de semiconductori. Noul ES8 va sosi în iunie pentru minimum 76.000 de dolari.

Alternativ, NIO va oferi modelele mai ieftin, fără drept de proprietare asupra bateriei, acestea fiind luate în chirie şi cu orice capacitate la alegere! În acest caz, mașinile vor costa minimum 60 şi 66 de mii de dolari respectiv, iar taxa lunară pentru arenda bateriilor disponibile va fi de 140 şi 240 de dolari respectiv.

Află mai multe despre NIO ES8 şi NIO EC7 pe paginile oficiale ale modelelor, cu informaţii detaliate în limba engleză şi mai multe imagini.

Evenimentul de prezentare în reluare:


Suplimentar, cadrul NIO Day 2022, compania a arătat noua Power Swap Station de generaţie a treia, folosită pentru înlocuirea rapidă a bateriilor descărcate cu cele încărcate (poate stoca 21 de unităţi). Prima generaţie putea stoca cinci baterii şi face 120 de schimburi pe zi, iar a doua generaţie (găsită şi în Europa) – 13 baterii şi 312 schimburi pe zi.

Aceasta este echipată cu doi senzori laser LiDAR care măresc viteza și precizia mașinii care intră autonom în acest garaj, iar un computer cu două cipuri Nvidia Orin X (508 TOPS), identice cu cele folosite pe maşini, este responsabil de control. Drept urmare, noua staţie poate efectua 408 schimburi de baterii pe zi (cu 30% mai multe decât performanţa celei precedente).

De asemenea, NIO îşi introduce oficial în reţea de terminale noul încărcător rapid DC de 500 kW, numit Power Charger 3.0, care permite încărcarea unei baterii de 100 kWh, de la 10 la 80%, în doar 20 de minute.

NIO operează la zi 1.285 PSS în China și 9 în Europa, dar își propune să aibă 1.700 în China și 120 în Europa până la sfârșitul lui 2023.

Cmentariile sunt închise